ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Pandemický rodičovský príspevok splnil svoj účel

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MPSVR SR  |MM|  Otvorená ekonomika a klesanie nezamestnanosti dávajú ľuďom opäť možnosť zamestnať sa. Aj preto dnes vláda schválila zastavenie vyplácania pandemického rodičovského príspevku od januára 2022. Toto opatrenie splnilo svoj účel, v čase pandémie pomohlo cca 24 000 rodičom.

Pandemický rodičovský príspevok pomohol v čase zhoršenej epidemiologickej situácie tým rodičom, ktorí by si po ukončení vyplácania klasického rodičovského príspevku nemohli zabezpečiť príjem vlastným pričinením. „Aj toto opatrenie sme zavádzali v čase, keď bola zatvorená ekonomika, stúpala nezamestnanosť a boli zatvorené materské školy aj jasličky. Keďže ekonomika opäť funguje a nezamestnanosť klesá, tak všetky takéto pandemické opatrenia postupne ukončujeme,“ vysvetlil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Vládne nariadenie nadobudne účinnosť 1. januára 2022, čo v praxi znamená, že posledný raz dostanú rodičia vyplatený pandemický rodičovský príspevok za mesiac december 2021 v januári 2022.

Nárok na pandemický rodičovský príspevok mali tie osoby, ktorých dieťa dovŕšilo tri roky (resp. šesť rokov, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom), a nemali nárok na príjem zo závislej činnosti, náhradu mzdy, príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, alebo neboli poberateľmi dávky sociálneho poistenia, dôchodku starobného dôchodkového sporenia, dôchodku doplnkového dôchodkového sporenia, dávky sociálneho zabezpečenia, príspevku na opatrovanie na toto dieťa, alebo nemali nárok na rodičovský príspevok na mladšie dieťa.

Výška pandemického rodičovského príspevku bola v rovnakej sume ako výška rodičovského príspevku, buď 275,90 eura mesačne (rodič pred rodičovským príspevkom nepoberal materské), alebo 378,10 eura mesačne (rodič pred rodičovským príspevkom poberal materské).

 

Od začiatku poskytovania pandemického rodičovského príspevku až k 31.10.2021 ho poberalo 24 371 osôb na  25 176 detí v celkovej výške 56 681 033,16 eura.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. No konečne už včera bolo neskoro. Koľko ľudí to zneužívali. Doma šunky váľali aj keď práca bola. Ale na čo keď štát rozdáva.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img