ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Retardéry a bariéry sú tu opäť. Ktoré problematické úseky v Seredi sa nimi aktuálne ošetrili?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /6 DEC 2021/

Na mestských komunikáciách pribudli nové červeno biele vodorovné a zvislé bariéry. Na ceste do kempingu a aj na Vinárskej ulici. Sú reakciou na málo rešpektu zo strany vodičov na našich cestách.

 

Priateľský retardér nezabral

Na základe množiacich sa podnetov od občanov sa samospráva pokúsila vytvoriť bezpečnejšiu komunikáciu smerom do kempingu „Počas leta 2021 sme zabezpečili novú „zónu 30“ a umiestnili sme spomaľovacie prahy na tejto komunikácií. Vyskúšali sme aj kombináciu dvoch polovičných retardérov, kedy vodiči mohli pomalou jazdou pohodlne obísť spomaľovače na takzvanom „esíčku“,“ vysvetlil Marián Šišo zo seredskej radnice.

Avšak takýto priateľský retardér nepriniesol želaný efekt. „Bohužiaľ tu vznikali nebezpečné situácie aj naďalej. Šoféri dokonca prekonávali esíčko vo veľkej rýchlosti, čím ohrozovali nielen chodcov a cyklistov, ale aj seba. Preto sme ich vymenili za spomaľovače po celej šírke vozovky, priestor pre cyklistov ostal zachovaný,“ doplnil Šišo. V ďalšej časti tejto cesty zasa pribudli pri spomaľovacích prahoch zvislé stĺpiky, nakoľko šoféri spomaľovač obchádzali cez zeleň.

 

Chodníky pre chodcov

Radnica tiež zabezpečila osadenie vodorovných červeno bielych bariér na Vinárskej ulici. Na podnet komisie rozvoja mesta pribudla na novom parkovisku pri kostole, kde si šoféri skracovali výjazd priamo cez chodník a obrubník. Druhú bariéru uvidíte na vynovenom priestranstve pri bývalej Vrave. Tu totiž šoféri odstavovali svoje autá priamo na chodníku, na ktorý vychádzali taktiež cez obrubník.

Nové vodorovné bariéry sú vyrobené z gumy, takže šoféri si ani pri náhodnej kolízií nepoškodia svoje autá.

 

Koľko nás stoja bariéry?

Suma, ktorá išla z mestskej kasy na takéto bariéry je zaokrúhlene 1900 eur. V konečnom dôsledku ju zaplatia obyvatelia Serede, ktorí platia dane mestu. Pre porovnanie, za takúto sumu mohlo mesto nakúpiť a odborne vysadiť 17 vzrastlých stromov, alebo zabezpečiť 55 zavlažovacích vakov k novej výsadbe, alebo osadiť na desiatich miestach nové betónové lavičky.

 

Vinárska ulica. Bariéra má zabrániť parkovaniu na chodníku
Vinárska ulica. Bariéra má zabrániť parkovaniu na chodníku
V lete mesto osadilo spomaľovací prah, ktorý však vodiči obchádzali cez zeleň. Preto pribudli stĺpiky
V lete mesto osadilo spomaľovací prah, ktorý však vodiči obchádzali cez zeleň. Preto pribudli stĺpiky
Retardéry a bariéry sú tu opäť. Ktoré problematické úseky v Seredi sa nimi aktuálne ošetrili?
Retardéry a bariéry sú tu opäť. Ktoré problematické úseky v Seredi sa nimi aktuálne ošetrili?
Zóna 30 na ceste do kempingu vznikla v lete 2021.
Zóna 30 na ceste do kempingu vznikla v lete 2021.
Retardéry boli pôvodne osadené len do polovice vozovky. Vodiči mohli prejsť úsekom zníženou rýchlosťou bez nutnosti prejazdu cez retardér. Dnes sú spomaľovacie prahy po celej šírke.
Retardéry boli pôvodne osadené len do polovice vozovky. Vodiči mohli prejsť úsekom zníženou rýchlosťou bez nutnosti prejazdu cez retardér. Dnes sú spomaľovacie prahy po celej šírke.
Z parkoviska si šoféri skracovali výjazd priamo cez chodník a obrubník.
Z parkoviska si šoféri skracovali výjazd priamo cez chodník a obrubník.

