ISSN 1337-8481

štvrtok, 18. apríla, 2024

V Zámockom parku sa bude rúbať. Nevhodne vysadené tuje a smreky nahradia pôvodné javory, buky, lipy, či magnólie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta  /16 DEC 2021/

Sereď si v roku 2021 dala vypracovať projekt Revitalizácie Zámockého parku v Seredi – Sadové úpravy. Inventarizuje a hodnotí dreviny, rieši aj rekonštrukciu porastov. Podľa odborníkov sa takýto pozorný prístup k starostlivosti o mestské parky vidí na Slovensku len zriedkavo.

 

Sereď je dobrým príkladom

Cieľom odbornej dokumentácie o našom mestskom parku sú poznatky o súčasnom stave drevín a konkrétny plán zásahov do parku, akými bude napríklad výrub nevhodných jedincov a návrh novej výsadby. „Bohužiaľ, zatiaľ na Slovensku nie je bažné, že si samosprávy dávajú vypracovať takéto odborné dokumenty pre svoje parky. Pritom sa vďaka nim dajú čerpať napríklad štedré verejné zdroje,“ myslí si autor projektovej dokumentácie Zoltán Balko, autorizovaný krajinný architekt.

„Hodnotím pozitívne, že sa v Seredi postupne riešia podnety a návrhy, ktoré tento projekt pomenoval. Váš park  je zaujímavý a veľmi navštevovaný verejnosťou, zaslúži si pozornosť samosprávy,“ doplnil Balko.

 

Najviac je javorov

Seredský Zámocký park je pôvodne anglického prírodne krajinárskeho typu z 19. storočia. Majitelia parku udržiavali park na vysokej úrovni, o čom svedčia historické fotky. Pôvodná kompozícia a drevinová skladba parku je značne zmenená. Za ostatné obdobie ubudlo 104 starých a chorých jedincov a pribudlo 27 nových vhodných kusov a dokumentácia konštatuje, že táto zmena prispela k zvýšeniu kvality a vitality zostávajúceho porastu. Najpočetnejšie druhy v Zámockom parku sú javor mliečny (84 ks), smrek pichľavý (40 ks), javor horský (35 ks), jaseň štíhly (34 ks), javor poľný (35 ks), ďalej v parku rastú lipy, duby, hraby, tuje, orechy, či platany.

 

Tuje a smreky pôjdu preč. Nejde o katastrofu

V časti parku od ulice Parková dokumentácia opisuje nevhodnú výsadbu smrekov a tují realizovanú v 50-tych rokoch 20. storočia. „Jedným z negatív vášho parku je svojvoľné neodborné vysadanie nevhodných drevín na ploche, ktoré ani neboli vhodná na výsadbu, na predpolie kaštieľa. Táto plocha aj historicky slúžila voľnému priezoru, boli tu pohľady na kaštieľ. V súčasnosti je situácia taká, že nevhodná výsadba tento priezor zahatala. Tým sa kaštieľ dostal do úzadia namiesto toho, aby bol dominantný,“ upozornil Balko.

Na okamžitý výrub tak dokumentácia navrhuje 42 drevín, na výrub do 5 rokov je navrhnutých ďalších 36 drevín. Ide najmä o neodborne vysadené smreky a tuje v predpolí kaštieľa. „Nejde o žiadnu katastrofu. Jedná sa objemovo o deväť percent z počtu stromov, ktorý bude nahradený cieľovými druhmi stromov. Snahou revitalizácie Zámockého parku v Seredi je zredukovať nevhodné porasty, otvoriť priestor a nahradiť ich vhodnými druhmi drevín,“ vysvetlil Balko.

Stromy na okamžitý výrub budú označené žltou farbou a v priebehu januára a februára 2022 seredská radnica zabezpečí ich výrub.

Na postupnú výsadbu je navrhnutých 25 kusov stromov: javory, buk, jasene, gledíčie, jablone, magnólie, lipy aj čremchy.

 

Pravidelná kontrola stromov

Odborné práce na stromoch nielen v Zámockom parku mohli Seredčania sledovať v priebehu celého roka. Stromolezci a arboristi ošetrovali stromy na objednávku mesta. Zabezpečili aj prístrojové vyšetrenie šiestich vybraných stromov v Zámockom parku, inštalovali do korún stromov bezpečnostné väzby s nosnosťou štyri tony a sedem ton a spolu ošetrili asi 300 stromov na území mesta. „V Seredi vieme vykonávať svoju prácu veľmi dôkladne a dôsledne, lebo sa tu vykonávajú pravidelné ročné kontroly stromov, čo je v súčasnej dobe v slovenských mestách ešte veľmi zriedkavé,“ vysvetlil Štefan Szekely, hlavný arborista spoločnosti Lumberjack s.r.o. Je držiteľom certifikátov ETW – European tree worker – európsky arborista a ETT – European tree technician – európsky arboristický technik. Svoju prácu vykonáva napríklad aj pre Viedeň, Linz, či Bratislavu.

