ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

V piatok TV Markíza v relácii REFLEX odvysielala reportáž z Múzea totality

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ešte pred Vianočnými sviatkami Múzeum totality navštívil štáb TV Markíza, aby vyhotovil reportáž do obľúbenej relácie REFLEX.

Šesť výborne spracovaných minút relácie prináša výborný prehľad o artefaktoch z obdobia socializmu vystavených v tomto múzeu.

Reportáž bola odvysielaná v piatok  14. januára  2022 v popoludňajších hodinách a nájdete ju v archíve TV Markíza tu:

https://videoarchiv.markiza.sk/video/reflex/epizoda/58802-14-1-2022

Aktualizované: Materiál sa v archíve TV Markíza už nenachádza, preto tu je jeho kópia:

Zdroj: TV Markiza

Sme radi, že budované Múzeum totality zaujalo ďalšiu televíziu.

Medzičasom bola reportáž z múzea odvysielaná aj v rádiu REGINA.

17. novembra 2021, teda pred necelými dvomi mesiacmi reportáž z Múzea totality uverejnil časopis Život. Reportáž nájdete v online verzii:  https://zivot.pluska.sk/reportaze/bolsevika-neho-peniaze-nechceli-milos-majko-vlastnom-dome-zriadil-muzeum-totality

Alebo v printovej verzii časopisu tu: https://www.archiv2.seredonline.sk/2021/11/22/reportaz-z-muzea-totality-v-tyzdenniku-zivot/

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Miloš nefandi si az tak. Teketo podobne a mozno podstatne lepsie nostalgicke zbierky ma na sk a v Čechách hodne ludi, ci dokonca obce a mestá. Ale ani jeden sukr. majitel nieje tak uzitocny poskok tejto sucastnej propagandy ako si sa stal ty. Preto ta ústretovosť tv markízy. Odvadzas pre nich zasluznu pracu ich propagandy tak na revanš spravili pre teba take male reportazne vsimne.

  2. Vidim to asi takto 17. januára 2022, 22:25 – no a takto dopadaju ti, ktori sa uplne preorientovali a naviazali na otvorsvojumysel, aeronet a a sputnik.

    Zabudnu na svoju minulost a casom dokonca aj na svoje meno, aj ked virtualne.

    Co sa tyka zbierok, toto muzeum nikdy nebude patrit medzi tie, ktore superia o pocet exponatov a zapisuju sa do knih rekordov. Obi, poznas ma a teda vies, ze ja vzdy robim veci inak, tym su odlisne a preto su zaujimave.

    Ostatne mi nestoji ani za reakciu.

  3. Ja mam svoju minulosť cistu. Moja minulosť nie je ani evidovaná v štb zväzkoch pod žiadnym statusom ani som nerobil poskoka policii s paskou pomocna stráž, nebol som v ludovej milicie ani ksč. Nemal som rad vtedajsi rezim preto lebo obmedzoval slobodu prejavu individuálny rozvoj cloveka.
    Markiza je usa kapital a preto ta propaganda a cenzura. Cudujem sa tvojmu smerovaniu ale je to tvoje vec a ciel. Vrana k vrane sada.

  4. pre anonyma 22,25 ty teda závidíš pánovi Majkovi čo vybudoval.my vidíme čo robí aj desať rokov.keď sme mali problémy s úradom pomohol aj nám inak by sme mali problémy až doteraz.sa pozri čo urobil s odpadmi ako písal.to múzeum je výborný nápad a niečo zostane pre ľudí ktorý to ocenia až za dvadsať rokov

  5. sused 18. januára 2022, 13:03 – nemyslim si, ze je co zavidiet. Muzeum robim dobrovolne, z vlastnych financnych zdrojov, vo vlastnej nehnutelnosti a navsteva ako aj online prehliadka bude bezplatna. Ziaden biznis ani dnes a ani v buducnosti. Len naklady. A takuto moznost ma kazdy.

    Ja to nepovazujem za problem – v mojom pripade ide o moj osobny zaujem a svojim sposobom aj konicka. Niekto hra hokej, iny futbal, sachy, beha, ci maluje obrazy. Hra v nejakej kapele, alebo fetuje pod tytesom, hra automaty v nejakom pajzli a pod. Ja som sa dal na muzeum.

    Odpady je tema novin a v minulosti ich dokumentovanie z casti aj pracovnej naplne. Rovnako ako noviny. Mne to k spokojnosti staci.

    – – –

    anonym 18. januára 2022, 8:25 – to tvrdis Ty. Kedze anonymne, nie je sanca preverit Tvoje tvrdenie. Kludne teda mozes byt byvalym dostojnikom STB, uvedenym pomocnikm VB s kompexami na cely zivot, mohol si byt nastenkarom v SZM alebo BSP, zlodejom v Niklovke, Milexe, v Kavovinach, Masokombinate, Porobetonke, alebo v Pecivarnach.

    Je pravda, ze s byvalymi STB-akmi sa spolocnost dostatocne nevysporiadala rovnako, ako ani s byvalymi funkcionarmi KSC a pod.

    Nastastie sa to netyka ani mna a mojej blizkej rodiny. Napis svoje meno a pochval sa, ako si na tom Ty a Tvoja rodina.

