ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Veľké plány občianskeho združenia vybudovať na nábreží Váhu oddychovo-relaxačnú zónu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Rieka Váh, tečúca cez Sereď ponúka obrovské možnosti na relaxačno-oddychové či športové vyžitie. Žiaľ mesto za dlhé roky nebolo schopné tento potenciál využiť.

Projekt revitalizácie

Spomínaný stav sa rozhodlo zmeniť Občianske združenie Seredské nábrežie. Na pozemkoch nachádzajúcich sa v časti medzi hrádzou a samotnou riekou majú záujem vybudovať oddychovú a relaxačnú zónu. Ide o veľký projekt, ktorého realizácia potrvá niekoľko rokov.
V záujmovom území je časť pozemkov od Mlynárskej ulice po Zberný dvor vo vlastníctve mesta a preto združenie podalo na mesto žiadosť o prenájom pozemkov.

Ďalšie územie tvoria pozemky, ktoré sú vo vlastníctve Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p., s ktorým OZ takisto rokuje o nájme pozemkov.

OZ Seredské nábrežie predstavuje ciele projektu

Hlavnou záujmovou oblasťou je revitalizácia územia pri Váhu v Seredi. Cieľom je vybudovať na tomto území viacúčelovú oddychovú a relaxačnú zónu s mestskou nábrežnou promenádou, s osobným prístaviskom, informačným centrom o rieke Váh a mestskou plážou.

V druhej oblasti záujmu sa tento zámer zaoberá propagáciou a vytváraním podmienok pre rozvoj turizmu na vode a pri vode, zriadením a prevádzkou vyhliadkovej i poznávacej plavby na dolnom toku Váhu, prioritne v oblasti mesta Sereď a na Vodnom diele Kráľová. Pre tento účel sa počíta s využitím menších vyhliadkový plavidiel aj vhodného typu vyhliadkovej osobnej lode. Prostredníctvom prevádzky vyhliadkovej plavby sa vytvoria možnosti na atraktívne zážitky a spoznávanie rieky Váh i celého územia, prírody a krajiny dolného Považia.

Podstatou zámeru na vybudovanie mestskej nábrežnej zóny je vytvorenie možností na oddych, relax a regeneráciu pre obyvateľov a návštevníkov mesta Sereď v prírodnom prostredí veľmi cenného územia mesta v priamom kontakte s riekou Váh, ktoré doposiaľ pre tento účel nemalo vytvorené skoro žiadne podmienky.

Zámer na vybudovanie viacúčelovej oddychovej zóny počíta s umiestnením viacerých umeleckých diel súvisiacich s nábrežím. Združenie projektuje repliku vodného mlyna pre prípadné čerpanie rôznych fondov nakoľko všetko je finančne náročné.

Súčasťou by malo byť aj jednoduché infocentrum prostredníctvom umiestnených informačných panelov, alebo ďalších audiovizálnych prostriedkov s údajmi o rieke Váh, histórii jej významu a vplyvu na mesto a okolie. Samozrejmosťou budú gastronomické služby. Pre prípadné čerpanie finančných prostriedkov z akýchkoľvek fondov má združenie pripravený projekt mlynov na Váhu.

S projektom sa oboznámili aj poslanci

Celý projekt bol predstavený poslancom MsZ na decembrovom rokovaní. Hoci boli všetci predloženému návrhu naklonení, v prípade nájmu pozemkov sa zhodli, že ide o rozsiahly projekt na prípravu ktorého bude treba viac času aj pozornosti. Po rozsiahlej diskusii bolo ale schválené zriadenie dočasnej komisie, pozostávajúcej z niektorých poslancov a zamestnancov Mestského úradu, ktorá pripraví alternatívy využitia územia tzv. “Larzenky“, formu spolupráce s Občianskym združením Seredské nábrežie.

Podpora a spolupráca

OZ Seredské nábrežie verí, že tento zámer zaujme a získa súhlas všetkých obyvateľov mesta Sereď, jeho vedenia, dotknutých štátnych orgánov či organizácií a vyjadria projektu svoju podporu. Pre realizáciu celého zámeru združenie počíta aj so získaním ďalších vhodných partnerov z okolitých obcí a územia okolo Váhu ako napríklad vodácke, turistické či cyklistické organizácie.

Či sa združeniu podarí veľkolepé plány zrealizovať ukáže čas. V každom prípade projekt vyzerá zaujímavo a už teraz mu mnohí obyvatelia vyjadrujú podporu.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img