ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Návrh zákona o celoeurópskom osobnom dôchodkovom produkte

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MPSVR SR |MM|  Slováci pracujúci alebo podnikajúci v Európskej únii (EÚ) si budú môcť preniesť dôchodkové úspory naprieč hranicami členských krajín.  Vláda dnes schválila návrh zákona o celoeurópskom osobnom dôchodkovom produkte, ktorý predložilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky (MPSVR). Návrh zákona je vypracovaný z dôvodu potreby vykonania niektorých článkov Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ o celoeurópskom osobnom dôchodkovom produkte (PEPP).

Celoeurópsky osobný dôchodkový produkt predstavuje medzinárodne prenositeľný spôsob zabezpečenia sa na penziu. Odpovedá na zvýšenú mobilitu pracovníkov v rámci Európskej únie tak, že prináša možnosť preniesť si dôchodkové úspory cez hranice členských krajín. Je tak vhodným riešením pre občanov, ktorí počas života pracujú vo viacerých európskych krajinách. Napríklad pre Slovákov pracujúcich v Českej republike či v Rakúsku, alebo pre živnostníkov, ktorí si svoje sporenie môžu preniesť do ktorejkoľvek krajiny EÚ, v ktorej sa rozhodnú pokračovať v podnikaní.

Nárok na osobný dôchodkový produkt bude mať každá plnoletá fyzická osoba. Čerpať ho bude môcť v prípade odchodu do dôchodku, alebo v ťažkej životnej situácii, ako je invalidita, ťažké zdravotné postihnutie a dlhodobá nezamestnanosť pred dosiahnutím dôchodkového veku. Sporitelia si budú môcť zvoliť spôsob výberu nasporených peňazí formou: vyplácania dôchodku, programového výberu a jednorazového vyrovnania. V prípade výberu možnosti vyplácania dôchodku, dávku vypláca Sociálna poisťovňa do konca života, ale dôchodok nebude predmetom dedenia. V prípade programového výberu sa budú peniaze vyplácať 10 rokov, pričom zvyšnú sumu bude možné dediť. Jednorazový výber bude možný, ak si sporiteľ nasporil málo. Nárok na predčasný výber vznikne klientom, ktorí sa ocitnú v ťažkej životnej situácií.

Predmetom návrhu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny je stanoviť niektoré podmienky pre vytváranie, poskytovanie a distribúciu celoeurópskeho osobného dôchodkového produktu v oblastiach, ktoré sú primárne v kompetencii členských štátov. Má napríklad určiť podmienky a vekovú hranicu sporiacej a výplatnej fázy, či maximálnu a minimálnu výšku príspevkov. Upravuje tiež kompetencie Národnej banky Slovenska pri registrácii a dohľade nad vykonávaním celoeurópskeho osobného dôchodkového produktu.

Tento produkt budú môcť poskytovať doplnkové dôchodkové spoločnosti, poisťovne, banky, správcovské spoločnosti, obchodníci s cennými papiermi, a právnické osoby, ktoré sú registrované ako poskytovatelia celoeurópskeho osobného dôchodkového produktu. Ide o produkty, ktoré už finančná inštitúcia vytvára (napr. poistný produkt, investičný produkt, doplnkové dôchodkové sporenie), ale s určitými špecifickými podmienkami.

Návrh tiež stanovuje, aby sa na celoeurópsky osobný dôchodkový produkt uplatnil rovnaký daňový režim ako na príspevky účastníkov doplnkového dôchodkového sporenia a dávky z doplnkového dôchodkového sporenia.

Navrhuje sa preto delená účinnosť právnej úpravy. Od 22. marca 2022 bude nariadenie záväzné a priamo uplatniteľné vo všetkých členských štátoch. Ustanovenia, ktoré sa týkajú oblasti daní by mali na Slovensku nadobudnúť účinnosť 1. januára 2023.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img