    Co si spravil za socializmu a po nom, aby si system a problemy v spolocnosti zmenil / odstranil?

    – – –

    Vlastnik TV Markiza ma nezaujima. V SOL aj v muzeu som vlastnik ja s rodinou – netajime to, na rozdiel od Teba sa pod svoje materialy podpisujeme a za meno a nazory sa nehanbime.
    Dokonca umoznujeme vyjadrenie nazorov aj inym a to napriek tomu, ze mnoho krat su uplne odlisne od nasich.

    Co robis pre slobodu slova a demokraciu Ty? Nie pre seba, ale pre spolocnost…

  6. anonym 18. januára 2022, 22:48 – vdaka, ale ten projekt je uplne, ale uplne odlisny s uplne inym cielom. Je vyborny – zozbieranie vsetkych farieb z kazdeho typu a modelu TV, vysavaca, mixera, hracky a pod. je skutocne zaujimavym cielom a osobne budem rad, ked sa to vlastnikovi podari. Uz dnes ide nepochybne o hodnotnu zbierku co do obsahu a nepochybne aj ceny.

    Moj ciel ale nie je mat z kazdeho kusa viac, ako jeden exemplar. Ciel je poskytnut prierez dobou a priestor na studium, prijemne posedenie a – sme v budove susediacej so studiom – priestor pre nahravanie relacii o historii, rozhovorov s disidentami a prednasok a diskusii o historii, ci politike.

    Obdobnych prjektov zameranych na socializmus je viac, sam viem o 5 a verim, ze vsetky najdu svojich fanusikov a budu sa rozvijat dlhodobo.

    Nemyslim si, ze by mal byt ciel mna, alebo niekoho druheho, kopirovat a snazit sa v tom istom byt „lepsi.“ Uz totiz v pojme „lepsi“ nevidim podstatu. Ja vidim ciel v tom, byt iny, zamerany na nieco ine a bodaj by sa inspirovali dalsi ludia spristupnili by svoje zbierky zberatelia napr:

    – znamok, hraciek, minci a vlastne vsetci, co nieco maju zozbierane v zaujimavom mnozstve a hodnote.

    Neviem, ci ma byt cielom zberatela mat svoju zbierku v kabiciach pod postelou – som zato, aby zmysluplna cinnost sluzila na obohatenie ostatnych a pripadne k ich motivovaniu venovat sa niecomu rouzmnemu a zmysluplnemu.

    Mozno sa mylim, no tak to vidim.

  7. Rozmyslam ci to je tvoja diagnoza alebo nejaka deformacia mysle. Na jednej strane tuto minulosť zatracujes aj ked si z nej profitoval a na druhej pises „Ciel je poskytnut prierez dobou a priestor na studium“ Co chces poskytovat studovat, tebou tak zatracovanu dobu?

  8. Ale zas na druhej strane si oproti konkurencii vo výhode. Ako jediný mozes ponuknut aj prehliadku ziveho autentickeho múzea minuleho rezimu. Zaujemcov len nasmerujes vedla do ciganskeho dvora ciganskeho skanzenu socializmu. Nakolko je to tam identicke ako za socializmu. 😀

  9. anonym 19. januára 2022, 22:06 – nemenujes adresata, no pises pod mojim prispevkom preto ak je nahodou prispevok urceny mne, tak opatrne pouzivaj v suvislosti s mojou osobou pojem „ze som z minuleho rezimu profitoval.“.

    Moj otec po 1968 vystupil zo strany a mal az do dochodku 1992 zastaveny postup v praci a mna nezobrali na VS napriek tomu, ze som vzhladom na svoju publikacnu cinnost uz pocas strednej skoly nemusel robit ani len prijimacky.

    V S-klube (teda este aj v SZM) som dokonca bezplatnu cinnost musel ukoncit z dovodu nevhodneho kadroveho profilu. Osoba ktora ma nahradila – ako inak za peniaze, kadrovy profil mala vhodny.

    NIKDY som nebol clenom ani kandidatom strany.

    To, ze nas nepolievali vodou na Svieckovej bolo len preto, lebo nepochadzam z rodiny veriacich. V novinach som mohol robit iba v podnikovych a aj to len preto, lebo komunista na kadrovom nebol uplny dement a umoznil mi to preto, lebo cital to, co som publikoval pocas strednej skoly.

    Moja minulost rovnako ako minulost mojich predkov je cista.

    Poznam ale hodne ludi riskujucich, trpiacich a prezekuovanych podstatne viac, ako nasa rodina. Tym patri obdiv, vdaka za vzdor voci totalitnemu rezimu a preto prave muzeum totality.

    Prave tito ludia vyznamne prispeli k zmene rezimu a ti ma zaujimaju. Zial k moci sa dostavaju prsata, ktore sa ani len netaja s tym, ze pocas revolucie kachlickovali kupelku alebo boli vzornymi clenmi KSC, ci ich rodicia dokonca STB – ti, ktori maju historiu v case, napr. tazili z rezimu uz pocas arizacii, su kapitolou samostatnou…

    Kto ma deformovanu mysel a aku diagnozu, ja neskumam. No s tymito pojmami by som ja zaobchadzal podstatne opatrnejsie…

  10. Pisal som o ekonomickom profite nie politickom. Zdarma si vystudoval, zdarma si mal lekarsku starostlivot, zdarma si mal lieky, skoro zdarma cez ROH si cestoval a dovolenkoval atd.

