ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Šírenie hoaxov a nezmyselnej propagandy pokračuje – ministerstvo navrhuje legislatívu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Keď sme pred časom niekoľkokrát upozorňovali na nebezpečenstvo vyplývajúce z masívneho šírenia hoaxov a ničím nepodložených informácií a správ od neznámych autorov a nikde neregistrovaných propagandistických webov, bolo nám to určitými diskutujúcimi vyčítané. Ako inak – anonymne.

Argumentovali sme vysokou pravdepodobnosťou zakročenia autorít formou sprísnenia legislatívy a trestania nielen tvorcov, ale aj šíriteľov takýchto správ sankciami a trestami. Nestačilo a opačne, šíritelia zjavných klamstiev a ničím nepodložených článkov a videí obviňovali nás z účelovosti a dokonca zo zaplatenia média vládou.

A pritom pravda je až veľmi jednoduchá. Účelové nepravdivé informácie tvoria a šíria práve tí, ktorí hľadia na zisk z návštevnosti množstva ich vydavateľom neidentifikovaných webov bez kontaktov a uvedenia autorov príspevkov. A na účel sledovaný tými, pre koho pracujú. Toto bude vzhľadom na pripravovanú legislatívu možno už onedlho problematickejšie.

Prečo je väčšina webov šíriacich dezinformácie bez uvedenia vydavateľa a kontaktov? Práve pre výrazné sťaženie prípadného vyvodenia  zodpovednosti za masovo šírené nepravdivé informácie. A preto, aby boli ťažko identifikovateľné prepojenia jednotlivých takýchto webov na seba navzájom, resp. na tých, ktorí za ich existenciou stoja.

Pýtate sa, čo je účelom šírenia hoaxov a nezmyslov? Ani tu odpoveď nie je až taká zložitá.

V minulosti bola snaha cez účinnú propagandu u ľudí spochybniť alebo znedôveryhodniť nikoho, alebo niečo konkrétne. Dnes je stratégia iná a podstatne nebezpečnejšia. Snahou propagandy je spôsobiť nedôveru ľudí vo všetko a v každého. Vyvolať pocit, že veriť nemožno vládam, vedcom, odborníkom a žiadnym autoritám. Že každý je zaplatený aby ľuďom ubližoval, či dokonca ich systematicky likvidoval.

Toto je momentálne najlepšie viditeľné pri presadzovaní desiatkami až stovkou rokov otestovaného spôsobu predchádzania nebezpečným nákazám a chorobám – vakcinácie.

Problémom súčasnosti je masové šírenie akýchkoľvek, informácií, aj zjavne nepravdivých, no čitateľsky zaujímavých. V zlomku sekundy zaujímavá fotografia či správa aj z neoverených zdrojov a kľudne úplne nepravdivá, je prostredníctvom sociálnych sietí rozšírená medzi tisícky až milióny užívateľov.

Hovorí sa, že „pokým si pravda stihne obuť topánky, lož prejde celý svet…“

Uvedomia si po zavedení vážnych zákonných opatrení svojim spôsobom obmedzujúcich slobodu slova konečne svoju zodpovednosť za tento stav aj samotní aktívni šíritelia nezmyslov?

To by si najskôr museli uvedomiť, na čom je demokracia postavená a ako jedine môže byť funkčná. Totiž bez zodpovednosti každého jednotlivca a rešpektovania povinností voči iným, niet miesta na práva v neohraničenej podobe.

– – –

Foto: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Cele zle. Navrh ministerky je uplne mimo reality a demokracie. Je smutne, ze SOL sa s tymto navrhom stotoznuje, ale uz to ani velmi neprekvapuje. Len by bolo vhodne si uvedomit, ze takyto navrh absolutne naburava demokraciu a slobodu za ktoru v 89 nasi rodicia bojovali… Taketo a podobne (niektore uz schvalene) vlady velmi priblizuju spolocnost k nedemokratickym rezimom.

    https://www.aktuality.sk/clanok/ycj58vz/via-iuris-navrhnute-paragrafy-o-sireni-dezinformacii-ohrozuju-slobodu-slova/

  2. Treba ukončiť vládnutie plagiatorov. Toho trnavského chmula treba zavriet do blaznica. Kto má rozum tak s tohto štátu odíde.

