ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

ROK 22 : dokážeme vrátiť čistotu krajine?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
ROK 22 : dokážeme vrátiť čistotu krajine?
Nie, toto nie je vec politickej rétoriky – naša krajina je naozaj zašpinená. Pre dlhoročnú ľahostajnosť zodpovedných sú naše lesy a jazerá (aj v rezerváciách!) plné plastových fliaš. Na mnohých miestach zostal desaťročia škodlivý priemyselný odpad. V okolí malebných slovenských obcí vznikli tisícky čiernych skládok. Sú aj v jazerách a plesách… a ako by nestačilo, odpady sa na Slovensko vozili ešte aj z cudziny (dokonca rádioaktívne).
Takto to nesmie byť! Naši predkovia predsa nemali v jazerách plastové fľaše, v horských potokoch pneumatiky , a v lese vyhodené vraky aút, alebo chladničiek …
Dokážeme vrátiť čistotu našej krásnej krajine? Tak stojí otázka pre rok 2022.
Ofenzívu boja so špinou ohlásilo MŽP od od nástupu novej vlády. Už v roku 2020 posilnilo osobitným legislatívnym predpisom recykláciu (bez dopadu na vrecko občanov, ani na štátny rozpočet!).
– A dnes sú tu výsledky : na slovenských skládkach skončila – po prvý raz v existencii nášho štátu – už menej ako polovica vytvoreného odpadu (pozri SITA, 1.1.22). Inak povedané – väčšiu polovicu odpadov sme recyklovali. MŽP aj touto formou ďakuje obciam, mestám a firmám, čo pomohli naštartovať očistenie Slovenska.
Ale to nestačí.
– V roku 2022 začína zálohovanie PET fliaš (minerálky a pod) a hliníkových obalov nápojov (pivo a pod.). Konečne bude ubúdať pohodených plastových a hliníkových obalov pri cestách, v lesoch a v jazerách. A možno ich budú zbierať práve tí, čo ich tam donedávna ľahostajne vyhadzovali.
– V roku 2022 MŽP sprísni kontrolu disciplínu v triedení bioodpadu. Finančne podporí disciplinované obce a tie druhé musia rátať s pokutami. Na recykláciu bioodpadov sa musia nastaviť aj najväčšie slovenské mestá, ktorým bývalá vláda nechala výnimky: už tento rok končí výnimka pre Prešov a najneskôr od januára budúceho začnú separovať bioodpady mestá Košice a Bratislava.
– Na jar 2022 začne MŽP kampaň za vyzbieranie odpadkov z prírody na Slovensku. Cieľom bude polročná aktivita, po ktorej by sa dosiahol bod obratu. Slovensko bude zreteľne čistejšie.
– Celý rok bude MŽP venovať pozornosť zlepšovaniu systému recyklácie, ale aj výchovy na školách. Ponuka na spoluprácu bude smerovať ku obciam, aj ku občianskym združeniam. Pomoc bude MŽP žiadať aj od ostatných rezortov, aj od verejnoprávnych médií.
Toto môžete urobiť VY a to HNEĎ :
– Vianočný stromček : uložte ho tak, aby nelietal kdesi po sídlisku. Potom, čo ho zbavíte ozdôb, dajte stromček vedľa kontajnerov na odpadky. Ak nebývate v meste a stromčeky nik nezbiera, bude sa vám hodiť ako kurivo.
– Po Vianociach ostáva v každej domácnosti nadmiera papierových odpadov (obaly z darčekov, krabice, letáky…). Tie patria do modrého kontajnera, alebo do vreca na papier.
– Plastové obaly, fľaše alebo tégliky z jogurtov treba vyhodiť do žltého kontajnera, alebo do osobitne zbieraného vreca, určeného na plasty. Tento odpad pred vyhodením stlačte, nech sa ho vojde do kontajnera (alebo vreca) čo najviac.
– Naopak – nestláčajte plastové fľaše z minerálok, ani „plechovky“ od piva či iných nápojov, pokiaľ ste ich kúpili už so značkou „Z“ (čiže zálohované) . Značku „Z“ zreteľne vidieť na obale. Ak je tam, za obal (plastový, alebo hliníkový) dostanete späť 15 eurocentov. Tie vám ale nevrátia, ak je plastová fľaša kúpená ešte pred 1.1.2022 , alebo ak vám ju obchod predal zo starých zásob. Taká fľaša (alebo „plechovka“) nebude mať na obale „Z“ a vy ju môžete pokojne pokrčiť a pridať ju k plastovým (alebo hliníkovým) odpadom.