  11. nič nie je zadarmo, len smrt za všetko sa plati majkov otec mama dedo platili dane a dnes ich plati majko jedo zena a bude jeho syn aby tvoje decko mohlo študovat zadarmo

  12. Trochu inak 20. januára 2022, 7:09 – nie nevystudoval. Ako som uz napisal, vystudovat VS ktoru som vystudovat chcel, mi stat neumoznil. O technicky smer som nemal zaujem a vidis, ani po revolucii som si titul nekupil. Nepotrebujem ho, staci mi vedomost a zrucnost. Netlacim sa do statnej spravy, kde je dolezity titul – vedomosti nie su podstatne – a kontakty, cize korupcia.

    Takze nepatrim ani medzi tie decka, ktorym moze niekto vycitat to vzdelanie zadarmo.

    Otec prakticky cely zivot robil na teplarni v Niklovke, mama muklovala za pasom v Pecivarnach a neskor v trafike. Od 5 rano, aby si ludia noviny a cigarety mohli kupit uz k prvym rannym vlakom.

    Nie, nepatrim medzi tych, ktori staru dobu len zatracuju.

    Neviem, ci od revolucie bola vybudovana nejaka nemocnica (samozrejme ze pokrok a vyvoj prinasa podstatne vysiu uroven zdravotnictva), zeleznicna trat – pokial viem, skor su likvidovane, kolko ciest a chodnikov bolo urobenych a pod.

    Problemom bola IDEOLOGIA, PROPAGANDA, STRELBY NA HRANICIACH, PERZEKUCIE LUDI ODMIETAJUCICH BOLSEVIKA a tak.

    Ale socializmus a demokracia ci ludske prava nejdu k sebe.

    A znovu – aj preto muzeum.

  13. Ale idú k sebe,aj socializmus a ľudské práva,ale treba na to aj ľudí.Ten istý typ ľudí,ktorí úplne zdehonestovali myšlienku socializmu, ten istý typ ľudí deformuje aj takzv .demokraciu.Tuzba po moci,po mamone.

  14. Miloš naco tu motaz autobiografiu tvojej rodiny. Toto je defekt v tvojej hlave preneseny zo socialnych sieti? Doba je zla a svet sa v riť obracia. Mozno zo seba v budúcnosti spravis aj disidenta. Teraz je to take bezne ze sa zapiera alebo meni minulost podla toho ako komu pasuje.

  15. Este raz trochu inak 20. januára 2022, 12:52 – netusim, od akeho levelu perzekuovania rezimom sa clovek stava disidentom. Takze neviem, do ktorej kategorie sa zaradit, kedze „len“ dve osoby zo 4 clennej rodiny boli obmedzovane – jedna v pracovnom postupe a druha v studiu na VS…

    Zivot disidentov a odvaznych ludi z cias totality ale intenzivne dokumentujeme a chceme, aby boli prikadom pre vstkych tych, ktori su posrati dnes v demokracii a pri slobode slova napr. z opytania sa poslanca OZ alebo starostu, preco hlasoval za to ci ono.

    Takze nie, neradim sa medzi disidentov, pretoze tu boli ludia, ktori museli pracovat v bani, dosli o cestovne pasy, boli sledovany svoj pohyb, rodiny a pod. Teda skutocne trpeli pre vierovyznanie ci iny politicky nazor.

    Takze oproti nim, boli teda do dochodku zastaveny postup v praci, ci nemoznost studovat smiesne a nepodstatne drobnosti.

    Plne sa stotoznujem s „Doba je zla a svet sa v riť obracia“ co si napisal a neviem, ci to je pre moj defekt, ale v ramci svojich moznosti, stale a napriek stale velkemu odporu niektorych ludi sa snazim urobit maximum preto, aby verejnost aspon vedala, ako strasne na hovno to tu je.

    ODMIETAM menenie a prisposobovanie historie !!

    Aj preto muzeum, lebo len dostatok dostupnych originalov z minulosti ukazuje pravdu a minimalne stazi moznosti historiu si prisposobovat podla chuti a potrieb. A to komukolvek.

  16. Miloš opet protichodne tvrdenia. Na jednej strane vtrdis ze si nemohol studovat zadarmo vš. na druhej to vyvracias tvrdenim ze tu vš k zivotu nepotrebujes. Ono je mozne ze si na tu vš nemal a proste ta neprijali. Ale ten kto chcel a mal vedomosti a pevnu vôlu sa dostať studovat tak si to zariadil a dostalsa na vš aj ked nie na prší pokus ale mozno az na dalsie dva a viac ale dostal a studoval. Myslim ze dostatocnym prikladom bude napr. u Kurbelovcov kde bola podstatne vecsia perzekucia systemom za ich vieru a nazor ako u teba a presto vsetko studovali vš a pomerne uspesne. Možno ze len trosku prehanas to svoje prenasledovanie a robis zo seba prehnanu obeť vtedajsieho systemu.

