ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Prečo práve Múzeum totality? Aj pre toto…

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Hlavne na sociálnych sieťach funguje propaganda na plné obrátky. Niektorí jedinci cielene z totalitnej doby vyberajú útržky, na ktorých bez uvedenia kontextu a brania ohľadu na nevyhnutné súvislosti, dokumentujú o čo sme sa mali za sociku lepšie , ako teraz.

– – –

Libor Lipa je v meste: Kasperske Hory.
Jídelní lístek 24.12.1966. Ať už jednou provždy zavřou klapačku dvacetiletý experti na to, jak se zle žilo za socialismu !!!
Zdroj: FB
– – –
Práve tento užívateľ sociálnej siete uverejnil scan jedálneho a nápojového lístka z roku 1966.
Libor má smolu, nie som 20 ročný expert a už počas štúdia na strednej škole som bol kaviarenským typom,stravoval som sa v reštauráciách (samozrejme ako študent nie v luxusných a jedol som hlavne vyprážaný rezeň alebo syr s prílohou) a tak niečo o cenách za socializmu viem. Nie z počutia, ale z osobného poznania.
Áno, jedálny lístok je pravý a ceny na dnešné pomery skutočne až nepredstaviteľne nízke. Veď uznajte, čo dnes dostanete v reštaurácii za 30 Centov? V takom ´86 roku v Reštaurácii Matúša Čáka na námestí v Trenčíne to bol už spomenutý vyprážaný syr s hranolkami a kofola. To boli časy…
No na druhej strane – v 1987 som do práce nastúpil s nástupným platom 1650 Kčs mesačne, čo by v prepočte na vtedy ešte nejestvujúce Euro bolo niečo cez 50 Eur. A to už ten prepočet vyzerá trošku inak, že?
V diskusii pod jeho statusom je aj tento príspevok:

Zuzana Králová  Priemer? 900 KčS bol plat predavačky a muži trebárs vo fabrike priemer 2300 Kčs…a strýko, keď ako 19 ročný podporučík (absolvent DŠ ZNB PS a VMV v Holešove) nastúpil k pohraničnej rote na Šumavu, dostal nástupný plat v 1986 roku – 3600 Kčs. V porovnaní s dnešnou koronafašistickou aparteidnou mizériou bola za socíku najmemej o 100% vyššia životná úroveň. Lebo: lieky, štúdium, hospitalizácia, operácie, rekonvalescencia, dovolenky ROH pri mori ( Bulharsko, Rumunsko, Soči, Cuba, Vietnam) Vysoké Tatry, Kaukaz v ZSSR v zime – úplne zadarmo a pre celú rodinu! Cez víkend a v noci strava zadarmo vo fabrikách, na železnici a samozrejme armáda a bezpečnosť. A deti hercov a komunistov študovali na Západe akoby nič. A trebárs synovia prenasledovaného Dubčeka? Jeden vyštudoval v pohode právo na UK v Prahe a druhý STVU v Bratislave. Tak že socializmus? To bola naozaj „hrôzostrašná totalita“ ako za Hitlera, Čo

Zdroj: FB
– – –
No, nie každý bol lampasákom, členom KSČ a nastupoval s platom 3600 Kčs. Ja som po pár mesiacoch bral 1950 Kčs a počas revolúcie to bolo asi 2500. Takže nič moc…
Mám vážne výhrady voči súčasnosti čo do sociálnej spravodlivosti, no je až komické, ako si niektorí ľudia idealizujú dobu totality.
V jednom príspevku súčasnosť, západ, demokraciu a slobodu kritizujú a v druhom uverejnia status, za ktorý by ich za totalitného režimu zatvorili, ich deti by nemohli študovať na školách a po prepustení z basy by oni samotní do smrti muklovali niekde v uranovej bani. V lepšom prípade by zostali niekde v závode v robotníckej profesii bez možnosti postupu. A to viem, o čom píšem.
To, že svoj príspevok nepíšu na písacom stroji alebo ho známym neposielajú na korešpondenčnom lístku, tu a teraz rozoberať nebudem.
Tak teda prečo práve to múzeum socializmu? Aby aj naše deti a ich deti mali možnosť vidieť, ako sme žili, čím sme jedli, telefonovali (tí šťastnejší, ktorí telefón mali alebo im ho systém mať dovolil), kam, ako a za čo sme cestovali a kam sme  cestovať nemohli.
Ak sa niekto predsa len rozhodol, že na západ odíde za každú cenu a režim si to neželal, s najväčšou pravdepodobnosťou bol na hraniciach – Železnej opone z ostnatého drôtu (do cca 1965 roku pod vysokým napätím)  zastrelený !!
Pravda je dôležitá a jej poznanie nám umožní neopakovať chyby minulosti.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Napísané to je výstižne.Ľudia zabúdajú na to čo bolo zlé za socializmu.Mladý plačú za tým aj keď to nezažili.Vďaka za múzeum aspoň uvidia pravdu.