– Aké by to boli Vianoce a Silvester, ak by nám v domácnostiach po nich neostali nejaké sklenené fľaše (prípadne zaváraninové poháre, a pod.). Tieto sklenené zvyšky Vianoc patria do zeleného kontajnera (alebo osobitne zbieraného vreca). K tomu ešte poznámka : ak chcete po ostatných sviatkoch už definitívne skoncovať s alkoholom, nevyhadzujte, prosím, do zeleného kontajnera polo vypité fľaše. Tam patria iba prázdne fľaše.
– Ak vám z Vianoc ostali doma staré batérie z hračiek, z televízneho ovládača, či z vianočných svetelných dekorácií – v žiadnom prípade ich nevhadzujte do odpadkov! Odkladajte si ich bokom a až pôjdete do obchodu s elektro výrobkami, odovzdajte ich tam.
– Obyčajné žiarovky patria do zmesového odpadu.
– Ak sa idete zbaviť starých televízorov, rádií a ďalších už neupotrebiteľných elektrických zariadení, (napr. aj vianočných reťazí a svetielok), zaneste ich ako elektro odpad na zberný dvor, alebo do predajne elektrospotrebičov. Na jednom aj druhom mieste vám elektro odpad prevezmú bezplatne.
– Zaručene máte po Vianociach bohatší šatník. Ak aj vám už skrine a skrinky praskajú vo švíkoch – venujte svoje obnosené, alebo už nemoderné oblečenie charite! Rovnako aj prebytočné topánky, čiapky, šály… Možno ich odovzdať aj na zbernom dvore alebo vhodiť do kontajnerov určených na šatstvo. Podobne je dobré darovať aj staré alebo nepotrebné hračky. Ešte môžu priniesť radosť!
– Kde by po vianočných a novoročných oslavách nezostali zvyšky jedla či potravín živočíšneho pôvodu? Tieto je potrebné vytriediť do kuchynského odpadu! Šupky z ovocia či zeleniny, škrupiny z vajec, vrecká z čaju a podobne patria do bioodpadu, alebo sa majú kompostovať v domácich kompostéroch. Kompost sa vám už onedlho zíde v záhrade!
– Ak vylievate použitý kuchynský olej do dresu, chystáte si budúce problémy (olej významne prispieva k upchatiu domovej kanalizácie). Navyše škodíte aj komunálnej čističke odpadov. Je s tým trochu práce, ale použitý olej sa dá odovzdať na niektorej z čerpacích staníc, v blízkosti niektorých supermarketov, prípadne na zbernom dvore. Sem všade prineste olej zliaty do uzavretej nádoby. V niektorých obciach je možné nájsť dokonca kontajner na použitý olej. Býva umiestnený priamo pri stojiskách triedeného zberu.
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Som zvedavý koľko obchodníkov na tom zarobí. Ceny zdvihnú o 15 centov, ale fľašky budú zo starých zásob 🙂 Poznáme slovenské odrby. Tak to bolo aj keď znížili DPH o 10% na zákl.potraviny. Ceny ešte dlho ostali rovnaké, len zisk sa zvýšil o 10%.

  2. Vlado ceny nikto nezdvíha, tých 15 centov ti prirátajú pri pokladni do zvlášť položky. Je to tak aj so sklenenými fľašami.

  3. To je príliš zložito vysvetlené, skúste mu to prerozprávať formou príbehu, alebo rozprávky, niečo na tému zlá amerika, inak vám to neuverí. Musíte tak ako to robia vo firme zjemajvlek.

  4. Kde bolelo, tam bolelo, bolela jedna zla plastmastova flasa. A nikto ju nechcel. Bola na houno. A potom prisla jedna dobra, sice tiez plastmastova, ale tato poznala cestu domov. A tato bola hodna 15 halierov. A to je koniec. A aby sme boli ako zjedeny vlek – a vsetci to tajili a nikto o tom nevedel, ale len my vam to prezradime. Tak a to je vsetko.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img