  17. Ja len dodám k skutočnostiam uvedeným p.Majkom, že domové prehliadky, sledovanie, nátlakové výsluchy členov rodiny a blízkych priateľov, temné vyhrážky či náznaky možných následkov, to všetko vytváralo ovzdušie obáv a neistej budúcnosti. Niet divu, že väčšina ľudí takéto veci nechcela nikdy zažiť a snažila sa tak vyhýbať kontaktu s ľuďmi, ktorí by ich do takýchto situácií mohli priamo či nepriamo dostať. Takúto klímu tu vytvoril socializmus so svojou ideológiou triednej nenávisti.

  18. Tomáško si uplne mimo,tieto „múdrosti“ si si prečítal niekde na internete a teraz sa tu robíš múdry,tipujem,že si nejaký soplák max.30 roční,čo ani v socializme nežil a teraz tu rozdávaš rozumy.

  19. Ale ved taketo nieco sa deje aj teraz a este podstatne viac. Sledovani odpocuvani sme uplne vsade a bez QR codu nas co chvíľu nepustia ani na verejnu toaletu. Cenzura a sloboda slova ci nazoru? Staci sa pozriet tu co robi Majko a hned je jasne akej novej totalite napomaha. Toto je demokracia. A samopalom nemierili na deti ani za socializmu tak ako napriklad pri prehliadke domu Majkovho kolegu publicistu Rostasa. Nastupuje horsia totalita ako bola len si to niektori zatial nepripustaju a neuvedomuju

  20. No vidíš Tomáš este som to tu len dopisal a uz tu Majko aktivne zavesil tieto eu diktaturne sračky nariadenia a obmedzenia okrem ineho obmedzenia dezinformacii. Kto bude urcovat co je dezinformacia a co propaganda, Majko? Takto sa meni demokracia na totalitu v priamom prenose.

  21. Pán Majko, ako je potom možné, že ste, ako ste priznali v diskusii pod iným článkom, mali možnosť pred r. ’89 vycestovať do Rakúska? Neviem o tom, že by také šťastie mali tí so zlým kádrovým posudkom. Zvláštny paradox…

  22. Anonym 20. januára 2022, 19:29 – nejde o priznanie ale konstatovanie.
    Poziadat o udelenie DEVIZOVEHO PRISLUBU mohol poziadat kazdy – my sme ziadali niekolkokrat a v 1985 sa raz zadarilo a banka nam prislub na 50 USD / osoba (kedze islo o Rakusko tak ekvivalent v Schillingoch) udelila. Viac krat sa nepodarilo prislub ziskat.

    Stat si poistil, aby sme nezostali v zahranici. Mama s vtedy maloletym bratom musela zostat v Ceskoslovensku.

    Rovnako sa nam podrilo vysectovat do Juhoslavie – tak nas pustili celu rodinu, kedze to bolo na specialne sive cestovne pasy. Aj ten moj je zverejneny v niektorom z clankov.

    Bolsevik si navrat ludi zo zahranicia poistil – limitovanim cestovania aj za takych ponizujucich podmienok boli valuty, teda tzv. volne zmenitelna mena, ktorych v socialistickych krajin bolo malo.

    Ako som uz napisal, bolsevik si system udrziaval vyraznym obmedzovanim obcanov, na co dnes vela ludi zabuda.

    Povedane este trosku inak – vycestovat z CSSR a zostat v zahranici by pre emigrantov znamenalo:

    – pridenie o majetok – dom, auto, vkladne knizky a pod.
    – odsudenie v nepritomnosti na nepodmienecny trest
    – vyraznu perzekuciu rodiny, ktora na Zapad pustena nebola

    Slobodnych a bezdetnych spravidla na Zapad nepustali. A ak usiel niekto pred ZVS ktora bola povinna, hrozil dalsi trest.

    Pre doplnenie – ako sa dostavali devizy a valuty do CSSR? Exportom (napr. zbrane), turistickym ruchom – cudzincov zo Zapadu bolo malo a od ludi zijucich na Zapade, ktori Cechoslovakom posielali valuty, my sme ale dostavali namiesto valut TUZEXOVE POUKAZKY, tzv. BONY.
    Bony bolo mozne pouzit vylucne pri nakupoch v predajniach TUZEX.
    Ako vyzerali BONY, je rovnako zverejnene v niektorom z predchadzajucich clankov – aj originaly BONOV mame v muzeu.

    Kludne sa pytajte dalej, ak budem vediet, rad odpoviem.

  23. Tak este raz trochu inak 20. januára 2022, 14:58 – znovu a dalsie klamstvo. Netusim, ktore uz v poradi…

    Ja netvrdim, ze som nemohol studovat na VS zadarmo, ale ze napriek odpustenym talentovkam a samozrejme uspesnym prijimackam pisomnym, mi dosla negativna odpoved z UK, katedry zurnalistiky.

    Dostal som odporucanie na studovanie technickeho smeru, o co som nemal zaujem ja.

    A ano, kedze nie som zamestnany v statnej sprave a prakticky od revolucie podnikam, VS nepotrebujem.

