ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Ministerstvo vnútra predložilo do MPK novelu zákona o štátnej službe

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM|   Ministerstvo vnútra dnes predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 73/1998 o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície.

Návrh zákona bol vypracovaný v nadväznosti na Programové vyhlásenie vlády SR na obdobie rokov 2020-2024 a jeho cieľom je zatraktívnenie štátnej služby príslušníkov PZ a zvýšenie transparentnosti pri jej vykonávaní, zavedenie motivačných prvkov v systéme odmeňovania a zefektívnenie prijímacieho konania do služobného pomeru.

 

Najdôležitejšie zmeny:

 

  • zrušuje sa štátna služba kadeta; uchádzačmi o prijatie do Policajného zboru budú môcť byť opäť občania po dovŕšení 18 rokov veku;
  • príslušníkovi Policajného zboru v prípravnej štátnej službe počas denného štúdia sa na rozdiel od súčasnej úpravy nebude znižovať funkčný plat;
  • paušálny príplatok za nerovnomernosť, ktorý mal policajt priznaný bez ohľadu na počet odslúžených hodín v noci, cez víkendy alebo sviatky, sa mení na príplatok za skutočne odslúžené hodiny;
  • zvyšuje sa príspevok na bývanie, pričom určenie nároku naň bude závisieť výlučne od miesta výkonu štátnej služby;
  • zavádza sa motivačný príspevok, ktorý bude zohľadňovať druh služobnej činnosti a útvar služobného zaradenia policajta v rámci kraja;
  • ustanovuje sa možnosť priznať náborový príspevok s cieľom stabilizácie personálneho stavu najmä na funkciách v najnižších platových triedach na základných útvaroch Policajného zboru;
  • upravuje sa služobný príjem a náhrady výdavkov počas vyslania na výkon štátnej služby v zahraničí;
  • zohľadňujú sa požiadavky vyplývajúce z odporúčaní V. kola hodnotenia skupiny štátov proti korupcii GRECO (skupina štátov proti korupcii)
  • upravujú sa ustanovenia týkajúce sa zákazu podnikateľskej a inej zárobkovej činnosti a dopĺňajú sa podmienky, ktoré je policajt povinný dodržiavať pri výkone zákonom povoleného druhu zárobkovej činnosti;
  • spresňujú sa ustanovenia týkajúce sa zákazu politickej činnosti;
  • posilňuje sa systém kontroly majetkových priznaní policajtov zmenou obsahových náležitostí majetkového priznania;
  • upravujú sa osobitné podmienky výkonu štátnej služby policajtiek.

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img