ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Na novembrovom rokovaní MsZ dvaja poslanci hlasovali cudzou kartou. Bude konečne skúmaná zákonnosť rokovania poslaneckého zboru?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sereď / Poslanec nesmie hlasovať za iného poslanca a v hlasovaní sa nesmie dať zastúpiť. K identifikácii poslanca pri hlasovaní konkrétne na rokovaniach MsZ v Seredi  slúžia personifikované karty, ktoré sú konkrétnou zamestnankyňou MsÚ poslancom pred začatím rokovania MsZ osobne odovzdávané. 

Na novembrovom rokovaní MsZ  zamestnankyňa MsÚ, vedúca organizačného oddelenia  PhDr. Silvia Adamčíková odovzdala dvom poslancom zamenené hlasovacie karty.

Čo toto konanie spôsobilo?

Poslanec MsZ Ing. Ondrej Kurbel neúmyselne a nevedome pri 9 bodoch hlasoval nie svojou kartou, ale za poslanca Roberta Starečka a opačne. Hlasovanie (za, proti, zdržal sa) sa teda pričitovalo inému poslancovi.

Takto bol schválený program rokovania MsZ, všetky úvodné body, ako aj niekoľko bežných bodov a aj nejaké VZN.

Čo zistíme zo zverejnenej videonahrávky?
Ondrej Kurbel prichádza na rokovanie MsZ medzi poslednými poslancami a kartičku mu podala p. Adamčíková. Kurbelova karta je už odovzdaná jeho kolegovi poslancovi Starečkovi, ktorý už dávno v zasadačke sedí.
Od začiatku rokovania poslanec Ondrej Kurbel systematicky konštatuje, že mu karta pri hlasovaní správa zvláštne. Minimálne 3x ho hlasovacie zariadenie vyhodnotilo že je neprítomný alebo nehlasoval.
Až pri 9. bode rokovania zastupiteľstva, poslanec Kurbel prišiel na to, že má Starečkovu kartu a to náhodou a tak, že prihlásený do rozpravy figuroval poslanec Stareček a nie on, kto sa do nej reálne prihlásil. Po tomto odhalení, teda zhruba v 1.hod 40 minúte si poslanci vymieňaju karty. Je vidieť, ako poslanec Kurbel kartu so Starečkom mení.
Keďže MsZ začalo cca v 11. minúte 35 sekunde  videonahrávky  a karty si poslanci vymieňaju  až po 1 hod 40 minúte, je nevyhnutné konštatovať, že cca 1,5 hodiny poslanec Ondrej Kurbel hlasoval kartou poslanca Roberta Starečka a opačne.
Je minimálne zvláštne, že po takomto fatálnom zlyhaní a nezákonnom priebehu rokovania MsZ, nie je primátorom ani hlavnou kontrolórkou rokovanie prerušené. Len primátor nahlas  konštatuje: „Stačí si len zobrať svoju kartičku, chlapci.“ 
Tu je na mieste pripomenúť, že primátorove vyjadrenie malo byť formulované asi takto: „Pani kolegyňa Adamčíková, vaše zlyhanie  spôsobilo pochybnosť  o zákonnosti rokovania MsZ, čo je nevyhnutné okamžite riešiť“. (Kto robí, ten aj pokazí, no v danom momente je jedno ako k chybe došlo, poslanci ale skutočne nehlasovali regulérne a aj podľa slov kontrolórky s ktorou sme problematiku prebrali telefonicky, jednoznačne rokovanie do momentu výmeny kariet, neprebeho v súlade so zákonom).
Povedané jednoduchšie: úradníčka Adamčíková mala vydať karty tomu, komu patria a nie zameniť ich. A primátor Tomčányi mal upozorniť svoju zamestnankyňu a nie poslancov, ktorým boli karty odovzdané kompetentnou a za svoje konanie zodpovednou osobou !!
Výsledky hlasovania táto zámena síce nijako neovplyvnila, lebo hlasovali rovnako, až na to, že poslancovi Kurbelovi karta  asi 3x pravdepodobne neumožnila hlasovať.
Telefonicky sme sa okrem hlavnej kontrolórky Mgr. Zuzany Horváthovej spojili aj s PhDr. Silviou Adamčíkovou, poslancami Ing. Ondrejom Kurbelom a Róbertom Starečkom.  Pokúsili sme sa spojiť aj s viceprimátorom a hovorcom Bc. Ľubomírom Veselickým, no ten ako obyčajne služobný mobilný telefón v pracovnej dobe nedvíhal.
Vzhľadom na závažnosť problému, k vyjadreniam a stanoviskám jednotlivých oslovených pripravujeme samostatný materiál. Zajtra, teda vo štvrtok  09.12.2021, opätovne zasadá MsZ. Práve tu by mal byť problém zákonnosti minulého rokovania MsZ otvorený. Ako, kým a s akým výsledkom uvidíme už o niekoľko hodín.
Foto: repro YouTube, Na fotografii: Poslanec Kurbel si po 9 už cudzou kartou odhlasovaných bodoch rokovania (uzneseniach),  mení hlasovaciu kartu s kolegom Starečkom.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Počet kariet sedí? Počet hlasujúcich sedí? Počet za a proti sedí? Akurát čo nesedí je, že poslanci si mali kartičky skontrolovať, alebo to sa nedá? Pri pokladni si tiež máte skontrolovať výdavok a bločik. Niekto tu chce vyvolať hystéria. Kto to asi tak bude. Samozrejme pani s kartičkami si bude musieť dávať väčší pozor a páni poslanci si budú lepšie kontrolovať svoje veci.