    Mam otazku aj ja – co sledujes ucelovymi klamstvami na ktore som Ta upozornil uz viac krat?

  24. LAJOS FEKETE 20. januára 2022, 22:23 – vystudovali tisice ludi, takze mi nie je jasne, co tym chcete povedat.

    Anonym 20. januára 2022, 22:25 – nemyslim si, ze su to hlupaci, hlavne ked niektorych diskutujucich poznam. V slusnej a vecnej diskusii diskutujem skutocne rad a nemam problem reagovat tam, kde reagovat viem a povazujem za ucelne.
    Viac menej kazdym normalnym diskusnym prispevkom sa posuvame dalej. A pokial su aj otazky zmysluplne aj ked smeruju na mna, nevidim dovod preco by som nemal odpovedat. Nejedna sa o informacie tajne, zatial ich nepovazujem ani za nejake intimne.
    Odpovedam len to, co aj viem preukazat. Jasne, ze detaily som ochotny preberat vylucne s plne identifikovanou protistanou.

    Anonymny diskutujuci ale vie, preco si netrufa komunikovat pod svojim menom.

  25. Ja nesledujem nic len vidim ako tu jednostranne prezentujes niektore skutocnosti. Napriklad eru socializmu a pritom si sa mal v tej dobe jak prasa v zite. Dokonca si cestoval na zapad. Ale pritom dobre vies ze tam sa dostal jedine ten kto bol čistý alebo partajny k rezimu. Ale tu to podavas ako keby si bol režimom prenasledovany. A to ze si sa nedostal na vs? V tej dobe to bolo bezne ze ludia sa proste snazili a museli skusat stastie viac krat kedze to bolo zadarmo a vs bolo menej ako počet studentov. Myslim ze minulemu rezimu môžeš byť vďačný a nie nanho len nadávať.

  26. Este nieco 20. januára 2022, 22:54 – tu uz narazame na problem v diskusii, pretoze znovu tu anonymne no VEREJNE o inom konkretnom cloveku tvrdis nieco, co sam nasledne oznacujes ze si to „len“ myslis.

    Za problem povazujem, ze znovu VEDOME KLAMES.

    NEsuhlasim s Tebou, nemal som sa ako prasa v zite – Ty ale mozno ano. Schvalne, skusme – uved meno a priezvisko, nech ti, co Ta poznaju, posudia, ako si sa mal Ty.

  27. Nemal som az tak rad ten rezim a za moj nazor voci nemu som bol urcite viac krat vysetrovany a aj zmlateny ako ty ale presto vsetko som sa nad to povzniesol a nenadavam nanho lebo mal aj svoje plusove hodnoty. A nepotrebujem sa tu prezentovat. A pisem tu len preto ze nama rad jednostrannu propagandu.

  28. pre asi takto k téme keď ste anonym tak ste kľudne mohol byť aj príslušníkom štb alebo komunistickým papalášom a pán majko má pravdu napíšte nám svoje meno nech to posúdime.alebo vám ide len o útoky?

  29. pre 23,28 ty si nejaký sráč čo Majkovi závidí.Sa pozri na seba jako sa vytáčaš had je málo.Pán Majko tu lediný kľudne píše pod menom aj keď taký ako ty na neho štekajú.A už ty si určite bol odvážny za starej doby keď si posratý teraz

  30. Určite som nebol v štb a ani komunistický papalaš. Bol som uplne normalny clovek.Zato pan Majko tam tušim nieco napisane o štb ma. Určite to bol omyl alebo nahoda. A pokial ste tu všetci okrem Majka anonymne tak nevidim dovod preco by som tak anonymne tu nemohol byt aj ja.

  31. Asi takto na vysvetlenie 21. januára 2022, 0:05 – dopln, co konkretne s STB tam mam. Ja si myslim, ze to nebol omyl a ani nahoda. STB podla mne znamych informacii nebola zlozka, ktora by nieco robila omylom, alebo na nahodu.

    To, kde si nebol tvrdis Ty, no nedas sancu citatelom overit si to. Niekto nadomnou Ti uz napisal, ako sa spravas. Ja s tym mozem len suhlasit.

  32. napísať, že za minulého režimu nebolo tak zle, môže len úplný imbecil a ignorant. Veď takto by sme prišli na to, že aj nacizmus mal nejaké tie pozitívne stránky, že ano, veď sa napríklad budovali diaľnice. Nejaké pozitívne stránky však nemôžu prekryť to, že totalitný režim ako celok bol zvrátený ako v nacizme tak aj v komunizme. Režim, ktorý zabíjal, väznil, okrádal, nútil k emigrácii atď. nemôže byť hodnotený ako dobrý, ani keby sme hneď našli nejakú pozitívnu črtu. Raz boli formy teroru, násilia a represie brutálne, inokedy miernejšie, ale platili celý čas od roku 1948 do roku 1989 (viď zmlátení študenti). Celý ten slávny komunistický režim bol v každom ohľade tak stupídny, že stupídnejší už byť nemohol. Bol založený na lži, na hlbokom ponižovaní človeka a zabíjaní ducha. Karel Čapek to vyjadril raz trefne: „Nemôžem byť komunistom, pretože mám rád človeka.“ Ja len dodám, že komunistický režim nepokladám za dobrý pre duševné zdravie.

