ISSN 1337-8481

utorok, 16. apríla, 2024

Čo sa skrýva pod šatami? – nová výstava vo Vlastivednom múzeu v Galante

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

VM v Galante |MM|  /Vlastivedné múzeum v Galante, 15. 12. 2021 – 26. 02. 2022/ Podprsenky, nohavičky, pančuchy, korzety a krinolíny odpovedia na otázku, ktorú si mnohí z nás možno položili: Čo sa skrývalo pod šatami v minulosti? Aktuálna výstava vo Vlastivednom múzeu v Galante prevedie návštevníka naprieč históriou spodnej bielizne od bedrových rúšok až po negližé a umožní mu nahliadnuť pod šaty z obdobia od polovice 19. storočia až po polovicu 20. storočia.

„Za všetko môže starý lodný kufor“ – spomína na zrod myšlienky výstavy historička Margaréta Nováková, ktorá je autorkou a kurátorkou výstavy s názvom Čo sa skrýva pod šatami? Zaprášený lodný kufor, ktorý našla na povale rodinného domu manžela otvorila asi pred desiatimi rokmi. „Pekne uložené, zažltnuté kusy oblečenia už na začiatku sľubovali, že to bude kráľovský úlovok. A bol!“ Pani Nováková objavila krásne kusy spodného oblečenia, ktoré tvorili súčasť výbavy nevesty v 19. storočí, ktoré dostávali bohaté dievčatá pri výdaji.

Skvosty objavené na povale tvoria základ aktuálnej výstavy a sú doplnené replikami a zbierkovými predmetmi z Tekovského múzea v Leviciach a Vlastivedného múzea v Galante. Pani Nováková opisuje výstavu nasledovne: „Výstava prezentuje históriu spodnej bielizne zhruba do 50-tich rokov 20. storočia, elegantné aj každodenné kúsky, ktoré tvorili súčasť šatníka dám z vyššej spoločnosti v mestách, ale aj obyčajných žien z dedín. Nezabudli sme ani na pánov, sú tu originály, ale aj repliky toho, čo nosili muži. Je tu naozaj pestrá paleta toho, čo sa ukrývalo pod šatami.“

Výstava ponúka k nahliadnutiu i spodný odev ľudových vrstiev obyvateľstva na vidieku v galantskom regióne, ktorý pochádza zo zbierkového fondu Vlastivedného múzea v Galante, ako napríklad rubáše z konopného plátna, spodné košele a sukne. Zaujímavosťou je aj celotelový spodný odev so zadným dielom na zapínanie a odnímanie v prípade potreby, alebo replika pánskeho bedrového rúška.

V minulosti mal spodný odev funkciu chrániť telo pred vonkajšími vplyvmi a spĺňal predovšetkým praktickú funkciu. Postupom času sa začala formovať i jeho estetická funkcia a mohol napomáhať k dosiahnutiu dobovým ideálom krásy, ako napríklad útlemu pásu, požadovanej veľkosti poprsia, alebo šírke bokov. Históriu spodnej bielizne návštevníci môžu sledovať na textových paneloch a obrázkoch od praveku až po novovek.

Pre návštevníkov je pripravených aj niekoľko kúskov krinolín a spodničiek na vyskúšanie, aby sa aspoň na okamih mohli prevteliť do čias minulých.

Vernisáž výstavy sa uskutočnilo dňa 15. 12. 2021 o 17:00, ale  kvôli protipandemickým opatreniam bohužiaľ bez návštevníkov a online.

Výstava s názvom Čo sa skrýva pod šatami? vo Vlastivednom múzeu v Galante je prístupná do 26. 02. 2022.

 

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img