ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Zálohovanie obalov štartuje už o pár dní

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŽP SR |MM|  Už 1.1.2022 sa spúšťa zálohovací systém.

Zálohované obaly budete môcť vrátiť vo viac ako 2000 prevádzkach. Cieľom je vyzbierať 90 % nápojových obalov, čo v praxi znamená 1,2 miliardy plastových fliaš a plechoviek. Pre efektívne využitie zálohovania si prečítajte nečastejšie otázky k zálohovaniu:

Ako spoznám zálohovaný obal?
Pri nákupe produktov si treba všímať grafický symbol (Z) umiestnený v blízkosti čiarového (EAN) kódu a text “ZÁLOHOVANÉ”.

Aká je výška zálohu a prečo?
Výška zálohu je 15 eurocentov rovnako pre plastové fľaše aj plechovky. Výška zálohu je určená tak, aby príliš nezaťažila vašu peňaženku a zároveň bola dostatočne motivujúca.

Platím záloh od 1.januára hneď za všetky plastové fľaše a plechovky?
Od 1. januára je nutné si na plastových fľašiach a plechovkách všímať symbol Z. Iba jednorazové nápojové obaly s takýmto označením sa zálohujú a po vrátení na odberné miesto za nich dostanete 15 eurocentov. Ostatné plastové fľaše a plechovky je potrebné vyhodiť do žltej nádoby na triedený zber tak ako doteraz.

Ako sa budú obaly vracať?
Zálohované obaly je potrebné vrátiť na odberné miesto bez zostatkovej tekutiny, nestlačené, spolu s vrchnákom. Dbajte pri tom na to, aby na nich ostal čitateľný čiarový kód.

Kedy dostanem záloh späť?
Po vrátení obalu na odberné miesto. Zálohomat alebo obsluha vám vydá potvrdenku s výškou zálohov za obaly ktoré ste vrátili, tú si následne uplatníte na pokladni tej istej predajne.

Čo sa stane, ak obal vyhodím do žltej nádoby na triedený zber?
Ak zálohovaný obal vyhodíte do separovaného odpadu, prídete o záloh. Z hľadiska triedenia odpadu to nie je chyba, ale stratí sa tak možnosť výroby rovnakého obalu za menšej spotreby energie.

Čo robiť s plastovými fľašami a plechovkami bez označenia symbolom Z a textom ZÁLOHOVANÉ?
Na odbernom mieste v obchode bude možné vrátiť len nestlačené nápojové obaly označené symbolom Z a textom ZÁLOHOVANÉ. Obaly bez označenia symbolom Z nie sú zálohované a je potrebné vyhodiť ich tak ako doteraz, stlačené do žltej nádoby na triedený zber.

Všetky potrebné informácie k zálohovaniu nájdete na: https://www.slovenskozalohuje.sk/ alebo Slovensko Zálohuje

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Som SKLAMANY zo sposobu, ktory bol nakoniec zvoleny.

    Uz v minulosti – pred rokom – sme priniesli material s tym, ako veci funguju v zahranici. Vymyslame tolko, az ako obycajne vymyslime nieco takpovediac ala Slovensko.

    O com pisem?

    Ucelom malo byt (v zahranici aj bolo a je) odstranit PET flase a plechovicky z prirody. U nas tento dolezity prvok absentuje.

    Fakt musime byt vzdy ini?

  2. zase nesklamali 🤷‍♂️🤦‍♂️https://bratislava.zoznam.sk/chaos-v-zalohovani-plastovych-flias-v-obchodoch-predavaju-aj-stare-obaly-ktore-sa-zalohovat-nemozu/

  3. Bohuš 3. januára 2022, 15:50 – mne (aj vzhladom na prehlad ktory mam z uplynuleho nieco viac ako roku) sa niektore veci javia tak, akoby niekto UMYSELNE SABOTOVAL veci uz len tym, ze su navrhnute tak zlozito, az su tazko v praxi vykonatelne.

    Vsetko musi byt JEDNODUCHE, JEDNOZNACNE a nezamenitelne. Az nasledne to moze byt funkcne.

    Najhorsie je, ze inde je to vymyslene, otestovane a funkcne. Preto to do hajzla len jednoducho neokopirujeme – sme snad nejaki ini a musime vzdy vymyslat vymyslene?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img