  33. Tomáš, bol som stredoškolák, keď sa menil režim. Čiže niečo si z tých čias pamätám. Moji rodičia nikdy neboli v KSČ, nakoľko v tom nevideli zmysel a ani nekalkulovali s tým, že by im to pomohlo v zamestnaní. Proste nebol žiadny dôvod byť v strane. Ja som už ako stredoškolák odmietol vstup do SZM, lebo tiež mi nedávalo zmysel načo a prečo by som tam mal byť. Nepomohli ani vyhrážky, že ma nepripustia k maturite. Napriek tomu nikto nemá v rodine krvavé oči na predchádzajúci systém, aj keď chápem, že niekto si „užil svoje“. Skôr ma vytáčajú ľudia, ktorí výhody systému využívali a dnes na neho tak strašne nadávajú.

  34. Otázka je, čo boli tie „výhody“ bývalého režimu. Devastácia životného prostredia? Nekonečné rady na tovar? Vláda jednej strany? Kádrováctvo? Perzekúcie odporcov? Že boli súdy spolitizované? Že sa na hraniciach strieľalo? Alebo indoktrinácia detí cez pionersku organizáciu? Že tu bola všadeprítomná cenzúra? Že boli voľby fraškou? Že dejiny boli slúžkou politiky? Že umenie a kultúru zničil socialistický realizmus? Že nevyhovujúci spisovatelia boli zakázaní? Že všade bola propaganda? Alebo tie sociálne istoty v okovách? Alebo že bola zakazovaná západná hudba? Alebo že sa nesmelo slobodne podnikať? Že sa mnohým šikovným, tvorivým ľuďom, ktorí mohli budovať krajinu, znemožnila sebarealizácia zodpovedajúca ich talentom? Že ceny sa určovali direktívne centrálne, umelo bez ohľadu na realitu? Bola výhodou naša ekonomická zaostalosť? Likvidácia spoločenských tried a triednych nepriateľov? Všeobecná atmosféra strachu? Udávanie? Eštébáctvo? Že sme boli rovní a rovnejší? Alebo čierny trh, úplatky a protekcia? Alebo že nebola umožnená sloboda vierovyznania? A takto by som mohol pokračovať a nikdy neskončiť. Toto všetko sa mi nejaví ako nejaké výhody? Skôr tu niekto trpí stratou historickej pamäte a nostalgickým sebaklamom.
    Teória komunizmu bola mylná, pretože bývalý režim ničil možnosť žiť ako morálne osoby a robil nás otrokmi akýchsi objektívnych zákonov dejín. Socializmus ničí všetku samostatnosť a iniciatívu, obmedzuje ľudský potenciál a oslabuje zodpovednosť. Bývalý režim jednal s ľuďmi ako s malými deťmi, vypestoval u ľudí naučenú bezmocnosť a nútil občanov stať sa pokrytcami, viesť dvojitý život, pretvarovať sa.
    Preto vítam každý počin (ako je vznik múzea totality), ktorý túto nie tak dávnu dobu nasvieti v správnom svetle, lebo je večným mementom.

  35. Tomáš,na jednej strane Ty,so svojím pohľadom na históriu,na druhej strane fanatici,oslavujúci minulý režim ( schválne píšem režim,pretože s ideológiou socializmu to nemalo nič spoločného,ako aj teraz nemá naša doba málo spoločného s demokraciou,je to agresívny globálny kapitalizmus,nikto nevie,akými revolúcia mi sa to skončí)Podľa mňa sa vôbec ničím nelisite.Mudry človek má vždy pochybnosti,hlupák je vždy presvedčený o svojej a jedinej pravde.

  36. Moje nervy,čo tam ten múdrosráč napísal,že bola všadeprítomná cenzúra… a dnes nie je ? Odvážim si tvrdiť že zdvojnásobená ! Nielen že si čítajú tvoje SMS,maily a počúvajú telefonáty,ale navyše sú tu všadeprítomné kamery,ktoré za totáča neboli !
    Škoda sa tým zaoberať

  37. Čo ťa je do toho koľko má rokov, ja mám 55, tú dobu som zažil na vlastnej koži a nikdy viac. Moje deti a vnuci už nesmú zažiť to, čo zažili moji rodičia a my. Vy zaprdení starí komunisti a eštébáci už konečne vykapte a nevelebte ten zločinecký režim.

