ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Opatrenia sú znovu NEprehľadné, do určitej miery mätúce a zbytočne zložité

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Pred niekoľkými dňami  ako odozvu na návrh opatrení pri predĺžení lockdownu, ľudia na sociálnych sieťach šírili tento humorne ladený scenár:

To druhé nie je vtip, ale návrh ministra zdravotníctva na predlženie lockdownu.

Pozor! Nová Vyhláška! Následující omezení vstoupí v platnost přesně v 0:00!

Respirátor by měli nosit všichni ve znamení souhvězdí Panna, Váhy a Vodnář, jakož i všichni majitelé Suzuki, pokud nenosí zelené ponožky.

Pokud právě jedete na kole a přejíždíte před domem číslo 17, nevztahuje se na vás žádná povinnost, toto ustanovení můžete klidně přeskočit.

Bydlíte-li ve žlutém domě, nemůžete ho opustit, dokud se dveře na ulici neotevřou doprava. Ale to neplatí, pokud se do padesáti metrů od vašeho bydliště nachází Škola.

Další očkování očkovaných bude v pořadí již šesté, bez ohledu na to, kolik jste dosud dostali dàvek, musíte jej předat tomu, kdo sedí před vaším pravým ramenem.

Pracujte pouze tehdy, pokud není určeno místo očkování, jinak test na virus.

Obětování černých koček je pozastaveno na neurčito při úplňku, s výjimkou těch, které mají očkovací průkaz.

Pokud u někoho hladina protilátek nedosáhne minima, je tato hladina v maximu, ale pouze pokud si udrží odstup dva metry.

Ženy mohou ve všední dny opustit svůj dům jen tehdy, jsou-li vdané, ne však, mají-li děti, pokud nejsou 2 děti stejného pohlaví, ale věkový rozdíl není větší než 2 roky. Toto pravidlo neplatí pro děti ve věku od 4 do 10 let, pokud nemají na hlavě kšiltovku.

Toto byla jen první část ustanovení, abyste nebyli zcela zmateni.

Závěrečná instrukce: Ustanovení platí pro celé území státu, je-li jeho osídlení vyšší než 350 metrů.

Návrh ministra zdravotníctva:

Po 16. decembri by sa mohli otvoriť všetky obchody, a to pre očkovaných a po prekonaní koronavírusu. Esenciálne obchody by naďalej fungovali pre všetkých. Ďalšie uvoľnenie opatrení by malo prísť po 25. decembri, týkať by sa malo cestovného ruchu. Zatvoriť sa však opäť majú obchody okrem esenciálnych.

Minister podľa návrhu odborníkov tiež odporučí v termíne od 16. decembra zvýšiť intenzitu kontrol práce z domu, ale aj zavedenie režimu OTP na diaľkových autobusových a vlakových linkách.

V termíne od 17. do 24. decembra navrhne, aby v rámci základného režimu fungovali esenciálne obchody do 22.00 h, pričom na 25 štvorcových metrov by mala byť jedna osoba.

V režime OP navrhne minister v termíne od 17. do 24 decembra otvorené všetky obchody vrátane obchodov v nákupných centrách, pričom na 15 štvorcových metrov by mohla byť jedna osoba. U kaderníka, holiča či na pedikúre by mala byť jedna osoba na 25 štvorcových metrov.

Od 25. decembra do 9. januára by mali byť hotely v režime OP zaplnené na 75 percent kapacity s povinnosťou mať PCR test nie starší ako 72 hodín alebo antigénový test, nie starší ako 48 hodín od doručenia výsledku z mobilného odberového miesta.

Reštaurácie hotelov budú môcť vydávať jedlo len cez okienko alebo na izbu.

Na bohoslužbách by mohlo byť v režime OP maximálne 30 osôb alebo jedna osoba na 25 štvorcových metrov. Otvorené by mali byť aj lanovky a vleky, kabínkové lanovky by mali byť uzavreté. Minister navrhuje v režime OP v termíne od 25. decembra do 9. januára ponechať otvorené aj fitnescentrá, a to s obmedzením buď šesť osôb, alebo jedna osoba na 25 štvorcových metrov.

Taktiež v termíne od 25. decembra do 9. januára by mali fungovať len esenciálne obchody, teda zatvoriť by sa mali opäť neesenciálne obchody, ale aj základné prevádzky starostlivosti o ľudské telo. Predajne obuvi a domácich potrieb by nemali patriť medzi esenciálne obchody.

A čo bude skutočnou realitou?

Opätovne to nebudú jednoduché a každému zrozumiteľné opatrenia, ktoré by okrem výrazných obmedzení neboli likvidačnými pre slovenských obchodníkov a podnikateľov, no slúžili by maximálne motivačne pre nezaočkovaných a kritikov vakcinácie.

Keby takéto opatrenia boli navrhované pred rokom, či aj pred pol rokom, nečudoval by som sa. Dnes ale v okolitých krajinách vidíme jednoznačný pokrok a poučenie sa z uplynulého obdobia, čo sa odzrkadľuje nielen v intenzite opatrení, ale aj reálnych návrhoch na povinné očkovanie.

My si musíme ešte svoje odskákať, populistickí politici ešte skúsia nabrať nejaký ten politický bodík od pomýlených antivaxerov a ešte evidentne neskrachovalo dosť podnikateľov.

Sledujúc návrhy z viacerých ministerstiev mám dojem, že ich súčasné vedenia zďaleka inštitúcie nevyčistili a tak realizujú nápady ľudí dobre motivovaných zlikvidovať súčasnú koalíciu čo najskôr. Zaujímavé bude sledovať, kto zo štátnych tajomníkov, GTSU a vysoko postavených vedúcich organizácií zostane vo funkcii aj po voľbách, nech dopadnú akokoľvek.

