ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Pripravenosť na údržbu chodníkov a ciest občan vyžaduje v zime, nie v lete

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sereď / Prvé relatívne väčšie sneženie v tomto roku znovu evidentne nezvládla údržba vykonávaná mestom a jeho zamestnancami.

Je pravdou, že vedenie mesta sa chcelo pochváliť a tak z pera hovorkyne MsÚ číslo 2  Zuzany Slahučkovej pribudol  článok pod názvom  „Prvá tohtoročná zimná údržba skončila o jednej po polnoci. Na Fándlyho, či Garbiarskej ťažký sneh lámal konáre“ v texte ktorého je uvedené:

„Vo štvrtok sme začali s čistením ulíc od snehu o 14-tej hodine. V teréne bola všetka technika aj ľudia, ktorých mesto na túto prácu má. Práce sme ukončili o jednej hodine po polnoci s tým, že dnes ráno sme začínali o 7.00 hodine. Práve dokončujeme to, čo ešte v noci opätovne dosnežilo a ručne dočisťujeme priechody pre chodcov. Opätovne mechanizmy prechádzajú ťahy k autobusovej a železničnej stanici a tiež ku školám a škôlkam,“ vysvetlil Ján Himpán, vedúci údržby mesta Sereď a dodal, že vo veľkom aj malom parku zamestnanci čistia hlavné ťahy.

Mestské chodníky sa odhŕňajú dvoma malými traktormi, ktoré sú vybavené radlicou na sneh a vzadu sypačom soli. Na odhŕňanie cestných komunikácií má mesto dva veľké traktory Zetor. Taktiež s radlicou a sypačom. Počas prvej zimnej údržby sa na posyp chodníkov a ulíc minulo vyše desať ton soli.“

K textu však chýbajú aktuálne fotografie popisovaného priam ideálneho stavu údržby v meste. Autorka článku Slahučková dokonca aj jedinú uverejnenú fotografiu použila ilustračnú, teda netýkajúcu sa nášho mesta. Išlo iba o chválu do vlastných radov a snahu oklamať občanov rešpektujúcich lockdown vo viere, že článok postačí na potlačenie osobných skúseností s realitou na chodníkoch a mestských cestách?

Aká teda skutočná realita bola? Ako údržbu zabezpečovanú mestom vnímajú občania?

Načrime do diskusie diskutujúcich občanov mesta pod článkom:

Anonym 10. decembra 2021, 18:58   A chodniky ste kde odhrnali,mohli ste si vyskušat prejst sa s kočikom,katastrofa,neodhrnute nič😬

Pavol Kurbel 11. decembra 2021, 2:00  Celé Slovensko od najmenšej dediny až po hlavné mesto je v auguste perfektne pripravené na zimu. Len v decembri nesmie nasnežiť

Anonym 2 11. decembra 2021, 6:53   Chudáčik maličký do 1h si odhranal Sniezik…. Robila som zahraničí kde snežilo aj týždeň v kuse takto a tie zhrnace chodili nonstop a tu raz do roka na sneží a čistá katastrofa. Nehnevajte sa na mňa ale táto robota bola tak odflaknuta ako každý rok. Raz do roka na sneží a není ste schopný údržbu ciest zabezpečiť. Môžete sa hanbiť. A malé uličky Vám nič nehovoria ved sprostý dôchodcovia nech si ich odhrnu. Pekný deň Vám prajem. A tiež sme si spravili snehuliaka a od hrnuli sme siaj sneh lebo nemal kdo mesto sa na nás vysralo🤗

Anonym 11. decembra 2021, 9:19  Ja nie som žiadna panička s kočikom,som obyčajna žena s dietatom,ktora si potrebuje ist aj nakupit a do lekarne,či ked je sneh sa s kočikom nechodi?A mimochodom ja so si svojich 15 metrov chodnika pred domom odhrnula,s pozdravom ” panička s kočikom”

L 11. decembra 2021, 13:36   Marek 11. decembra 2021, 12:37 – to si má akože odhŕňať celú absolvovanú cestu? Čiže ak ide človek na poštu /lebo je opäť móda žltých lístkov, že človek je nezastihnuteľný aj keď je doma/ tak s lopatou v ruke, lebo niekto nestíha robotu za ktorú berie peniaze a aj ty si mu ju zaplatil? To je už iný level

domovník 11. decembra 2021, 18:09  Na Garbiarskej ul. sú chodníky neposypané, neodhrnuté. Tu prešiel 1x traktor, ktorý odhrnul sneh na vozovke a nahrnul to všetko pod kolesá áut. Ráno bola sranda s vychádzaním na cestu. Takže nechválte sa tým, čo ste neurobili. Nabudúce pridám aj foto.

