ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Zber komunálnych odpadov v Seredi: domácnosti s imobilným členom, či s viac ako štyrmi osobami majú nárok na ďalšiu nádobu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta  /7 JAN 2022/

Rok 2022 prináša so sebou ekologické novinky. Okrem celoštátneho zavedenia zálohovania plastových fliaš a plechoviek, si v Seredi zvykáme aj na zmeny v logistike zberu nevyseparovaných odpadov. Zmenou v našom meste je aj možnosť požiadať o pridania ďalšej nádoby na komunálne odpady.

 

Znížená frekvencia, zvýšená kapacita

Poslanci mesta koncom roka 2021 schválili nové VZN mesta, ktorým sa znížila frekvencie zberu komunálnych odpadov od rodinných domov o polovicu. Z pôvodného sedemdňového intervalu na nový 14-dňový, odpady vám zberová spoločnosť odvezie podľa harmonogramu v párny alebo v nepárny pondelok.

 

Zároveň dalo zastupiteľstvo možnosť obyvateľom získať bezplatne ďalšiu 120-litrovú nádobu a to v prípade starostlivosti o imobilného človeka a schválili tiež znížený počet osôb, na ktoré pripadá jedna nádoba. Pôvodných šesť osôb bol nahradený štyrmi. To znamená, že ak doteraz jednu nádobu na odpad plnilo šesť osôb, po novou ju budú plniť štyria. Ak vás teda v spoločnej domácnosti žije viac než 4 osoby alebo viac než 8 osôb (takže 5, 6, 7 alebo 9, 10, 11), už máte nárok na pridelenie ďalšej nádoby na odpad z mesta. Najmä tam, kde sa odpady triedia poctivo, však novú nádobu potrebovať nebudú.

 

Ako požiadať o ďalšiu nádobu na komunál?

V prípade imobilnej osoby v domácnosti: nahláste meno, adresu a priložte k nahliadnutiu potvrdenie všeobecného lekára.

V prípad viac ako štyroch osôb žijúcich v domácnosti: nahláste meno a adresu

Kontakt: miriam.klottonova@sered.sk, tel.: 0951 571 682

 

Tak, ako doteraz zároveň platí, že musíte mať zaplatené poplatky za smeti.

 

Odpady spoločne tlačme na minimum

V praxi sa reálne stáva, že správnym vyseparovaním všetkých recyklovateľných zložiek (papier, plast, sklo) do vriec sa komunálny objem zredukuje na minimum. V prípad, ak máte zatiaľ so správnym separovaním ťažkosti, môžete sa inšpirovať radami a informáciami z Manuálu správneho separovania odpadov v Seredi. 

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Zvysenie ceny za odvoz odpadu o 100% je ciste chrapunstvo zo strany samospravy hlevne preto, lebo na druhej strane vedenie mesta HRDO FINANCNE PODPOROVALO SUKROMNU FIRMU a jej konatela, ktory mestu zanechal v 2 firmach DLHY ratajuce sa v desiatkach tisic Eur.

    Takto vedenie mesta konalo aj po jednoznacnom a VEREJNOM UPOZORNENI NIEKTORYMI POSLANCAMI.

    Napriek vysledkom kontroly vykonanej SIZP a kontatovaniu ze firma sa podielala na NEZAKONNOM CEZHRANICNOM DOVOZE ODPADU a jeho skladovani na MESTSKOM POZEMKU V ROZPORE s najomnou zmluvou, podla poslankyne bol NA KOMISIU VYVIJANY NATLAK, aby najom ziskala firma vedena znovu tym istym konatelom.

    Podla informacii z komisie, ten, kto z komisie zmenil v druhom kole nazor a HLASOVAL ZA firmu vedenu rovnakym konatelom, bola prave pani Slahuckova.

    K veci pripravujeme podrobny clanok aj s vyjadrenim pani Slahuckovej.

    ODPADY, obchodovanie s nimi, ich skladovanie a likvidacia je VYNOSNYM BIZNISOM.

    Jedine spravodlive platby za odpad su tie, kedy tvorca odpadu plati za to mnozstvo, ktore vyprodukuje. To je zaroven motivujuce k znizeniu tvorby odpadu a jeho separovaniu.

    Toto navrhujeme a VEREJNE sa domahame takehoto spoplatnenia uz 4 ROK !!

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img