ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Bilancia v oblasti prevádzačstva a obchodovania s ľuďmi v roku 2021

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM|  Príslušníci Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície sa aj v roku 2021 intenzívne zaoberali odhaľovaním trestnej činnosti prevádzačstva a obchodovania s ľuďmi. Vyšetrovatelia obvinili počas roka 159 osôb a deväť právnických osôb.

 

Za prevádzačstvo bolo celkom obvinených 105 osôb:

–  60 osôb za nelegálne prekročenie štátnej hranice,

– 12 osôb za účelové manželstvá,

– 21 fyzických osôb a 9 právnických osôb za nelegálnu prácu,

– 12 osôb za umožnenie nelegálne zotrvať cudzincom na území SR.

Za inú trestnú činnosť bolo obvinených 15 osôb.

 

Policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii UHCP rozložili šesť organizovaných skupín, v rámci ktorých vyšetrovatelia vzniesli obvinenie 49 páchateľom. 

Vo viacerých trestných veciach príslušníci Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii ÚHCP spolupracovali so zahraničnými partnermi.

 

Na vonkajšej hranici Európskej únie medzi Ukrajinou a Slovenskom policajti  zadokumentovali desať prípadov, kde bolo aj vznesené obvinenie za zločin prevádzačstva 14 osobám a to štátnym príslušníkom  Ukrajiny (6), Slovenskej republiky (4), po jednom páchateľovi z Bieloruska, Uzbekistanu, Nemecka a Turecka.

Veľmi významným a mimoriadnym prípadom bolo aj rozloženie organizovanej skupiny, ktorá dlhodobo pôsobila na východnom Slovensku a podieľala sa na viacerých prevozoch nelegálnych migrantov cez vonkajšiu  hranicu  Európskej  únie (štátna hranica s Ukrajinou). Na území Slovenska ich mala skupina ubytovať a potom prevážať ďalej do krajín západnej Európy. Na tomto prípade polícia naďalej intenzívne pracuje a predpokladá vznesenie ďalších obvinení.

 

Za zločin obchodovania s ľuďmi bolo obvinených celkovo 39 páchateľov, ktorí pochádzali najmä z okresov Spišská Nová Ves, Rimavská Sobota, Nové Zámky a Komárno. Evidujeme však aj dvoch páchateľov vietnamskej štátnej príslušnosti, jedného Maďara a jedného Turka.

 

Policajti v roku 2021 odhalili 35 obetí vykorisťovania – 20 žien a 15 mužov. Dlhodobo najčastejšou krajinou vykorisťovania slovenských obetí bolo Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, pričom k zmene tohto trendu prišlo až v roku 2021, kedy sa Slovensko stalo po prvý krát krajinou s najvyšším podielom vykorisťovaných slovenských obetí. Takmer polovica obetí bola vykorisťovaná sexuálne (16 osôb), u mužských obetí prevládalo pracovné vykorisťovanie (14 osôb), no opäť sa vyskytli aj prípady nútených sobášov a núteného páchania trestnej činnosti. Takmer polovica ženských obetí (9 osôb) boli deti vo veku 12-17 rokov. Z 15 mužských obetí boli traja deťmi vo veku 3-17 rokov. Najviac obetí pochádzalo z okresov Spišská Nová Ves, Prešov a Trebišov.

 

Medzi hlavné priority v roku 2022 patrí najmä odhaľovanie trestnej činnosti na vonkajšej hranici medzi Slovenskom a Ukrajinou, taktiež na tzv. „balkánskej trase“ vedúcej z Maďarska cez Slovensko a ďalej do západnej časti EU. Zároveň zisťovanie páchateľov pri nelegálnom zamestnávaní cudzincov prostredníctvom pracovných agentúr. Nemenej dôležitým cieľom bude aj preukazovanie páchania trestnej činnosti obchodovania s ľuďmi najmä vo veci vykorisťovania detských obetí. 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img