  2. Mladí za tým určite neplačú. Plačú iba starí dedovci, ktorí potrebovali a aj teraz potrebujú nad sebou silnú ruku a bič, inak nevedia fungovať.

  3. Taku sprostost napisat a porovnavat – 1650 kcs v 87-mom iste nieje dnesnych 50e,tu uz objektivita neplati ?
    Dalej si staci pozriet ceny-podobne dnesnym,ale v eurach,len je otazne kolko ludi ma dnes ubohych 1650,2300,nedajboze 3600e.
    Dalej minimalne stvrtinu/tretinu z prijmu dnes zozerie hypo,co ma dnes skoro kazdy mlady clovek,treba potom pocitat z tej sumy co ostane a to uz tak optimisticky nevyzera pre dnesnu dobu,ze ?
    Pisaci stroj,korespodencny listok (pridam telegram) pevna linka … dnes pocitace,mobily atd. ,nieje to nahodou vyvojom ?
    Ci dnes v Cine si posielaju dymove signaly ?
    Tu Slovensko nedobehne ani keby utekala oproti.
    Druha strana mince – 50-te roky,vykonstruovane procesy,vaznenie za politicke nazory/popravy nepohodlnych,uzavretie hranic voci kapitalistickym krajinam,opat vaznenie,ci dokonca kopec vyhasnutych zivotov pri pokuse prekrocit ich,specialne obchody typu Tuzex,teda nie tovar rovnako pre kazdeho…atd
    Takze netreba zavadzat pri minulosti,ani pri pritomnosti,vsetko ma plusy a minusy,hlavne u novinarov chyba ta objektivita,co je vidno aj dnes,kazdy za niekoho kope.
    Odhliadnuc do minulosti,myslim ze dnes zijeme asi najlepsiu dobu,ale ludom je tak dobre,ze si nikdy nebudu vazit to co maju.
    Historia sa zvykne opakovat…

  4. pre občana, propaganda bola , je a vždy bude, to je jedno či proamerická alebo proruská. Keď som koncom 50 rokov počúval Hlas ameriky , Slobodnú Európu a otec sa ma spýtal čo počúvam, odpovedal som mu že počúvam o „SLOBODE a DEMOKRACII“. To som si myslel vtedy, ………….

  5. Ale vytrhnuté z kontextu je aj bombastických článok o kovovej vŕtačky. Tam chýba informácia, že v návode na obsluhu (čo bolo neodmysliteľnou súčasťou predaja) bola aj informácia o povinnom používaní dielektrických rukavíc.

  6. pre anonym 18:16 – Ako sa stať za minútu proruským trolom ? Stačí hlasné priznanie, že západné lajno na tanieri nie je – SMOTANA !
    Pospolitá Slovač ešte stále nepochopila, že z /o/ lajna sa dá možno upliesť aj bič, ale jeho majiteľ bude vždy len – smrdieť /o/ lajnom.