 

Stromy v Zámockom parku ošetrujú zatiaľ iba jeden rok. „Sú stromy, ktoré sú už upravené, ale určite je tam ešte čo robiť. Starostlivosť o tieto stromy zabezpečuje mesto, čo považujem za veľmi pozitívny krok. Ako som už spomínal je to v porovnaní s inými slovenskými mestami vyzdvihujúci a žiaľ zriedkavý fakt,“ myslí si Szekely.

 

Arboristi sa v lete venovali aj najvzácnejším seredským stromom. „Váš Orech čierny je monumentálny strom. Pracovali sme na ňom s veľkým rešpektom, lebo má svoj vek. Je to starý 300 ročný strom. Robili sme na ňom koreňové istenie na stabilizáciu stromu. Platany hodnotím ako dva protiklady. Jeden platan je v dobrom stave, s dlhou životnosťou. Druhý platan je na tom oveľa horšie, nakoľko má na kmeni obrovskú otvorenú ranu s hnilobou a drevokaznými hubami. Na spomínanom platane bola už viackrát vykonaná obvodová redukcia. Jeho životnosť odhadujem maximálne na desať rokov,“ uzavrel Szekely.

 

Ihličňany a tuje zahatali priehľady na kaštieľ
300 – ročný Orech čierny
Arborista Štefan Szekely. Po zásahu bleskom v lete 2021 musela byť silne poškodená lipa okamžite vypílená
Arborista Štefan Szekely. Hodnotenie zdravotného stavu Orecha čierneho v lete 2021.
Arboristické ošetrovanie Orecha čierneho v lete 2021
Nevhodná výsadba tují a smrekov v 50-tych rokoch 20-teho storočia
Nevhodná výsadba tují a smrekov v 50-tych rokoch 20-teho storočia
Nevhodná výsadba tují a smrekov v 50-tych rokoch 20-teho storočia
Nevhodná výsadba tují a smrekov v 50-tych rokoch 20-teho storočia
Nevhodná výsadba tují a smrekov v 50-tych rokoch 20-teho storočia
Revitalizácia Zámockého parku v Seredi – Sadové úpravy
Revitalizácia Zámockého parku v Seredi – Sadové úpravy

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Zarazila ma veta.Nevhodne zasadené stromy bránia výhľadu na kaštieľ,ktorý má byť dominantný.V prípade ,že by bol kaštieľ v pôvodnom stave a udržiavaný má tá veta zmysel .Teraz tieto nádherné stromy aspoň čiastočne zakrývajú obrovskú hanbu za katastrofálny stav a záujem mesta o pamiatku.Keby sa všetky preinvestované peniaze nevrazili do súkromného futbalového klubu ale do pamiatky,ktorá by reprezentovala mesto Sereď konečne v priaznivom svetle napr,neogotický kaštieľ v Galante ,ktorého časť je nádherne zrekonštruovaná.Budeme mať síce krásny anglický park a vyrúbu sa zdravé stromy,ale odokryjú zrúcaninu o ktorú evidentne nikto z mestských pánov nemá záujem.Je to predovšetkým obrovská škoda,pretože ten kaštieľ bol skutočne veľmi pekný.Pamätám si tie veľké izby ,ktoré mali veľké dvokrídlové dvere,dlhú chodbu s mramorovou dlažbou,kruhovú miestnosť s podlahovým vykurovaním …..Je to naša historia,ktorú si nevieme vážiť.Bývalí majitelia by boli na nás hrdí.

  2. Kedy bol Silvester, myslela by som, že je to žart. Odborník píše: “ Váš park je zaujímavý a veľmi navštevovaný. “ Lenže po vyrúbaní 42 smrekov a túj sa park zmení na púšť. Okamžitý výrub 42 drevín len preto, že kaštieľ nie je dominantný a dostal sa do úzadia? To je naozastný dôvod? Je mi do plaču.

  3. Kazdy z odbornikov – firiem profitujucich na projekte, sa neskutocne vazne zapisuje do historie mesta a jeho vizualu.

    Odbornicka Mederlyova nam hodinu odovodnovala, ako musi ist stara historicka lipova alej z parku -namestia do hajzla, lebo po chodniku sa neda prejst ani zachranarskym vozidlam, keby sa nieco nedaj Boh stalo.