  2. Milos skusil, nevydalo :D. Clanok nema ten efekt ktory cakal. Zrejme preto ze sa nic take nestalo. Obycajny omyl. Nevznikla ziadna skoda, ani nebol ovplivneny vysledok hlasovania. Jednoducha ludska chyba, nic viac. Hold, z hovna bic neupleties :).

  3. ja tu čítam čo píšete a nevládzem to vstrebať. Pozrel som si video a je pravda,čo píše autor.Poslanci právne nehlasovali za seba ale za cudzieho. Nie je dôležité ako hlasovali. Autor uviedol správne že mali tri možnosti. Keď povieme že toto je v poriadku lebo sa nič nestalo,tak ignorujeme zákon.vy ľudia aj máte právo voliť?

  4. tu je bicik, pan velkomozny….
    pod inym clankom ktosi pozadoval schvalit zakon, aby sme neo.ebavali.
    Co uz, ked za vzor mame Janosika.

  5. Anonym 9. decembra 2021, 12:45 a občan 1979 9. decembra 2021, 13:11 – nemyslim si, ze tito diskutujuci maju zaujem nieco citat pozornejsie. Podla mna minimalne niekti vedia presne, k comu po pravnej stranke doslo.

    Ako obycajne vo veciach NEZAKONNEHO KONANIA suvisiaceho so samospravou, v zaujme niektorych ludi je bud nezakonne konanie a aj zrozumitelne a jasne porusenie zakona obratit v prospech porusovatela zakona s odovodnenim „bolo to pre ludi“, ignorovanim poukazujucich na nezakonnost, alebo bagatelizovanim nezakonneho konania.

    DO uvahy ale treba brat fakt, ci bolo konanie v sulade so zakonom, alebo rozpore.

    Som zvedavy, kto pod svojim menom VEREJNE vyhlasi, ze hlasovanie poslancov pod cudzim menom je v sulade so zakonom.

    Aj v tomto pripade ale v diskusii pre mna plati, „cim horsie, tym lepsie“. Diskusia totiz „len“ kopiruje stav spolocnosti.

    Prakticky pod kazdym clankom zrozumitelne poukazujucim na na porusenie zakona v suvislosti so samospravou (zodpovednost nepusti), sa v diskusii deje to iste.

    Krok za krokom. Mozno ten omyl ani nebude tym naivacsim odhalenim v pripade.

  6. dnes Ondrej navrhol do planu kontroly aby sa touto vecou zaoberala kontrolórka.Takže budeme mať oficiálne stanovisko. Dovtedy by som odprúčal tým čo hovoria o kopaní aby sa schladili. Stanovisko kontrolórky totiž z hľadiska práva nemôže byť také že sa nič nestaloP

  7. na Slovensku je to tak co keby vam schvalili 100 eur za smeti tak by slovac drzala papule ze ved nic sa nestalo ved som hlasoval svojou kartou aj ked cudzou

  8. pan Majko aky je Vas nazor na to, ze povynna karantena, do ktorej pchali ludi bola v rozpore s ustavou? Nemali by politici, co toto spachali niest osobnu zodpovednost za takyto obrovsky zasah do prav ludi? Ci to su „vasi ludia“ a teda ty mozu vsetko? Lebo sa jedna o politikou sucastnej koalicie a tym sa prepecie vsetko aj za podpori spinavych zapredanych medii?

  9. seredan taký negramotný analfabet ako si ty sa vidí málokedy. Mimochodom tá štátna karanténa bola jedna z mála dobrých vecí tejto vlády v boji s covidom. Keby to bolo aj v ďalších vlnách, mohlo to byť u nás lepšie. A kde sú vlastne teraz vtedy kričiaci pendleri? Rakúšania im spravili 100 násobne väčšiu pakáreň ako my a teraz držia huby a krok.

  10. Čo si už až tak obmedzený? Čo politici sú pôvodcami pandémii a nie tí, čo to dovliekli zo zahraničia? A že to stále pretrváva, zase sú zodpovední politici a nie takí debili, čo sa nechcú zaočkovať? Asi to niekomu vyhovuje, aby mohol stále niekoho napádať a vyvolávať medzi ľuďmi nepokoje. Bolo by zaujímavé vedieť, ako by to riešili terajší kritici. Všade boli, všetko vedia. Mali sme možnosť aj ich skúsiť. Žiadne zázraky sa nekonali. Práve naopak.

