ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Rezort práce opäť spustí opatrenie 3B pre zamestnávateľov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MPSVR SR |MM|  Vláda SR dnes 22. decembra 2021 schválila návrh ministra Milana Krajniaka na zmenu podmienok projektu podpory udržania zamestnanosti. Vzhľadom na zavádzanie prísnejších opatrení, ktoré majú výrazný vplyv na udržanie zamestnanosti najmä v sektore gastra, hotelierstva a služieb, opätovne spúšťame opatrenie 3B za mesiac december 2021. O príspevok budú môcť žiadať všetci záujemcovia, bez ohľadu na to, v akom segmente podnikajú.

Zamestnávatelia, ktorí zamestnávajú najviac 49 zamestnancov a ktorým klesli tržby o viac ako 40%, budú môcť žiadať za december 2021 o príspevky Prvej pomoci aj z opatrenia 3B. V závislosti od poklesu tržieb tak budú môcť dostať na jedného zamestnanca od 450 eur do 810 eur.

 

pokles tržieb (kategórie) december 2021
od 40,00 – 59,99 % 450,- eur
od 60,00 – 79,99 % 630,- eur
od 80 % a viac 810,- eur

 

Úrady práce aktuálne prijímajú žiadosti o príspevky „Prvej pomoci“ za október a november. Záujemcovia o príspevky z projektu „Prvá pomoc“ za mesiac október môžu svoje žiadosti a výkazy pre všetky opatrenia okrem 3B podávať do 31. decembra 2021 (uplatňuje sa Prvá pomoc). Žiadosti a výkazy za mesiac november je možné podávať do konca januára 2022 (uplatňuje sa Prvá pomoc +).

 

Tab.: Stav projektu „Prvá pomoc“ k 20. decembru 2021

Zamestnávatelia a živnostníci môžu požiadať o odklad odvodov za mesiac december

Vláda SR schválila ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny predloženú úpravu návrhu pre zabezpečenie príjmu rodín v čase pretrvávajúcej pandémie. S cieľom zmiernenia ekonomických dopadov v dôsledku krízovej situácie sme navrhli posunúť splatnosť odvodov za december 2021, a to do 31. decembra 2024. Nárok na odklad vzniká zamestnávateľovi a povinne poistenej SZČO, ktorým v dôsledku krízovej situácie dokázateľne poklesli príjmy z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti o 40 % a viac. Materiál ministerstva bol schválený s pripomienkou, že k obdobnému odkladu odvodov dôjde aj v mesiaci január budúceho roka. 

Zmena sa bude týkať platby poistného pre povinne nemocensky poistenú a povinne dôchodkovo poistenú samostatne zárobkovo činnú osobu (SZČO) a poistného, ktoré platí zamestnávateľ.

Navrhnutý odklad úhrady poistného sa týka platenia povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie (II. pilier) a platenia príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie (III. pilier), ktoré povinne platí zamestnávateľ za zamestnanca vykonávajúceho rizikovú prácu v kategórii 3 a 4.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Ak viem že 100 zamestnancov znamená krach, tak 50 kopnem surovo do riti, nech sa o nich stará štát. Len somár môže platiť štátu dane len tak.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img