ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

SHMÚ vydal na pondelok viacero výstrah, prinášame Vám základné odporúčania

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM|  Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na pondelok viacero výstrah vrátane výstrahy pred vetrom. Na horách platí v pondelok od 10:00 do 20:00 výstraha 3. stupňa pred mimoriadne silným vetrom, a to pre okresy Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Banská Bystrica, Tvrdošín, Brezno a Poprad.

Pohyb v horách je v takýchto podmienkach mimoriadne nebezpečný. Horská záchranná služba preto výrazne neodporúča akékoľvek aktivity vo vysokohorskom teréne a ani v nižšie položených lokalitách.

Okrem toho bude platiť výstraha 2. stupňa pred vetrom od 10:00 do nočných hodín na celom západnom a juhozápadnom Slovensku a v okresoch Poprad a Brezno. Pre takmer celý zvyšok územia Slovenska bude platiť prvý stupeň výstrahy.

Prehľad výstrah nájdete na https://www.shmu.sk/sk/?page=987&id=&d=1&roll=#tabs. Výstrahy Horskej záchrannej služby nájdete na www.hzs.sk.

Prinášame Vám základné odporúčania v prípade silného vetra, ktoré pripravili Hasičský a záchranný zbor a sekcia krízového riadenia MV SR.

  • neparkovať vozidlá na rizikových miestach (pod stromami, elektrickými stĺpmi a stožiarmi, billboardmi);
  • pred príchodom vetra doma vykonať preventívne opatrenia – pozatvárať a zaistiť okná a dvere, na záhrade, terase či balkóne upevniť predmety, ktoré by pod vplyvom vetra mohli spadnúť a ohroziť okolie (záhradný nábytok, kvetináče, náradie, sklenené a plechové predmety a pod.);
  • vytvoriť pre zvieratá žijúce na dvore dočasné útočisko – predmety pohybujúce sa pod vplyvom vetra im môžu ublížiť;
  • zdržiavať sa v bezpečných objektoch,
  • obmedziť šoférovanie,
  • vyhnúť sa pohybu po horách a prechádzkam v lese
  • voliť pomalú jazdu vo vozidle, ktoré môžu silné poryvy vetra prevrátiť;
  • vyhýbať sa kontaktu so spadnutými elektrickými stĺpmi a drôtmi, pokiaľ auto zasiahne strom či konár, kontaktovať tiesňovú linku;
  • sledovať poveternostnú situáciu z bezpečia domova, v žiadnom prípade neskúmať terén.
  • Majte na pamäti, že najvyššiu hodnotu má život, až potom majetok.

SHMÚ vydal na pondelok od 6:00 do 17:00 aj výstrahu 1.stupňa pred snežením pre severné Slovensko. Výstraha 2. stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi platí v pondelok od 12:00 do 0:00 na severnom a časti stredného Slovenska. Pre severozápadné, časť južných a severovýchodné okresy platí výstraha 1. stupňa už od ranných hodín.

Prinášame odporúčania Policajného zboru, ako jazdiť na snehu:

  • Základ sú zimné pneumatiky
  • Cit s pedálom a volantom: Pri ovládaní auta je potrebné sa vyvarovať trhavého a prudkého pohybu. To by mohlo viesť k šmyku a následnej nehode. Pri jazde brzdite dlhšie a plynulo, rovnako to platí aj pri rozjazde.
  • Bezpečný odstup: Na snehu je brzdná dráha oveľa dlhšia a ako sme vyššie spomenuli, hrozí aj nebezpečenstvo šmyku pri náhlom zabrzdení.
  • Jazdite pomalšie
  • Odstráňte z auta námrazu a sneh: Nevyhnutnosťou je to, aby vodič dobre videl na cestu. Odstránením námrazy z auta zase zabránite padajúcim kusom ľadu, ktoré môžu poškodiť ostatné vozidlá.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img