Samozrejme, že v diskusii sú aj články obhajujúce nezvládnutie zimnej údržby. Otázka je, či dva malé mechanizmy údržbu v celom meste majú reálne  možnosť zvládnuť do doby, pokým sa sneh roztopí prirodzene.

(Fotografie vyhotovené: 10. decembra  2021 o 09:40 – sneží už druhý deň…)

Odhŕňanie sme zaregistrovali skutočne už v deň sneženia a napr. chodník na Trnavskej ulici bol do 21:30 odhrnutý od konca ulice smerom do mesta, no len po mestskú nehnuteľnosť Sociálne byty mesta Sereď. Smerom ďalej do mesta nebol odhrnutý ani na druhý deň a dnes to vyzerá tak, že si radšej odhrnuli svojpomocne vlastníci nehnuteľností bývajúci na ulici.

V súvislosti s touto ulicou opätovne vedeniu mesta pripomíname, že na tejto najfrekventovanejšej ulici slúžiacej ako výpadovka na rýchlostnú komunikáciu R1 v smere na Bratislavu, Trnavu a Trenčín, je chodník len z jednej strany cesty. Možno by z bezpečnostných dôvodov bolo vhodné udržiavať aspoň ten…

Pred obedom na druhý deň ešte len chodník pred železničnou stanicou začínali odhŕňať. Bol zasnežený mimoriadne a to napriek tomu, že práve železničnú stanicu je nevyhnutné považovať za dôležitú súčasť infraštruktúry.

Skutočný stav údržby chodníkov a ciest teda vidieť z vonka, nie z vykúreného bytu a najlepšie ho popíšu tí, ktorí ich skoro ráno musia použiť pri ceste do práce, či k lekárovi.

Údržba chodníkov a ciest musí počas sneženia pracovať NON STOP !! a aj tak sa môže vyskytnúť a určite aj vyskytne stav, kedy nebude odhrnuté úplne všetko a úplne dobre. A údržba musí pracovať dovtedy, pokým nie je odhrnuté úplne všetko, čo Mestu Sereď ako vlastníkovi a správcovi ukladá príslušná legislatíva. Manažment posypových a odhŕňacích prác  a využitie mechanizmov je na kompetentných a za túto činnosť nami občanmi platených úradníkoch.

Konečnú zodpovednosť za zvládnutie, alebo nezvládnutie aj tejto úlohy delegovanej na samosprávu, nesie primátor a štatutár Mesta Sereď  Martin Tomčányi.

(Fotografia vyhotovená  10.12. 2021 o 15:12 hodine. Ani popoludní nič nové. Ide o nehnuteľnosť Mesta Sereď, kde sú ubytovaní sociálne slabí spoluobčania. Evidentne ani tu Mesto Sereď nedokáže urobiť pre občanov viac, aj keď by malo možností dostatok)

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Kúpil som nehnuteľnosť v českej republike zbohom Slovensko. S radosťou miniem svoj dôchodok v Čechách oserem celé Slovensko ktoré momentálne riadi blázon.

  2. Si to kludne mozu odhrnut ti nasi najoblubenejsie spoluobcania, aspon nebudu furt len v duchnach a brat peneži od statu za nic. Celu sered by som im dal odhrnut a posolit !!!

  3. ved s tymi vyzratymi bruchami si nevedia ani rit utriet idu do Billy a tam nakupia plny kos bravcoveho a potom su vyzraty ako svine uz len zabijacka

  4. Treba ľudí vybaviť ako v lete s odpadom. Odhŕňať raz za dva týždne. A najlepšie bude, keď napadne akurát tie dva týždne, čo je pauza. Hlavne že brav sa nám vyžiera do krásy.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img