  3. Ocenujem snahu tejto vlady demokraticky bojovat proti vsetkym modlosluzobnikom v slovenskych cirkevnych zvazoch. Sirenie hoaxov o neexistujucich modlenie a uctievanie porusuje slovenske zakony. Naviac strach z bozieho hnevu prinasa cirkvam po starocia nemale peniaze. Obchod zo strachom treba trestat novym zakonnym sposobom.

  4. Písať HOAXY by sa malo s nejakou iróniou a nie ako fakt,ale tá mužatka čo navrhuje,tak to je vrchol cenzúry ! To si nedovolili komunisti ani gestapáci. Onedlho bude trestné napísať že obloha je modrá a tráva zelená…

  5. Sranda, že v dnešnej prij*banej dobe sa slovami demokracia, ústava, právo, zákony oháňajú fašistické a komunistické prasce, ktoré by v slušnej spoločnosti dávno sedeli v base a samozrejme aj ich obdivovatelia z radov jednoduchších, ktorí tie hoaxy veľmi ochotne ďalej zdieľajú… Keby ste neboli takí sprostí a obmedzení, tak by ste možno radšej držali huby, ale vďaka internetu máte dnes priestor, kde môžete prejavovať svoje primitívne názory a myslíte si, že keď dostanete 4 lajky od podobne pripečených spoluobčanov, tak ste hviezdy a váš obmedzený názor má nejakú váhu. Pred rokom ste chceli návrat komunizmu, teraz sa oháňate ústavou a bojujete proti porušovaniu práv, fandíte fašistom od kotlety – a najvtipnejšie na tom je, že to ako si seriete do huby, si v tých vašich tupých hlavičkách neuvedomujete. Keď vám tak chýba komuznimus a uznávate Putina, tak sa odsťahujte do Ruska k vášmu milovanému vodcovi a tam by ste videli, ako to chodí, keď demokraticky prejavíte svoje tupé názory, či by ste miesto mudrovania na internetoch neišli niekde na Sibír zamakať si a na cestu ešte dostali pár otcovských obuškom na duté hlavy…

  6. Vidím tu 5. prispevkov,kto tu prezentuje fašistický alebo komunistický,a hrubý urazajuci nazor?Vyhodnotenie nechám na vás.A to je typické.

  7. V princípe nie som proti tomu návrhu, ale ktoré Ministerstvo pravdy bude rozhodovať čo je pravda a čo nie? Kto má na to patent? Aktuálne sa všade plaší omikronom a pritom doterajšie zistenia ukazujú, že je zrejme ríchlejšie sa šíriaci ako delta, ale s lepším priebehom ochorenia. Tak teda začnime striktne riešiť aj informácie, ktoré omikronom zbytočne strašia, hoci na to zatiaľ dôvod nie je.

  8. Keď voľakedy niekto povedal v šenku ,,hoax,, ostatní to zabudli, lež prišli domov. Dnes to dá na internet a číta to celé mesto, a konšpiračné teórie rozvíjajú ďalší.

  9. Tento rok neockovanym bude darceky nosit Jezisko,ockovany si ich musia kupit za svoje peniezky.P.S Z ockovanymi vydrbali nielen politici ale aj Jezisko.

  10. 30 rokov pisali hoaxi, nikomu to nevadilo. Teraz sedia vo vláde, vsetko je hoax co je proti nim. A co nebude hoax aj tak bude. kravina ako pokuty za urážku zdravotníka.

  11. Ministerka z SaS, Mária Koliková na ľudí otvorene vybalila svoje najtemnejšie totalitné túžby. Za názory a ich slobodné šírenie Vám chce v núdzovom stave dávať až do 10 rokov za mrežami.
    Jej novela trestného zákona, obsahujúca trestný čin „šírenie nepravdivej informácie“ je ako vystrihnutá z Orwellovej knihy. Snáď ani v Severnej Kórei nie sú tak úprimní vo svojej totalite. Možno ani tak prísni…
    Koľko takých informácií, ktoré sa javili ako hoax sa neskôr ukázali ako pravda? A koľko informácií, ktoré prezentovali vládne „autority“ sa neskôr premenilo na nevedecké nezmysly?