  38. Anonym 21. januára 2022, 14:28 – je pravdou, ze bezpecnostne kamery za sociku neboli.

    A som rad, ze SMS a maily za totaca neodpocuvali. To je predsa jasny dokaz, ze teraz to je horsie. 😉

  39. Cenzúra znamená napríklad toto. Žil istý Dominik Tatarka. Keby si náhodou, ty inteligent, nevedel, kto to bol, tak sa nemá cenu s tebou o čomkoľvek baviť. No bona fide budem predpokladať, že vieš. No a tento Tatarka patril ku generácii ľudí, ktorí boli spočiatku presvedčení, že komunizmus je civilizačná misia, ktorá je spojená s pokrokom. No s pribúdajúcim časom nadšenie z budovania socializmu sa u neho začalo vytrácať v kontraste so sivou a nelichotivou realitou reálneho socializmu. A z oddaného socialistu sa postupne stáva kritik režimu. Prišiel rok 1968. A Tatarka odmietol uznať nevyhnutnosť poskytnutej internacionálnej pomoci ČSSR. Netrvalo dlho a jeden z najvýraznejších slovenských prozaikov sa dostal do problémov. A tu sme pri onom slove cenzúra a jeho význame. Ak spisovatelia chceli, aby ich knihy vychádzali a predávali sa na pultoch kníhkupectiev, svetonázor musel ísť bokom. Tomu sa hovorí ohýbanie chrbtice alebo prachsprostá kolaborácia. A keďže (nielen) Tatarka trval na svojom, jeho meno bolo vymazané z učebníc, jeho dielo bolo odstránené z knižníc a bol vylúčený zo Zväzu slovenských spisovateľov. Do konca života bol zakázaný. A tomuto sa hovorí cenzúra.
    Stačí takto, alebo to potrebuješ aj nakresliť, anonymko?

  40. A teraz druhý anonymko, k tej zdvojnásobenej cenzúre, môžeš nám vymenovať, ktorí spisovatelia sú dnes doživotne zakázaní na našom území? Lebo to, že ťa niekto sleduje kamerou na ulici, nie je cenzúra! Rehocem sa, aký si ty baran tupý. Ak budeš mať nabudúce potrebu sa k niečomu vyjadrovať, aspoň si naštuduj základné pojmy. Obávam sa, že si sa stal obeťou vlastnej nevedomosti.

  41. tomáš 22. januára 2022, 9:02 – zakazanych umelcov bolo vela. Vlastne kazdy, kto sa vzoprel systemu, podpisal Chartu 77, alebo emigroval na zapad.

    Staci spomenut pre mna genialnu Martu Kubisovu – odmietla akceptovat okupaciu CSSR a musela skoncit so spevom. Kde by ona bola za tych 20 rokov?

    Juraj Kukura a Waldemar Matuska – emigrovali a boli zakazani.

    Karel Kryl – emigroval a jeho skladby ako symboly ´68 boli zakazane.
    F.R. Cech – v ruke mal per, no Antichartu nepodpisal – aspon to tvrdi…
    Ilja Racek – neustupil a komunisti tiez…

    Milos Kopecky – 5. mája 1987 uz ako Narodny umelec, na IV. zjazde Zvazu Ceskoslovenskych dramatickych umelcov v Prahe precital kriticky prejav na adresu komunistov a bol odstaveny.

    Takto je mozne pokracovat. Za sociku toho ludia vela nevedeli a po revolucii vediet nechceli. Neznamena to ale, ze cestni, hrdi a nezlomni ludia sa rezimu nepostavili.

    Na druhej strane tu bola Anticharta. Minimalne raz rocne si pozriem video s prejavmi vyznamnych ludi za sociku, ktori Antichartu podpisali a chce sa mi z nich zvracat.
    Ludia zboznovali Gotta, poznali jecho charakter?

  42. Majko,Ty vieš o tej anticharte veľké hovno,a aj o Gottovi,tak prosím Ťa Neser sa do všetkého,lebo Tá už budeme musieť navrhnúť na Nobelovu cenu.Zaujimave je aj keď chce niekto vyguglovat Tvoje meno,čo sa tam objaví.Ja som poznal jeho charakter.Vies Ty vôbec,akým uskokom sa tam niektoré podpisy dostali?,nevieš,inak by si nepísal tie Tvoje čiernobiele názory.

  43. Anonym 22. januára 2022, 10:38 – neprehanaj, ceny nechajme inym.

    „akým uskokom sa tam niektoré podpisy dostali?“ – ak myslis pod Antichartu, tak presne o tych „uskokoch“ to je.

    Boli totiz aj taki, ktori uskoky nerobili, totalitnemu rezimu sa VZOPRELI a Antichartu NEPODPISALI.

    Preto po celu dobu Normalizacie skutocne TRPELI a nemohli sa venovat tomu, na co mali talent. Ti, ktori uskoky robili po cely zivot, vystupovat mohli a mali z toho financny profit, uznanie komunistov a slavu.

  44. Netrep Majko!!!! Nevieš o Tom nič a nezavadzaj v takých dôležitých veciach.Niektori ani nevedeli ako a čo podpísali,považovali to za prezenčnu listinu,ktorú podpísal aj napr.Werich.To je ozaj nezodpovedné,čo si Vy dovoľujete,akú si to poriadne naštudovať.nielen tu plodiť všeobecne frázy.Ja som sa ešte nestretol v mojom živote s takým neskutočným,radšej to nevyslovim.

  45. Anonym 22. januára 2022, 15:17 – … a je po chlapovi …

    Ale nemozem nepodakovat za tip. Blizi sa vyrocie Anticharty, ktoru podpisal a ospevoval v nej bolsevika aj Gott.
    Slubujem, beriem vyzvu a pripravime material o tych „charakteroch“, ktori budovali skvele socialisticke zajtrajsky v case, kedy nimi odsudeni umelci boli v exile, alebo robili roboty, ktore im bolsevik robit dovolil.

