ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Dôchodcovia, ZŤP a ďalšie skupiny pacientov budú od nového roku oslobodení od doplatkov za lieky

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MZ SR |MM|  Od 1. januára viaceré skupiny pacientov nebudú doplácať za lieky v lekárni ani cent.
Našim cieľom je zvýšiť dostupnosť liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín pre najviac zraniteľné skupiny obyvateľstva.

Odpustenie doplatkov pre dôchodcov, ZŤP a ďalšie zákonom vymenované skupiny bude závisieť od výšky príjmu pacienta.

Nárok na odpustenie doplatku má pacient s príjmom nižším ako 680 eur za mesiac. Doplatok bude pacientovi odpustený priamo v lekárni pri výdaji liekov.
Nulové doplatky sa týkajú liekov s najnižším doplatkom spomedzi porovnateľných liekov. U porovnateľných liekov s vyšším doplatkom bude doplatok znížený o hodnotu doplatku najlacnejšej alternatívy.

Uvedené sa týka týchto skupín pacientov:
➡️ držiteľov preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím,
➡️ držiteľov preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom,
➡️ poberateľov invalidného dôchodku,
➡️ poberateľov invalidného výsluhového dôchodku,
➡️ invalidov, ktorým nevznikol nárok na invalidný dôchodok,
➡️ poberateľov starobného dôchodku,
➡️ poberateľov dôchodku z výsluhového zabezpečenia policajtov a vojakov vo veku, v ktorom je nárok na starobný dôchodok,
➡️ poberateľov dôchodku z iného členského štátu EÚ, Nórska, Lichtenštajnska, Islandu, Švajčiarska,
➡️ pacientov, ktorí dovŕšili dôchodkový vek a nevznikol im nárok na starobný dôchodok,
➡️ poberateľom predčasného starobného dôchodku, ktorým nevznikol nárok na starobný dôchodok.

Nárok na odpustenie doplatku ostáva naďalej zachovaný pre pacientov s príjmom vyšším ako 680 euro na mesiac. Zdravotná poisťovňa naďalej vráti pacientom doplatky, ktoré prevyšujú limit spoluúčasti po skončení kalendárneho štvrťroka na ich účet.
O týchto možnostiach sa môžete poradiť s vašim ošetrujúcim lekárom alebo lekárnikom.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Nech prestanú motať hlavy ľuďom! Inšie nevedie, len selektovať občanov. Tak bude mať dôchodca odpustenie od poplatkov za lieky, alebo nie? Čo to má spoločné s výškou dôchodku? A ďalšia vec – od tých najlacnejších. Tak potom si môžu dôchodcovia kúpiť Lentilky miesto lacných málo účinných liekov.

  2. lieky 2. januára 2022, 22:17.Dám moje skúsenosti.Lekar Ti nastaví liečbu a predpíše lieky od konkrétneho výrobcu(v pohode aj generiká) .keď som nevedel na SK kúpiť liek, zobral som od iného výrobcu s tou istou účinnou latkou! musel som si dať doviesť z CZ to čo mi lekár predpísal . Je tam strašný rozdiel vo vedľajších účinkoch.Pokial som to nepocítil na sebe tak som tomu tiež neveril

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img