    Projektant zabudol „ako sa pouziva vodovaha“ a vdaka niekoho tuposti isli do hajzla dalsie historicke lipy, ktore tu prezili snad dve svetove vojny, Rusov v ´68, normalizaciu aj revoluciu v ´89. NEprezili akurat sucasne vedenie mesta.

    A mam obavy, ze to tak bude aj so starymi a hodnotnymi stromami v parku.
    A nielen s nimi…

  4. Anonym 17. decembra 2021 – vykon v praxi robia ludia, ktori su do funkcii zvoleni.

    Fatalnym problemom je, ked zvoleni ludia maju osobny zaujem – napr. financny profit, biznis vlastnej firmy a pod. na urcitom vykone a uverania sa spolocnosti.

  5. Prvý krát som videl pojem „Nevhodne zasadené stromy.“ To je čo za kravinu? Teraz vydrbeme pol parku, lebo odborník povedal? Poskytujú tieň, aj úkryt pre zvieratá. Kde sa má človek trocha ukryť v lete pred horúčavou? Na kamennom námestí, ktoré vyzerá ako výstavisko dlažby? Kaštieľ už mohol dávno vyzerať inak, keby bol záujem o jeho záchranu a rekonštrukciu, lenže ani primátor ani nikto z toho ansámblu nehol preto ani prstom. Len sa obkecávalo ako sa nič nedá. Čo už. Kaštieľ nie je ŠKF. Vtedy by problém s peniazmi nebol.

  6. Ja sa chcem len informovať kam sa podeje drevo z nevhodne zasadených stromov? Nedávno nám (stŕpakom) núkali preglejky na kúrenie zo zberného dvoru ale kvalitná metrovica sa kam podeje?

  7. Njn, jebliny rozhoduju tak to aj vyzera… Len totalny idiot by rubal strom v parku len kvoli tomu ze brani vyhladu na posratu zrucaninu. Radsej mali zburat cely kastiel a nasadit tam stromy, lenze to by museli mat v hlave nieco ine ako nasrate.

  8. Možno budú vyhlasovať v rozhlase že rozdávajú napílené drevo a keď budete tak vám ho aj dovezú 1paleta 150€
    Nám poddaným čo nemáme lóve ostanú len tie už spomínané preglejky prípadne pneumatiky 🔥

  9. Možno budú vyhlasovať v rozhlase že rozdávajú napílené drevo a keď budete tak vám ho aj dovezú 1paleta 150€
    Nám poddaným čo nemáme lóve ostanú len tie už spomínané preglejky prípadne pneumatiky 🔥

  10. dodrbali maly park hura dojebat aj velky…toto je snad uz zly sen….inde robia ludia zive retaze tu sa starate co bude s drevom….

  11. Ja by som všetko vypiloval a zalial betónom aspon by bolo čisto lebo ked chcem križom prebehnut do potravín tak si vzdy zadrb3m galoše

  12. Ja by som všetko vypiloval a zalial betónom aspon by bolo čisto lebo ked chcem križom prebehnut do potravín tak si vzdy zadrb3m galoše

  13. panom by som navrhoval opacny postup,najprv dokladna rekonstrukcia celeho kastiela,az potom uprava (vyrub) parku,inak sa moze stat,ze nebude ani stromov ani kastiela ktory moze casom kvoli zlemu stavu spadnut.

  14. Kaštieľ ma uz s časti svojho najomnika a svojim spôsobom uz začala aj rekonštrukcia tym ze si najomnik začal čistiť okolie, vnútro vinárne.. Co sa tyka vyrubanych stromov každého jedného je skoda na druhu stranu hodne aj v Seredi je vidieť nevhodnú výsadbu kde si kde kdo hala bala zasadil strom a teraz po 20, 30, 40 rokoch6sa čuduje ze prečo mi zavadzia do okna prečo mam korene krížom cez chodník… Strom jednoducho potrebuje priestor a pri vstupe do parku kde podľa článku je plánovaný výrub je tých stromov pekne na husto a okrem nich tam nic moc nerastie vďaka kyslej pôde pod ihlicnanami. Ked ich tam par vypilia a zasadila n8eco iné kde je problém za pár rokov to možno bude ešte krasne miesto na prechádzku plne kvetov a bez poschivavanych fetakov a bezdakov za stromami

  15. Ako to pán arborista vymyslel s našou stravou? Budú semienka zo šišiek nahradené kŕmitkami pre veveričky alebo nevhodný porast nahradený orechami a lieskami?
    Chcela by som vedieť či mám baliť kufre.

    Do parku ľudia chodili posedieť do chládku a pozorovať mojich kamošov. Po novom sa budú chodiť pozerať na novú strechu na rozpadnutom kaštieli cez piehľad listnatých stromov.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img