ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Návštevu Černobylu sme plánovali pred 6 rokmi a s plánovaním ďalšej začneme už onedlho

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Dnes uplynulo presne 6 rokov odvtedy, čo sme si sadli  v pracovni a reálne plánovali expedíciu do Černobylu na apríl roka 2016, teda na tridsiate výročie havárie atómovej elektrárne.

V tej dobe (nehovoriac o roku 2009, kedy som Černobyl navštívil po prvý raz) bola téma Černobylu, toho, k čomu počas havárie došlo, aké náročné boli likvidačné práce a aké následky havária zanechala na obyvateľoch,  ešte pomerne neznáma. Naše plánovanie ale bolo konkrétne.

27. decembra 2015 sme publikovali:

27. decembra 2015 
Zdieľané s Verejné
Verejné
Sereď | Dnes popoludní sa stretli štyria účastníci expedície CERNOBYL 2016, aby upresnili trasu, termín a ďalšie detaily tejto zaujímavej cestovateľskej akcie poriadanej pri príležitosti 30. výročia havárie v Cernobylskej atómovej elektrárni..
Takže zatial je termín návštevy Cernobylu platný a to 5. az 6. apríl 2016 s jednou nocou priamo v zóne. Do Kijeva pôjdeme autom / autami pre 8 ľudí. Zo Slovenska sa samozrejme bude vyrážať asi o 48 hodín skôr s tým, že už cesta tam musí byť zaujímavá hlavne pre tých, ktorí Ukrajinu nepoznajú tak dôverne ako my. Z hlavnej cesty nepochybne odbočíme niekde „bokom“ a možno aj prenocujeme… 😉
Po návšteve zóny, ktorá je cielom expedície vyrazíme na sever – smer Bielorusko s prvou zastvávkou v Gomeli. Následne hlavné mesto Minsk a ďalší nocľah – zistíme ako možnosti, tak najlacnejšiu verziu tranzitných víz cez Bielorusko.
Potom smer Brest a šup do Poľska a Varšavy. No a z Varšavy cez Krakov a sever Slovenska domov. Na akcii najazdíme cca 3300 km a radi by sme sa vošli do 7 dní vrátane cesty tam a späť.
Ďalšie informácie ako dnes už istí, tak potenciálni účastníci dostanú na spoločnom stretnutí ktoré pripravujeme na 15. januára 2016 18:00 hodinu v Galante a to v reštaurácii na železničnej stanici. Práve tu by sme sa mali aspoň trošku vzájomne zoznámiť, oboznámiť sa s programom podrobnejšie a zložiť finančnú zálohu nevyhnutnú na záväznú rezerváciu služieb v Cernobyle a pozičanie áut z autopožičovne.
Informácie prípadným ďalším záujemcom (dve autá) poskytneme telefonicky na tel. čísle 0907 277 777, prípadne e-mailom: expedicia@reporter24.sk.
– – –
Expedíciu sme samozrejme uskutočnili a to hneď šestnásti. Išli sme na dvoch autách a presne podľa plánu sme prešli aj Bielorusko. Vďaka Bohu, dnes to je prakticky nemožné.
Odvtedy Černobyl spropagovali nielen expedície a reportáže ako tá naša
a reportáže z každého dňa expedície tu: http://archiv.naexpediciu.sk/expedicia-cernobyl-2016/index.html
ale aj mini séria HBO  Černobyl.
Pozrieť si môžete aj našu reportáž vyhotovenú z expedície:

A že či Černobyl dáme znovu? Samozrejme, že áno. Hneď, ako to umožnia stále meniace sa opatrenia.

Pripravujeme aj niečo pre tých, ktorí sa predsa len do Černobylu ísť boja. Ide o cestu do Kyjeva s návštevou Múzea Černobylskej havárie, na bývalú raketovú základňu Pervomajsk, kde počas socializmu boli umiestnené sovietske rakety s jadrovými hlavicami a môžeme pridať aj niektoré zo zaujímavých miest centrálnej Ukrajiny.

Viac sa cestovania chtiví dozvedia na jar  2022,  teda v čase, kedy by sme mali o vývoji pandémie a s ňou súvisiacich opatreniach vedieť viac.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
Predchádzajúci článok
Ďalší článok
spot_img