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Ten seredský most je snáď nesmrtelný. “Vykonané merania nezaznamenali výrazné vertikálne posuny”… “doba realizácie sa odhaduje na 12m” …. no Vám dobre jepe

  2. Preplatí mi mesto nové tlmiče na tých zbytočných retarderoch pri ceste do campingu ? To bola asi naozaj najzbytočnejšia vec akú mesto spravilo.

  3. Ide o chvalenie sa tymi retardermi, alebo stazovanie?

    Znovu len jedno – dement navrhne a odsuhlasi retarder vsade, kde chce obmedzit rychlost. Najjednoduchsie, no zaroven najprimitivnejsie riesenie, kde je pre zopar panhartov ignorujucich predpisy, znevyhodnenych ostatnych 99% NORMALNYCH VODICOV.

  4. Miloš. normálka. Navrhni riešenie. Na dialniciach máme elektronické známky aj mýto. kontrolovane ELEKTRONICKY!ale aj tak urobia „lievik“ a spôsobujú problémy. A 100% normálnych vodičov trpí kvôli pár „zeleným gumám“ ktorý si len robia svoju nadprácu

  5. Anonym 7. decembra 2021, 12:05 daj riešenie ako to inak vyriešiť.u Nás v obytnej zone (20km/h) urobili ostrovčeky-spomalovače z dlažby. asi 5 pretekárov už prerazili olejové vane.5 litrov oleja na ceste

  6. retarder aspon jeden je treba dat na garbiarsku ulicu, cesta vedla byvalej ZŠ, tam tupe ludske telce jazdia jak na pretekoch !!!! samozrejme slusnych vodicov co dodrziavaju predpisy sa toto netyka

  7. Bohuš, reagoval som na prispevok p. Majka. Ine riesenie nemam, ak nerastam legislativne, ale to zjavne nefunguje. Takze to stale bude o tom, ze budu znevyhodnreni ti normalni. Inak na spomaľovači môže olejovú vaňu preraziť len blbec. Ono to je svojim spôsobom umenie. Aj to je vedlajsi efekt tych spomalovačov, nastastie len pre blbych.

  8. Anonym 7. decembra 2021, 13:23.OK. tie spomalovače z dlažby su ako skokanská rampa.stači bez brzdenia tak 30-50 km/h.a vaňa je KO! JA na mojom aute musim tade isť na jednotke a najlepšie do šikma. inak pri zjazde chytám plasty pod motorom. Žiadne športové auto.

  9. To naozaj sa musia používať tieto hnusné krikľavé červeno-biele všade? Nemôžeme začať používať normálne šedé, čierne tyčky ako ostatné mestá? Aj tie zábradlia všade na MR Štefánika a podobne. Naozaj by sme sa mohli začať hýbať v meste aj dopredu.

  10. Bohuš myslel spomalovače z dlažby, to sú tie dlhé cca 1 m a vysoké aj tri štyri krát toľko cyklu čo tie do kempingu čierno žlté a naozaj tam chytajú spodky viaceré modely áut, to mohol vymyslieť len debil, ani tie nizke nie sú výhra. Prečo som ešte na školskej, obytnej, prípadne zóne 30 nevidel ešte merať pomáha čov a chráničov?

  11. Keby vodiči dodržiavali dopravné predpisy a nelietali ako blázni, nebolo by potrebné tieto opatrenia robiť. Aspoň čiastočne ich to pribrzdí, ale doplácajú na to disciplinovaní vodiči.

  12. to je výborné, mám staré auto a celkom položené nízko, tak že preveziem sa po meste a určite chytím spodkom nejaký rotarder. Ostanem stáť hneď na rotardéri, olej potečie, vaňa rozbitaá, volám políciu a radujem sa, lebo opravu bude platiť mestom cha, cha, ka a takto sdi vylepším starý črep.

  13. pre: motorista
    👍🏻👌🏻❤️ ďakujem za tip, nevedel som čo dať rodičom k Vianociam,… takže prečo nie komplet generálka na účet mesta?? 😂

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img