  11. Obaja komentujúci predomnou asi nemáte veľké IQ. Nejde o to kto priniesol kovid, ide o to že karanténa bola v rozpore s ústavou. Čiže boli porušené dakoho práva. A vy dvaja mudrlanti zakomplexovaný, neznalý problematiky radšej ma nekomentuje. Nemam čas vysvetľovať základné veci nechápavcom.

  12. To asi hovoríš o sebe. Tvoja múdrosť až dverami plieska. Radšej ty sa zdržuj komentárov! Samozrejme, že každý sa môže rozhodnúť, či sa dá zaočkovať, alebo nie. Ale aj ostatní majú právo na to, aby ich takýto nenakazili. Majú právo sa brániť, majú právo na zdravie a nesúhlasiť s tým, aby na ich liečbu mali prispievať. Je veľký rozdiel koľko stoji liečba nezaočkovaného a zaočkovaného. Keby si musel rozdiel zaplatiť zo svojho vrecka, dobre si si to rozmyslel. Ale keď to ide zo spoločného, tak ho to netrápi a ďalej sa tu hrá na hrdinu. Politika je patent na rozum. Pán Fico vie všetko, všetkému rozumie, odborník na všetko. Počúvajte jeho a nie odborníkov!

  13. Citatelia, vsimnite si taktiku znovu vyuzitu v diskusii pod vaznym problemom tehto vedenia mesta – fakt vaznym problemom veduceho rokovania Tomcanyiho:

    – material je uplne faktograficky a a skutocnosti v nom su nespochybnitelne
    – zo zaciatku „diskutovali“ ludia snaziaci sa bagatelizovat problem
    – pripojili sa ludia utociaci na autora

    az Kurbel napisal, ze na rokovani MsZ bola hlavna kontrolorka poslancami zaukolovana vykonanim kontroly

    – cim sa potvrdilo to, co vedia vsetci a je to v clanku aj napisane – kontrolorka nebude mat inu moznost, len KONSTATOVAT PORUSENIE ZAKONA
    – urcite sa to vsetci budu snazit zamiest pod koberec tym, ze sice zakon poruseny bol, len nastastie Adamcikova nevymenila karty u Starecka a napr. Dubravca, lebo tito dvaja by si to nevsimli ani pocas celeho volebneho obdobia. Teda Starecek by si to mozno vsimol vtedy, ked zo seba vypluje jedinu poziadavku za volebne obdobie – strucnu ziadot o dotovanie futbalu a jeho sukromnej akciovky

    – po Kurbelovom prispevku zacala vecna diskusia k teme napr. zdrazenie vyvozu smeti o 100%, co znovu ludom otvara oci
    – tak prisiel troll – seredan 9. decembra 2021, 17:34, ktory ako inak, spomenul covid
    – a ludia sa chytili – namiesto o fatalnom zlyhani veducej pracovnicky MsU, veduceho schodze primatora a naslednych kontrolnych mechanizmov v riadeni samospravy, sa ludia znovu bavia o veciach nijako nesuviisiacich s temou a vlastne nepodstatnych veciach, ktore aj tak neovplyvnia.

    Takto funguje demagogia a propaganda. Neskutocny priestor na studium a diplomovku pre niekoho, kto sa nechce znizit s jej odpisanim alebo zaplatenim cez inzerat z Bazosu…

  14. Majko aj ty si tu raz písal v diskusii k článku o nejakom futbalistovi z liverpoolu o charite v seredi😁😁😁😁už si zabudol?😁😁😁😁😁

  15. Zákon bol jednoznačne PO RU ŠE NÝ !!
    Treba anulovať celé zastupiteľstvo z tohto dátumu a vybavené. Je jedno či hlasovali rovnako , ide o porušenie zákona. Takéto uznesenia nemajú oporu v zákone! Vyhlásené VZN z tohto uznesenia sú neplatné!!

  16. V prvom rade si myslím, že kartičku si má každý poslanec pred každým zasadnutím skontrolovať a nielen pri tomto konkrétnom MsZ. Takéto chyby sa stali aj v parlamente. A ako hovorí článok, poslanca O.Kurbela minimálne 3x hlasovacie zariadenie vyhodilo, a ani tak jeden predpokladám inteligentný človek-poslanec , nie prvý rok volebného obdobia nezistí,že nemá správnu kartičku.

  17. Dúfam, že poslanec má počas celého volebného obdobie svoju jednu kartu, ktorá je označená nejakým spôsobom, či už prideleným kódom, alebo menom, alebo nejakým číslom. Teda mal si skontrolovať.

  18. Pán poslanec aj s pánom novinárom by sa mali schladiť a priznať si vinu, že poslanec má povinnosť vopred si skontrolovať pred začiatkom svoju kartičku a nie tu ešte kopať do Starečka a Dúbravca.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img