ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Správa o činnosti občianskeho združenia VODNÝ HRAD za rok 2021

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mgr. arch. Rastislav Petrovič predseda OZ VODNÝ HRAD /

Činnosť občianskeho združenia VODNÝ HRAD bola v roku 2021 zameraná na intenzívnu spoluprácu so širšou verejnosťou. Zapojenie občanov mesta Sereď vo zvýšenej miere a spolupráca je v súčasnej dobe mimoriadne cenná. Spoločným úsilím sa podarilo vykonať veľa práce v prospech zachovania kultúrnych hodnôt v Seredi.

Po výzvach na podporu verejnej zbierky Otvárame hradnú bránu – obnova portálu na seredskom kaštieli sa podarilo vyzbierať 30% prostriedkov potrebných na realizáciu obnovy. Do zbierky sa zapojilo viac ako 400 občanov. Počas obdobia, kedy sme nemohli organizovať spoločenské aktivity, sme oslovili zástupcov nášho verejného života, poslancov a aktivistov, ktorí prispeli na zbierku, aby predstavili svoju motiváciu zapojenia sa do zbierky. Objednali sme reštaurátorsky výskum a návrh na reštaurovanie portálu, ktorý bude slúžiť po odsúhlasení pamiatkovým úradom ako realizačná dokumentácia projektu. V polovici júla sme zbierku ukončili benefičným koncertom v Múzejnej záhrade. Benefíciu podporili svojím vystúpením Galantské saxofónové kvarteto, speváčka a herečka Petra Sabová a klaviristka Daniela Belancová. O benefičnom koncerte informovala aj Tlačová agentúra SR (TASR). Zbierka bola ukončená s výťažkom 5391 eur.

Naše aktivity v súvislosti so získavaním financií na obnovu portálu pokračovali. V auguste sme uzatvorili darovaciu zmluvu so spoločnosťou Slovenské cukrovary, ktorá v minulosti významne finančne podporila aj obnovu fasády bastiónu. Naďalej sa snažíme oslovovať firmy pôsobiace v meste Sereď, aby sa angažovali a participovali vo verejnoprospešných projektoch, s cieľom podporovať rozvoj regiónu, v ktorom podnikajú. Povzbudzujúcu informáciu prinieslo novembrové mestské zastupiteľstvo, na ktorom bolo poslancami odsúhlasené spolufinancovanie obnovy portálu mestom Sereď. Obnova portálu sa tak môže začať už v budúcom roku. Ďakujeme všetkým za pomoc pri záchrane skromne zachovaného kultúrneho dedičstva v Seredi. Teší nás, že sa naša vízia postupnej obnovy kaštieľa napĺňa.

Na jar sme počas realizácie rekonštrukcie trhoviska pre občanov mesta spracovali historický materiál o vzniku trhovisku na Mlynárskej ulici. Priniesli sme sériu fotografií Jozefa Kubányiho dokumentujúcich stavebný ruch spred vyše 50. rokmi a k nim fotografie z rovnakého miesta v súčasnosti od Lukáša Klča. Tieto fotografie následne použilo aj mesto Sereď pri realizovaní informačnej tabule o mestskom trhovisku.

Pozitívnu medializáciu mesta Sereď na celoslovenskej úrovni priniesla v marci naša výzva na získanie historických fotografií a dokumentov súvisiacich s lodnými mlynmi v Seredi, ktorú uverejnila TASR. Táto zároveň informovala o spoločnom projekte nášho združenia VODNÝ HRAD a seredských skautov financovaného z participatívneho rozpočtu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

Tradične sme v máji uskutočnili jarnú brigádu na úpravu priestoru pred bastiónom a prejazdu kaštieľa, v ktorom sme opravili poškodený závesný systém minigalérie. Obnovili sme aj kvetinovú výzdobu okien izby barónky Ohrensteinovej nad prejazdom kaštieľa.

V súlade s našou víziou vniesť do priestorov kaštieľa život, kultúru a ľudí, sme v letných mesiacoch boli spoluorganizátormi rôznych spoločenských udalostí, ktoré sa uskutočnili v bastióne kaštieľa. V rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva sa v spolupráci s Mestským múzeom v Seredi uskutočnil koncert historickej hudby súboru Ensemble Thesaurus Musicum a odznela aj zaujímavá prednáška PhDr. Evy Vrabcovej pod názvom Spolky v Seredi. KC Priestor usporiadal vo vybielenom prejazde počas kultúrneho Vata festu výstavu moderného umenia. V septembri zorganizoval KC Priestor podujatie Mamy v ruke víno 3, na ktorom sa diskutovalo na tému história Serede, kaštieľa a historických názvov ulíc v Seredi.

V októbri sme v priestoroch mestského múzea zorganizovali prednášku PhDr. Anny Jónásovej Ženy rodu Esterházyovcov, ktorá zozbierala výnimočné poznatky o osudoch šľachtických žien z rodu Esterházyovcov pôsobiacich aj v našom meste. Svoje poznatky vydala knižne v 2-zväzkovom diele.

Jeseň bola v znamení finišovania dobrovoľníckeho projektu mimoriadneho rozmeru, uskutočneného za minimálne posledných 10 rokov. Projekt revitalizácie Oddychová zóna nábrežie Garbiarska a Náučný chodník Seredské lodné mlyny – zabudnutá história bol výsledkom spolupráce skvelej komunity a spojenia síl občianskeho združenia VODNÝ HRAD a seredských skautov 82. zboru Polaris Sereď. Rokmi zanedbané a zarastené územie, kde sa predtým zdržiavali drogovo závislé osoby a ktoré pôsobilo nebezpečne, sa podarilo vyčistiť, presvetliť a odstrániť náletové dreviny a buriny. Revitalizácia územia organizovaná skautmi pod vedením aktivistu, dobrovoľníka a mestského poslanca Ing. Ondreja Kurbela, hlavného architekta nového priestoru a architektonických prvkov, bola na konci októbra zavŕšené spoločnou brigádou skautov, členov OZ VODNÝ HRAD a verejnosti. Naša práca dodala projektu pridanú hodnotu v podobe informačných tabúľ s informáciami o lodných mlynoch, ktoré vytvárali mnoho storočí kolorit Serede. Zozbieranie údajov, historických fotografií a dokumentácie bola časovo náročná a zdĺhavá práca zameraná na výskum v archívoch a múzeách. Tieto údaje sa museli textovo a graficky spracovať do podoby verejnosti prístupných informácii. Podarilo sa nám získať fotografie a informácie, ktoré sme využili pri realizácii troch informačných tabúľ. Predstavovalo to približne ročnú prácu rôznych ľudí rôznych profesií. Výsledkom projektu je skultúrnené verejné priestranstvo v Seredi, kde sa počas prechádzok v prírode môže návštevník dozvedieť niečo aj o histórii mesta Sereď spojenej s vodnými – lodnými mlynmi, ktoré boli dlhé storočia súčasťou života Seredčanov. Prostriedky na realizáciu tejto práce sme čerpali hlavne zo zdrojov participatívneho rozpočtu TTSK. Okrem toho sme zdroje financovania ostatných našich činností získali aj z mesta Sereď, 2% z daní a darov občanov a firiem. Ďakujeme všetkým, ktorí podporili činnosť nášho združenia.

Naše úsilie je zamerané na pomoc v oblasti kultúry a histórie, ktoré si zaslúžia väčšiu pozornosť vzhľadom na ich spoločenskú užitočnosť.

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img