  7. STARÝ „UJO“ – dakujem za reakciu,iste si pamatate toho ovela viac ako ja a mozete objektivne porovnavat.
    Mna len nasralo to,ako niekto moze napisat ze jeho nastupna mzda 1650 kcs za socializmu bola na urovni dnesnych 50e.
    Aj keby vtedy nastupil za minimalnu mzdu,nevedel som ze dnes padla minimalna mzda k 50e.
    Jasne potom,ze dnesni mladi si budu mysliet ze ludia vtedy asi naozaj pred chvilou zliezli zo stromov a vyliezli z jaskyn…
    Ale skor je to ucel,len ociernovat minulost,lebo tu dobu mozu poznat len z pocutia a ako sa vravi,stokrat opakovana loz sa stane pravdou.
    A na tom a dalsom osier.ni stavia clanok,ziadna objektivita.
    Ludia su rozni,vela ludom,vyhovoval vtedajsi zivot v dave,zabehnutych kolajach,tzv.istotach,ale bolo aj vela ludi co sa chceli realizovat (nemyslim kradnut) alebo teda cestovat a nebolo im to umoznene,ti moc chvalit dobu minulu nebudu.
    Spravne ste povedal,propaganda bude vzdy,ci uz proamericka,alebo proruska.

  8. Anonym 10. januára 2022, 22:47 – pred verejnym vyjadrovanim sa by bolo fajn, najskor si dobre (mozno dostatocne pomaly a mozno aj viac krat za sebou) precitat text, ku ktoremu sa idete vyjadrovat. Mam na mysli tych 50 Eur. Nie je tam napisane v porovnai s dneskom, ale vtedy. Euro je tam pre tych, ktori netusia, co boli Kcs. Ja to nielen tusim, ale aj dobre osobne poznam.

    Onedlho zverejnim dalsie podstatne archivne materialy a to kurzove listky prakticky od revolucie (mozno tam mam nieco aj dovtedy), kde si kazdy pomerne lahko zisti, kolka bila…

    Netusim, ako Vy, no ja som sa par rokov pred Neznou revoluciou dostal na par dni na devizovy prislub aj do Rakuska. Vdaka Panu Bohu ! by som povedal, keby som bol veriaci. Prave tam na zapade som zistil na vlastnej kozi, co je a co nie je mozne porovnavat v ziti na vychode a tam.

    Ale o tom inokedy.

  9. Pan Majko,ak by ste chcel poukazat na rozdiel v mzde vtedy a dnes objektivne,napisete ze ekvivalent dnesnej mzdy k vtedajsim 1650 kcs je priblizne 650e. (vtedajsia priemerna mzda 2941 kcs a dnes 1163e).
    Proste nejde napisat ze v prepocte na vtedy nejestvujuce euro je to dnes 50e lebo prave ti co nevedia co to bola kcs,si budu mysliet ze vtedy vacsina ludi musela jest suchy chleba.
    Ja nebudem obhajovat ani jeden rezim,poznam dost ludi co sa vtedy mali dobre,ale aj takych co vtedy mali problemy ci uz v skole,alebo v praci,nastastie 50-te roky som nezazil,kde to bolo asi najhorsie obdobie z obdobia socializmu (mam za to ze komunizmus na Slovensku nebol),tiez poznam dost ludi co v obdobi po prevrate nedopadli dobre,lebo neboli dostatocne priebojni a doba ich zomlela,poznam tiez ludi,ktori si nevedia vynachvalit dnesnu dobu a nevidia jediny minus.
    Ja ako obycajny clovek (nie z tej strany) sa nemozem stazovat na dobu minulu,ani terajsiu a ked zaratam plusy a minusy,tak si myslim ze dnes zijeme asi najlepsiu dobu.
    Ide mi len o objektivitu.

  10. Pán Majko,a čo myslíte,žilo sa pred 2, svetovou lepšie ako za socíku?Takéto detinské prirovnávania za prvé sú nereálne a za druhé nikam nevedú.Kazda doba mala svoju špecificky priebeh.Ked ale zoberiem do úvahy,že ste zariadili múzeum,tak to je chvályhodné,je ich už veľa( neviem,či na Slovensku.)

  11. Netusim, ako Vy, no ja som sa par rokov pred Neznou revoluciou dostal na par dni na devizovy prislub aj do Rakuska. Vdaka Panu Bohu !

    Určite to bolo vďaka Bohu?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img