ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Zálohovanie v Seredi: odovzdávanie PET fliaš a plechoviek od nového roka

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /30 DEC 2021/

Prvého januára 2022 bude na celom Slovensku spustený systém zálohovania nápojových obalov. Za nápoje budeme platiť viac, presne o 15 centov. Túto sumu ale po vrátení plastovej fľaše dostaneme späť. Slováci si teda budú po novom kupovať len obsah fľaše, samotný obal si budú zapožičiavať.

Slovensko sa zaviazalo zvýšiť aktuálne množstvo zberu nápojových obalov zo 60 % na 90 % v roku 2025. „Vybralo si zálohový systém, ktorý spája úsilie výrobcov, obchodníkov, spotrebiteľov a štátu v zastúpení Ministerstva životného prostredia SR. Zálohovanie dáva šancu vyzbierať viac materiálu vyššej kvality na recykláciu a jeho opätovné využitie v nových obaloch, znížiť voľne pohodený odpad a šetriť tak prírodné zdroje,“ vysvetľuje portál www.slovenskozalohuje.sk.

 

Zálohujú sa fľaše od 0,1 do troch litrov

Od nového roka preto pozorne sledujte každú plastovú fľašu aj plechovku, ktorú si chcete v obchode kúpiť. Zálohovať sa budú takmer všetky jednorazové obaly na nápoje s objemom od 0,1 do troch litrov. Ide o sýtené a nesýtené sladené nápoje, minerálne, pramenité a dojčenské vody, ochutené vody, ovocné šťavy, nápoje a nektáre, ľadové čaje, športové a energetické nápoje, pivo, cider, perry, radlery a ovocné vína.

Zálohovať sa nebudú obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu.

 

Ako postupovať?

Obaly musia byť úplne prázdne, označené symbolom „Z“ a textom „zálohované“ , nestlačené, spolu s vrchnákom, s čitateľným čiarovým kódom.

Výška zálohy je 15 centov pre fľašu aj pre plechovku.

Po vrátení obalu na odberné miesto dostane zákazník z automatu (pri niektorých menších prevádzkach od personálu) potvrdenku, ktorú mu preplatia pri pokladni alebo ju využije pri nákupe.

 

Kam s fľašami v Seredi?

Fľaše a plechovky odovzdáte v seredských predajniach hneď pri vstupných dverách v Kauflande, v COOP Jednota supermarkete na nám. M. R. Štefánika, COOP Jednota supermarkete na D. Štúra (budova Progres), COOP Jednote na Legionárskej a v predajni Lidl. Pri Bille nájdete externý zálohomat na parkovisku vedľa predajne.

Zálohomaty obaly prijímajú, rozpoznávajú, triedia, znehodnocujú, skladujú, reportujú a zúčtujú vrátenie zálohy.

 

Hľadajte na obale „Z“, inak patrí do žltého kontajnera

Všímajte si symbol „Z zálohované“ a to najmä v prvých mesiacoch 2022. Výrobcovia totiž môžu nevratné obaly uvádzať na trh do konca januára 2022, pričom predávať sa môžu do konca júna 2022. V prípade, ak nakúpite obal bez špeciálneho označenia „Z zálohované“, vám nebude účtovaná záloha a obal môžete vyhodiť do klasickej žltej zbernej nádoby.

 

Recyklujme ostatné plasty

Zavedenia zálohovania by sa malo prejaviť tým, že žlté nádoby na plast budú prázdnejšie. Netreba však zabúdať, že aj naďalej musíme odpady triediť do žltých nádob: obaly z potravín, tégliky od jogurtov, plastové vrecká, fólie, obaly od kozmetiky, polystyrén (sledujte na obaloch značky: PET, PE-HD, PVC, PE-LD, PP, PS, O (PLA, CPLA, RCPLA=bioplasty), FE, ALU, C/PAP).

 

Nástrahy zálohovania

Vzdelávanie spotrebiteľov a ich uvedomenie je kľúčové. Bez ochoty ľudí spolupracovať, odkladať a navracať obaly do predajní, nebude mať systém zálohovania zmysel. Môže sa stať, že ľudia na skladovanie obalov nebudú mať doma priestor, alebo sa im jednoducho nebude chcieť nosiť obaly naspať do predajní. Snažiť sa však musíme všetci, ako jednotlivci.

Ak vyhodíte obal od piva, či minerálky mimo systému, vyhodíte v podstate aj svoje peniaze.

 

Čo získam, ak budem zálohovať?

Plastové fľaše a plechovky sú cenné materiály, ktorých recyklácia má zmysel. Ročne sa podľa Ministerstva životného prostredia predá na Slovensku asi miliarda PET fliaš a 345 miliónov plechoviek od nápojov. Pri súčasnej miere recyklácie končia v komunálnom odpade, a teda na skládkach odpadov, stovky miliónov kusov plastových fliaš, no tou horšou správou je, že končia aj v prírode, kde sa rozkladajú až 500 rokov.

 

Tam, kde to funguje

PET fľaše za zálohujú napríklad vo Švédsku, v Nórsku, Litve, Srbsku, či Chorvátsku. Až 94 percent materiálov vedia zozbierať a druhotne zhodnotiť.

 

Známy reťazec podporí cez zálohy čistotu

Zákazníci Lidla sa budú môcť rozhodnúť a svoju zálohu za odovzdané obaly (plechovky, PET aj sklo) si uplatnia pri pokladni v danej predajni, alebo svoju zálohu môžu darovať iniciatíve Upracme Slovensko. Vďaka spolupráci s Lidlom bude organizácia podporovať aktivity dobrovoľníckych brigádnikov zamerané na čistenie Slovenska od odpadkov.

 

Jedna zmena prinesie ďalšie

Na úvodné peripetie pri zálohovaní si budeme zvykať všetci. Od spotrebiteľov až po výrobcov nápojov a predajné reťazce. S novinkou zálohovania sa budeme chvíľu zoznamovať a zžívať po svojom.

Asi nikto nemá rád, ak sa mu v dome, či kufri auta povaľujú prázdne fľaše, a tak už začali vznikať šikovné skladateľné boxy a tašky na bezpečné, praktické a elegantné nosenie prázdnych fliaš do odchodu. S novinkou vyrážajú na trh rôzni slovenskí dizajnéri a známe značky. Ak také zatiaľ nemáte, na úvod a snáď aj do budúcna, budú postačovať obyčajné čisté vrecia, či tašky.

 

foto: mh, zs

 

Od januára 2022 si všímajte tento symbol na obaloch. Bez neho obal nie je vratný, treba ho umiestniť do zbernej nádoby na plast
V predajni Kaufland nájdete zálohomat hneď pri vstupe vľavo

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img