A pritom je to tak jednoduché. Nevymýšľajme vymyslené, len sa dobre obzerajme a robme to, čo robia demokracie, v ktorých zpravidla najdôležitejší ľudia vo vedení štátu, občanom aspoň verejne neodporúčajú prepierať štátne dotácie cez priekupníkov.

Chápem nevyhnutnosť kompromisov a dohôd. Predstavitelia súčasnej vlády ale ľuďom sľúbili zmeny. A tie stále akosi viditeľne neprichádzajú.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. O čom tu zase točíš? Čoskoro budeme lyžovať na svahu s rukou hore ✌️🍺🍾
    Borys to vybavil aby mu išiel kšeft, možno zamieša 13. Dieťa

  2. Smutná realita. Mne tie návrhy opatrení pripadajú, že vymýšľajú nie to čo je efektívne, ale to čo tu ešte nebolo. Keď to ešte medzi sebou skombinujú, výsledkom je totálny chaos, neprehľadnosť a nelogickosť. Na to treba asi zvláštne schopnosti. Zaujímalo by ma do akej miery sa brali do úvahy názory odborníkov.

  3. Malé slovenské obchodíky treba zavrieť a veľké zahraničné reťazce nech zarábajú pred vianocami ! Niekto mi chce ešte nahovoriť že táto vláda nie je zapredaná ?
    Opatrenia neprehľadné,zložité ale hlavne zbytočné ! Pre národ nerobia absolutne nič ! Toto je vláda ? Som za okamžité predčasné voľby ! Nech je tu hocijaká vláda,len táto nech okamžite zmizne. A pred súd s nimi !

  4. Vládnúce opice: Som zhrozený, že školy sa dajú zobchodovať za Sulíkov predvianočný konzum a Borisovu lyžovačku. S budúcnosťou nevyjebete. Nedoštudovaní nevzdelanci. Ak vás bude liečiť Mamojkov doktor z Tevelu sami zažijete dôsledky vašich rozhodnutí.

  5. pre Anonyma ale Majko píše pravdu.Máme v rodine úradníčku na ministerstve a hovorila nie raz že starí zamestnanci chcú návrat starých časov a hádžu polená pod nohy tým čo chcú voľačo meniť.Je to všade rovnaké.Odpísujú intrigujú a ohovárajú aby sa ľuďom nepáčila nová vláda.

  6. Anonym 8. decembra 2021, 22:19 – myslim si, ze sa velmi mylite.

    Chyba nie je vo volicoch, ktori uverili slubom uz niekolkokrat, ale v „politikoch“ a nastaveni spolocnosti.

    Absentuje moralka, etika, elementarna slusnost a osobna zodpovednost a to napriec celym politickym spektrom.

    Populizmus a vyjadrovanie sa politikov prioritne na svojich FB profiloch znamena, ze komunikacia sa dostala na uplne dno. Mozno este moze aj hlbsie, no to uz neviem, ci bude stat za hodnotenie.

    Mam skutocne obavy z buducnosti. Kedze vychadzam z jednoducheho a logickeho „bude horsie“, neviem, kam az budu ochotni politici zajst.

    Neskutocnu aroganciu volenych zastupcov, ignorovanie obcanov a chrapunske jednanie a populizmus vidiet uz na obciach a v mestach. Co bude o 5 ci 10 rokov?

    Povazujem na normalne verit vo VEREJNE PREZENTOVANE SLUBY cloveku kandidujucemu do verejnej funkcie. NEpovazujem za normalne, neplnenie slubov ludmi, ktori dostali doveru obcanom SLUZIT, nie ich sikanovat a klamat.

  7. Minimalne dva konciace rocniky deciek konciacich strednu a vysoku skolu pocas covidu, budu oznacovane za „stratenu generaciu“.

    Ak bude v cakarni na pohovore do zamestnania iny uchadzac – ten, ktory nekoncil skolu v 2020 a 2021, pravdepodobne dostane sancu na zamestnanie sa on.

    To si treba uvedomit a zariadit sa…

  8. Úradníci chcú staré časy? Úradníkom je jedno, kto vládne, robia si svoju prácu. Možno pár šéfov na úrade chcú ficka, lego mali svoje kšefty!! Obyčajný poctivý úradník si robí svoju prácu bez ohľadu na vedenie stále rovnako!!!

  9. Bol som osobne pri tom, ako pani (57) pracujúca na istom ministerstve plakala, dostala výpoveď , pre dôchodkom , po takmer 30 ročnej práci- nahrádzať ju mala “ skúsená“ mladá odborníčka – mgr. s čerstvým titulom – 24 ročná – politická nominatka jednej vládnej strany, bez praxe a na miesto vedúcej – premenované, aby to bolo všetko v súlade so zákonníkom práce.
    A včerajší prejav Matoviča v parlamente = putika , 4. cenová skupina.
    To je “ slušné Slovensko“ , tlieskam……..
    Dúfam, že národ konečné otvorí oči a začne myslieť hlavou …..
    Kecali tu o prázdnej špajzi po Ficovi, ale rýchlosť akou nás zadlžujú, nás môže priviesť max. k štátnemu bankrotu a nútenej správe.

  10. Miloš.A čo je to potom za lemru čo v 2021 dostal zadarmo maturitu a nebol schopný ukončiť 4 ročník?🤦‍♂️ A tu už mal nachystanú teplú kancelariu u fotra.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img