ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Rezort školstva okrem schváleného akčného plánu proti šikane pripravuje aj ďalšie opatrenia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŠVVŠ SR |MM|  Podpora pedagogických a odborných zamestnancov v školstve v prístupe k šikane, posilnenie spolupráce s orgánmi štátnej správy, aj opatrenia v oblasti krízového manažmentu pre riaditeľov škôl. To všetko obsahuje Akčný plán riešenia šikanovania v školách a školských zariadeniach z dielne rezortu školstva, ktorý dnes prijala vláda.

Akčný plán riešenia šikanovania začala tvoriť štátna tajomníčka pre inklúziu, národnostné školstvo a celoživotné vzdelávanie Svetlany Síthovej hneď po svojom nástup. Na vládu bol predložený v decembri minulého roka a na poslednom rokovaní vlády bol schválený.

„V prvom rade je potrebné odsúdiť akúkoľvek formu násilia v reálnom živote či v priestore sociálnych sietí a následne pristúpiť k riešeniu. Akčný plán riešenia šikanovania v školách a školských zariadeniach na roky 2022 – 2023 začal vznikať v lete. Nie je reakciou na udalosti z posledných týždňov, ale je to reakcia na neraz tabuizovaný problém šikany na školách,“ vysvetlila Síthová.

Dokument sa zameriava na tri hlavné ciele, a to na vzdelávaní pedagogických a odborných zamestnancov pôsobiacich v školstve v prístupe k šikane, posilnenie spolupráce s orgánmi štátnej správy za účelom vzájomnej informovanosti a efektívnosti spolupráce a na vytvorenie opatrení na elimináciu budúcich rizík, vrátane nastavenia konkrétnych krokov v oblasti krízového manažmentu pre riaditeľov škôl.

Po prvýkrát sa taktiež vytvorí kontaktný bod na ministerstve školstva, ktorý bude slúžiť pre orgány štátnej správy na výmenu informácií. „Naším cieľom je, aby sa tieto incidenty neriešili izolovane, aby obete trestných činov neboli viacnásobne traumatizované,“ doplnila štátna tajomníčka.

Okrem napĺňania akčného plánu je dôležité nastaviť proces efektívnych riešení. Rezort školstva preto pracuje na aplikačnej pomôcke pre pedagógov a riaditeľov ako zvládať krízové situácie, pripravuje tiež webináre a vzdelávanie pre metodikov prevencie a učiteľov proti šikane pod záštitou VÚDPaP.

Ministerstvo tiež pokračuje v spolupráci s Nadáciou Markíza, ktorá zapracovávala do svojich aktivít tému boja proti šikane v uplynulom školskom roku. Rezort rovnako pripravuje novú smernicu o šikanovaní pre školy a školské zariadenia.

„Venovať sa budeme aj funkčnému vzdelávaniu pre riaditeľov v oblasti krízového manažmentu a riešenia šikany, aby na každej škole bolo vedenie oboznámené s tým, ako podobné incidenty riešiť. Pripravujeme tiež štandardy práce s prevenciou ako aj konkrétnymi postupmi pri riešení šikany či kyberšikany v školách,“ opísala Síthová.

„Naším zámerom nie je reagovať iba na individuálne incidenty a prípady šikany. Chceme vytvoriť systém, ktorý pripraví školy na to, ako šikane predchádzať, ako ju riešiť a ako komunikovať s jednotlivými aktérmi a hľadať pomoc. Je dôležité, aby sme v školstve dokázali šikanu riešiť, predchádzať jej a zabezpečiť tak, aby boli školy bezpečným miestom pre každého jedného žiaka,“ uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling.

 

 

 

 

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img