ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Rezort zdravotníctva sa dôsledne pripravuje na nástup Omikronu – navrhuje zriadiť núdzové zdravotnícke zariadenia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MZ SR |MM| Rezort zdravotníctva sa dôsledne pripravuje na nástup Omikronu – navrhuje zriadiť núdzové zdravotnícke zariadenia Tretia vlna pandémie na Slovensku opätovne zahltila kapacitu slovenského zdravotného systému a ponechala minimálne rezervy – tak kapacitné, ako aj fyzické a mentálne slovenských zdravotníkov. Vzhľadom na charakter šírenia variantu Omikron vo svete existuje reálne riziko vážneho ohrozenia slovenského zdravotného systému, ktorý nebude schopný absorbovať skokový nárast hospitalizácií nových infekcií generovaných Omikron variantmi v čase, kedy sú nemocnice zaťažené na hranici kapacít z vlny Delta. Ministerstvo zdravotníctva SR tak navrhuje prípravu núdzových zdravotníckych zariadení, poskytujúcich triáž pacientov a základnú terapiu primárne pre ľahšie stavy pacientov.

Rezort navrhuje zriadiť iniciálne jedno takéto zariadenie a pripraviť možnosti pre rýchle rozšírenie na 4 zariadenia, prípadne jedno menšie v každom kraji. Iniciálne počítame s kapacitou 1.000 lôžok. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský: „Je potrebné zdôrazniť, že ide o núdzové riešenie s poskytovaním veľmi bazálnej zdravotnej starostlivosti na úrovni vojnovej medicíny, a nie o navýšenie nemocničných kapacít. Ide o mimoriadne komplikovanú operáciu, pri ktorej je potrebná blesková implementácia v prvých týždňoch roku 2022. Musíme byť pripravení aj na ten najhorší variant v súvislosti s predikciami pri variante Omikron.“

Cieľom intervencie je minimalizovať počet úmrtí na COVID-19 v čase humanitárnej katastrofy, znížiť nápor na zdravotnícke zariadenia, optimalizácia využitia ZZS (minimalizovanie čakania na príjem pacienta), včasné poskytnutie kyslíkovej terapie pacientom s respiračnými ťažkosťami. Opäť šéf zdravotníctva Lengvarský: „Bude tak možné výrazne efektívnejšie triediť pacientov, urýchlene poskytnúť základnú zdravotnú starostlivosť, kyslík a farmaceutickú liečbu, a tým rýchlejšie uvoľniť vozidlá Záchrannej zdravotnej služby SR pre ďalšie výjazdy. Čo sa týka personálu, máme vytvorený modelový príklad na 250 lôžok, rátame aj s pomocou ozbrojených síl a študentov medicíny. Núdzové zariadenie bude patriť väčšej nemocnici podľa územia, takže s ňou bude úzko spolupracovať.“

Vzhľadom na parametre variantu Omikron je nevyhnutné limitovať šírenie nákazy na „bielych“ oddeleniach (tzv. nozokomiálne nákazy), ako aj limitovať šírenie medzi zdravotníckymi pracovníkmi, u ktorých môže prísť k výpadku počítanému v desiatkach percent pracovníkov, špeciálne na bielych oddeleniach, kde nemôže pozitívny zdravotník aj v prípade asymptomatického priebehu pre riziko nozokomiálnych nákaz pracovať.

Zdravotníctvo tiež navrhuje, aby implementačný tím pracoval pod záštitou Ministerstva obrany SR so včasným zapojením kľúčových partnerov: MZ SR vrátane IT, VÚC, rektori a dekani lekárskych fakúlt, vedenie spádových nemocníc a pod.

Materiál predkladaný na dnešné rokovanie vlády SR obsahuje aj ďalšie detailnejšie informácie: https://rokovania.gov.sk/RVL/Material/26799/1

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. V Česku bola poľná nemocnica v Prahe,kapacita 500 lôžok,po čase ju zrušili,problemom bol chýbajúci personál,vojaci ju postavili za týždeň,stála skoro 100 milionov korun

  2. Ale mne sa to páči, je to múdre rozhodnutie, aspoň sa vyložia sanitky. Lebo takto doma náhly pôrod sa nevie dočkať sanitky a sanitka odstavená vo fronte pred urgentom a v nej antivaxer dusiaci sa na covid. Takto sa to vyloží do stanu kdesi za dedinu a sanitka je hneď volná. Personál dáky bude, do stanu môže ísť aj veterinár s ivermectínom, alebo rovno pohrebák. Alebo zaplatia humanitárnu misiu na dlh. Odbremenia sa nemocnice a náš personál sa nemusí zbytočne vyčerpávať a otravovať s antivaxermi a diskutovať a filozofovať s nimi o medicínskych postupoch za asistencie polície a môže sa venovať bielej medicíne a nie aby sa odkladali operácie nádorov. Toto je konečne múdre riešenie, do toho!!!

  3. Antivaxer ti to nenatočí, lebo sa mu to nehodí do krámu a normálny človek si nepotrebuje všetko natáčať ako pošahaný dezolát.

  4. To sú len obyčajné kecy, treba dať dôkaz a mimochodom som očkovany,to oznamujem preto,aby ma tu nejaký chytrak neoznačil za antivaxera

  5. Na sanitky v rade pred urgentom si musis pockat na druhu polovicu januara. V susednych krajinach. U nas so svojim poctom nevedia vytvorit rad.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img