ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Do zbierky Múzea totality exponátmi prispel aj Dušan Irsák

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ďalší darček do Múzea totality poskytol  Dušan Irsák, ktorý je známym zberateľom starých tehál a iných starožitností viažúcich sa hlavne na Sereď.

Tentokrát v múzeu skončili dve krabice vecí. Obsahovali niekoľko zaujímavých kúskov ako ručný šľahač pre socialistické gazdinky, stará školská aktovka, klasický bakelitový obal – krabička od nejakého prípravku pravdepodobne na ruky, starý vosk na lyže, originálna brašnička na sedák bicykla spolu s originálnym starým náradím, skutočne starý vysávač Štandard, množstvo gramofónových platní a potešil aj ešte stále zabelený Čínsky čaj.

Od dnešnej noci je všetko vyčistené a naleštené na svojom mieste medzi ostatnými exponátmi múzea.

V múzeu sa už ale nachádza niekoľko zaujímavých pamiatok na dobu minulú pochádzajúcich od Dušana Irsáka. Pred niekoľkými týždňami do expozície o Seredi  venoval zachované vlajky bývalej Niklovej huti NHS a niekoľko ďalších zaujímavých drobností.

Dušanovi za rozšírenie zbierky pre občanov patrí veľká vďaka. Už aby sme spolu s ďalšími fanúšikmi histórie sedeli v mini bare pri dobrom espresse v prostredí medzi exponátmi, ktoré je nám tak blízke.

– – –

Z dôvodu pretrvávajúcich protiepidemiologických opatrení sme nahrávanie diskusnej relácie s tématikou samizdatov presunuli na január, resp. čas, kedy bude stretnutie viac ako 6 ľudí v súlade s pravidlami.

– – –

Exponáty do Múzea totality pribúdajú prakticky na týždennej báze, teda nestíhame ich prezentovať v novinách. Snáď dlhé zimné večery pomôžu..

– – –

Exponáty Múzea totality sú postupne  dokumentované fotograficky a spolu s popiskami publikované na online platforme, ktorú môžete navštíviť tu:

https://www.muzeumtotality.online/

Ďalšie informácie o totalitnej dobe a socialistickom Československu nájdete tu:

https://socializmus.sk/

Ak máte staré predmety z čias socializmu a máte záujem umiestniť ich v múzeu pre ich zachovanie pre ďalšie generácie, uvítame to a bez váhania sa ozvite e-mailom, alebo telefonicky na číslo: 0907 277 777.

Zachovajme kus histórie aj pre tých, ktorí tu budú pre nás. A ukážme im, aký bol reálny život v totalitnej dobe, kedy si jedna strana prisvojila moc a vládu nad ľuďmi aj za cenu ich streľby na hraniciach, ak sa systém rozhodli opustiť.

Nezabúdajme, sloboda stojí za to a za jej získanie veľa ľudí trpelo a mnohí dokonca položili život.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Pán Majko na fotkách je vidieť že to robíte dosť veľké a na úrovni.Kopa vitrín a vecí na ktoré si mi starší spomíname.Zostávate len pri socializme alebo budú aj porevolučné časy?

  2. Anonym 27. decembra 2021, 17:12 – samotny napad a jeho realizacia prechadza vyvojom a len priebezne vidim, co je dolezite, co je a bude zaujimave a comu ma zmysel venovat sa.

    Najskor – niekolko rokov dozadu to bol zaujme zhromazdit materialy v pisomnej podobe – dnes su ich tisice. Originaly dnes uz do znacnej miery dokonca podpisane autormi, ci disidentami. Aj uz nezijucimi…

    Z materialov bol ciel urobit studovnu. To by ale bolo take neosobne a len pre odbornikov ci studentov.

    Preto vyvoj priniesol Muzeum totality s artefaktami danej doby. Ludia maju moznost siahnut si na predmety, ktore si bud pamataju, alebo boli bezne pre ich rodicov, neskor to bude pre ich prarodicov.

    Dnes uz predsa tridsiatnici ci dokonca styridsiatnici socializmus a totalitu realne nezazili – teda nejde len o deti a mladez.

    A ano, najskor skom chcel koncit Neznou revoluciou. Nove poznanie ale ukazalo, ze totalitne praktiky niekorych politikov tu mame aj po ´89 roku. Moc jednoducho chuti stale …

    Aj vzhladom na vyvoj v pocitacovej, zaznamovej (technologie), informacnej a medialnej oblasti ma nuti pokracovat – takze nie, ´89 to nekonci.
    Vacsina, presnejsie tak 90 % je a bude socializmus, ale dve ci tri vitriny budu aj po nom.

    Specialne sa samozrejme venujeme Seredi a regionu. Len aby ludia v buducnosti nezabudli…

    Vidim vsak, ze to je na samostatny clanok.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img