    Presne o tom to je. Tak, ako sa niektori chrapuni dokazali prisposobit za Hitlera a Hlinku a dokazali profitovat aj z arizacii a smrti Zidov pripravenych o majetok, tak sa prisposobili za normalizacie a prisposobili sa aj po Neznej revolucii. Jasne, nie ti staci, ale ich deti, vnuci. A dnes pripravuju na fajn zivot svoje potomstvo.

    Jednoducho v spolocnosti boli, su a aj budu paraziti, ktori sa prizivia vzdy a za kazdych okolnosti.

    Pripravime material pan „anonym“, s ktorym sa bavit o faktoch a pravde da len tazko.

  46. Majko,to akože Ty si chlap? Veď Ta pozname a to už od mlada,tak už si vyletel dosť vysoko vo svojej fantázii,tak sa zase vráť na zem

  47. Anonym, pribrzdi, tak pokiaľ dobre vidím, tak Majko je podpísaný, vidím aj jeho tvár, nepoznám ho osobne, ale je v mojich očiach chlap. Zatiaľ čo ty si internetová čvarga, ktorá sa neobťažuje si vymyslieť ani len meno a písať pod ním svoje názory, prídeš sa sem len vykvákať a ide sa ďalej, všakáno. Keď sú tvoje pologramotné výplody vyvrátené, tak nemáš ani len tú základnú slušnosť priznať, že si sa mýlil (viď tá cenzúra). Tak ktože sa to pýta, kto je chlap?

  48. Tomáš o akej cenzúre to trepeš,Tomáš kto tu prvý trepal niečo o chlapovi,Tomáš Ty už tu kvakas už viacero raz,že aký si ty vzdelaný,a Ti,ktorí majú iný názor,sú u Teba cvarga.Okrem Toho nevidím rozdiel medzi anonymom a Tomas,aj keď sa podpíšes Tomáš,tak si aj Ty anonym.A prečo vznikla táto diskusia,lebo si niekto dovoľuje analyzovať dobu a ľudí,ackolvek mu chýbaju akékoľvek hlbšie poznatky z tejto doby.A obúva sa dokonca do nebohého Gotta,vo svojej neskonalej čiernobielej priestore.A už bolo dosť,takýchto obyčajných ľudí,ktorí si myslia,že budú určovať chod spolocnosti.Cau Bella

  49. Čo trepem o cenzúre? Veď kto mi to tu tvrdil, že dnes je „zdvojnásobená cenzúra“? Veď, kto sa ma to pýtal, či viem, čo je to cenzúra?

  50. Tomáš,tak ja určite nie!!!Máš to málinko pomýlené.Trosku by si sa mal ukľudniť,lebo Tvoja nenávisť a agresivita Ti zožerie mozog.

  51. Aha, tak ty nie? Super, no tak teraz ti už môžem konečne vysvetliť, aký je rozdiel medzi tým „anonymom“ a „tomášom“. Presne ten, že ty „anonym“ si o tej cenzúre nepísal, lebo o tej cenzúre písal iný „anonym“ a možno ešte iný „anonym“ písal o tej „zdvojnásobenej cenzúre“. A preto keď sa podpíšem ako „tomáš“, tak každý môj výstup je vždy identifikovateľný pod týmto menom a každý si môže o mne na základe toho utvoriť mienku a dokonca ma vždy konfrontovať s tým, čo tu napíšem. Kým vy pod „anonymom“ môžete byť dvaja, traja, desiati a môžete tliapať čokoľvek, neviem s kým mám kedy tú česť. A v tom je tá zbabelosť „anonyma“. A preto ja rozdiel medzi „anonymom“ a „tomášom“ vidím. Ja vaše názory preto nepoznám, lebo pod „anonymom“ sa skrýva množstvo rozporuplných vecí. Vy však moje názory poznáte, pretože sa k nim priznávam pod menom „tomáš“.
    A ešte k tomu, že ja údajne „kvákam, aký som vzdelaný“, tak to mi skopírujte, kde ste niečo také našiel.

  52. Anonym 22. januára 2022, 19:31 – noooooo, nie je rec o mne, ale o Tebe, co bez akychkolvek argumentov skackas ako opicka na gumicke a snazis sa bez uvedenia akychkolvek faktov obhajovat neobhajitelne.

    Gott a dalsi sudruhovia zial Antichartu podpisali a pre svoj osobny profit bolsevikovi predali cest a dusu. Samotny Gott sa k tejto casti svojej historie vracal nerad a nera o nej hovoril. Po revolucii a po tom, co na balkone Melantrichu v Prahe na Vaclavaku stal vedla majstra Karla Kryla, sa mu ani necudujem…

    Gott a nielen on musi byt hodnoteny komplexne – nie, jeho spev nespochybnujem, aj ked som z hudobnej nijako nevynikal. Ako spevak bol dobry. Ale ludsky zlyhal. Jedine co ho ako tak ospravedlnuje, ze nie sam, ale drviva vacsina…

    Inak rozmyslam, preco tak prudko reagujes, osocujes a urazas? Si na tom rovnako?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img