ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Vicepremiérka Remišová: Podporujeme amatérsky šport v regiónoch a fyzické zdravie mládeže – nová výzva za 12 miliónov eur na multifunkčné haly

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MIRRI |MM|  Pomáhame športu v regiónoch. Z najnovšej výzvy Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie budú môcť obce a mestá vybudovať pre deti a mládež nové multifunkčné športové haly, vďaka ktorým im vytvoria vhodné podmienky na športové aktivity. Z výzvy v oblasti podpory regionálneho rozvoja je na to vyčlenených 12 miliónov eur.

„Výskumy ukazujú, že až dve tretiny školopovinných detí trávia denne viac ako štyri hodiny voľného času na počítačoch, zábavou s mobilmi alebo sledovaním televízie. Situáciu ešte zhoršila pandémia, pre ktorú prišli tisíce aktívnych detí o možnosť športovať, či chodiť na krúžky. Mnohé sa ani po uvoľnení opatrení k svojim predchádzajúcim aktivitám už viac nevrátili. Preto chceme vrátiť šport do regiónov a pomôcť mládeži, aby mohla tráviť svoj voľný čas aktívnym pohybom. Sumou 12 miliónov eur podporíme budovanie multifunkčných športových hál, ktoré budú slúžiť na rozvoj amatérskeho športu a pre športové, detské a mládežnícke kluby pôsobiace v nižších ligách v regiónoch,“ vyhlásila vicepremiérka a ministerka regionálneho rozvoja Veronika Remišová.

Konferencia, ktorú zorganizovalo Národné športové centrum v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, ako problémové oblasti vyhodnotila pokles pohybovo aktívnej populácie, pokles úrovne pohybovej výkonnosti a pohybovej gramotnosti u detí a mládeže, neefektívnu prácu s talentovanou mládežou a klesajúci počet úspešných športovcov na medzinárodnej úrovni. „Práve multifunkčné športové haly, kde by našli zázemie naraz viaceré športy, môžu byť veľkým prínosom pre rozvoj slovenského športu a fyzického zdravia mladej generácie,“ myslí si ministerka Remišová.

Výzva má motivovať k tvorbe spolupráce medzi školami, samosprávou a podnikateľmi, ktorej výsledkom má byť vízia práce s deťmi a mládežou už na základnej škole. Športové aktivity pomôžu deťom a mládeži zvýšiť telesnú zdatnosť, zabezpečiť zdravý životný štýl a v neposlednom rade prispejú k zlepšeniu mentálneho zdravia a duševnej pohody.

Zásady využitia multifunkčnej haly: 

 

  • Multifunkčná hala nesmie priamo súťažiť s inou športovou halou rovnakého typu a musí k nej byť umožnený bezodplatný prístup verejnosti
  • Výlučným používateľom multifunkčnej haly nesmie byť profesionálny športový klub
  • Projekt umožní pravidelné a udržateľné využívanie tejto infraštruktúry zo strany amatérskych športových klubov a škôl v danej lokalite
  • Projekt umožní pravidelné a udržateľné využívanie zo strany detí, mládeže, organizovaných aj neorganizovaných športovcov a širokej verejnosti

 

Minimálna výška dotácie na jeden projekt nie je stanovená. Maximálne však môže dosiahnuť 1,2 milióna eur, pričom miera spolufinancovania zo strany príjemcu je 10 %. Žiadosti o dotáciu musia záujemcovia predložiť do konca júna roka 2022.

 

Výzva je zverejnená na:

https://www.mirri.gov.sk/sekcie/dotacie/index.html.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
Predchádzajúci článok
Ďalší článok
spot_img