    Napríklad:
    – koronavírus pochádza z laboratória. Najprv hrozný hoax, dnes najpravdepodobnejší scenár.
    – očkovaní nešíria vírus. Najprv fakt, neskôr nezmysel.
    – očkovaní sú chránení. Najprv fakt, neskôr nezmysel.
    – vláda chce povinné očkovanie. Najprv hoax, neskôr otvorená túžba mnohých vládnych predstaviteľov.
    Ako si to teda súdružka Koliková predstavuje? Najprv ľudí pozatvára a neskôr prepustí s ospravedlnením? Alebo ostanú zavretí, lebo vtedy to predsa „platilo“?
    Už len predložiť niečo také znamená vyznať sa z najfašistickejších túžob. Márii teda gratulujem ku priznaniu farby.

  12. Aj Hitler mal tvorcov zakonov a somári mu naleteli. Kolíková sa chce zaľúbiť vodcovi s trnavy. Na tento zákon treba 90 somárov sediacich v parlamente a hlasujúcich za tento fašisticky zákon.

  13. M.M. Kedy a kde boli tie tvoje príklady uvedené ako hoax? Prečo klameš? Hoax je napríklad keď debilko na lôžku v izolačnej miestnosti filmuje okolie s tým, že sú prázdne nemocnice a dá to samozrejme dramaticky na internet. Keď ďalší debilko zverejnil, že v nejakej fabrike boli všetci testovaní a pozitívni boli iba zaočkovaní, pritom to bolo naopak. Keď veríš tomu, že do teba dávajú s vakcínou aj čip, vez ktorý ťa riadia a podobné bludy. Chápeš to už?

  14. Anonym 6:47,tak ty si teraz určil,čo je hoax,a čo nie.To je práve najväčší kameň úrazu.Kto o Tom bude rozhodovať? Novinári? Alebo sa utvorí čo vlastne.Tento zákon by bola nesmierna nálož do zneužívania,aký sme tu ešte nemali.Aj GP povedala,že nemá absolútne žiadne opodstatnenie v demokracii.

  15. Máme trestný čin ohovárania, trestný čin šírenia poplašnej správy. Zbytočne Kolíková špekuluje. Nepravdivá informácia by musela mať spôsobilosť vyvolať určitý negatívny stav, to by ma teda zaujímala formulácia tej skutkovej podstaty.

  16. A je to tu! Prví adepti na desaťročný, ba možno aj vyšší trest odňatia slobody podľa Kolíkovej novely trestného zákona sú známi. Za konšpirátorov ich totiž označila inštancia najvyššia – hlava štátu. To sa naozaj len tak ľahko nevidí. Keď sa náhoda chce pohrať, vyšperkuje okolnosti až do neskutočnej nádhery. Človek by čakal – Blaha, Taraba či Rostas, Mazurek, ale nie. Matovič a Grendel. Rovno najčistejší z čistých, najrovnejší, najspravodlivejší, vyháňači diabla, pardon, mafie, zo slovenského verejného života. Nedá sa nič robiť, ak pani Čaputová oznámia, že sú konšpirátori, tak hádam ide o nejaké autoritatívne vyjadrenie. Alebo sa s tou autoritou mýlim? Lebo tu naozaj už nikto nič negarantuje!

  17. No ked to tvrdi brozik….
    Vies posudit rozdiel v grendelovej dajme tomu konspiracii, ktora moze vyvolat max.tak usmev a sireniu blbosti, ktora moze sposobit napr. zhorsenie zdravia? Prip. smrt.

  18. Pre toho Poďme do toho – pre teba ako maličkého školáčika to skúsim takto: v celom článku nie je ani raz spomenuté slovo konšpirácia, ktorým sa tak oháňaš v tom skopírovanom texte. Keď nepoznáš rozdiel medzi konšpiráciou a hoaxom, tak si to radšej naštuduj alebo buď ticho, aby si nebol za blbca.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img