ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Netuším dôvody, no vidím následky

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Opatrenia prišli neskoro a “mačku sme nechytili ani za chvost”.

Pred desiatymi dňami len niekoľko hodín pred schvaľovaním pravidiel lockdownu, som v publikovanom článku

Podnikateľský sektor padá na kolená a bude horšie

napísal mimo iné toto:

„Každá nerozhodnosť vlády, nezmyselné, chaotické a nezrozumiteľné opatrenia systematicky likvidujú podnikateľov, ktorí nainvestovali do svojich podnikateľských zámerov nemalé finančné prostriedky. Mnohí z nich sa zadĺžili na roky až desaťročia, založili bankám svoje súkromné nehnuteľnosti za úvery použité v podnikaní. Následky za nekompetentné a populistické rozhodnutia politikov ale nesú podnikatelia a nie samotní politici, či úradníci. Preto by mali o každom opatrení rozhodovať veľmi citlivo a s braním ohľadu na jeho následky.

Opatrenia prichádzajúce neskoro sú vyslovene “chytaním mačky za chvost”. Opatrenia treba zavádzať preventívne, nie v čase, kedy už je nevyhnutné opätovne zatvárať prevádzky a znovu tak likvidovať prevažne slovenských podnikateľov, keďže nadnárodné reťazce opätovne zostanú otvorené. Zisky z predaja, teda peniaze zarobené na Slovensku takto znovu odídu do zahraničia.“

A pokračoval som:

„Ak budú schválené opatrenia, ktoré nezvýhodnia očkovaných, významne sa stratí motivácia pre neočkovaných procedúru podstúpiť a nielen to. S najväčšou pravdepodobnosťou klesne aj motivácia ľudí s dvomi vakcínami na aplikáciu tretej. Logicky ľudia použijú argumenty, že očkovanie je zbytočné, neprináša očkovaným slobodu. Tá ale bola možná len včasnejším zásahom  odborníkov a razantnejšími opatreniami, ktoré bolo potrebné zaviesť preventívne. Možno dokonca už v septembri.“

Dnes sme o desať dní starší a múdrejší. Čas nám teda dokázal, že lockdown úspešný nebol – počet novo infikovaných vírusom a úmrtia v súvislosti s COVID-19 neklesli. A výrazne klesol aj predtým relatívne dobre naštartovaný záujem o očkovanie.

Strašne som sa chcel mýliť, no nevydalo. Logika a skúsenosti z histórie nepustia. Nežili doteraz snáď na Slovensku tí, ktorí o opatreniach rozhodujú?

Stále plne podporujem tvrdé opatrenia v maximálnej možnej miere zamedzujúce šíreniu vírusu. Stále a dnes s podstatne silnejším presvedčením opätovne tvrdím, že túto vlnu sme žiaľ už prehrali. Ak chceme vo vývoji pokročiť, cieľom teda nemôže byť akože „zachraňovanie“ dneška, ale zajtrajška, resp. systematická a cielená príprava na vlnu ďalšiu. Lebo ona príde. K nám určite.

Cesta teda je okamžité uvoľnenie súčasných aj tak nedostatočne kontrolovaných opatrení spôsobom, že budú zrušené všetky obmedzenia pre očkovaných a prekonaných, budú otvorené obchodné a iné prevádzky pre menované skupiny občanov, staršie už očkované ročníky budú podporené / odmenené finančne (nie politikmi, ale nami ostatnými občanmi) za zodpovednosť a ohľaduplnosť voči ostatným spoluobčanom.

Takouto kombináciou opatrení automaticky vznikne motivácia pre doposiaľ neočkovaných čo najskôr tak vykonať. 

Neurobíme tak? Sprísnia sa opatrenia aj tak porušované tými, ktorí dlhodobo a systematicky ignorujú vládu, autority, odborníkov, očkovanie aj zatvorené obchody a kaviarne ? Pritvrdíme a budeme čakať zmenu? Dokedy budeme robiť rovnaké chyby a očakávať odlišné výsledky? Ak teda pritvrdíme a nepochopíme fakt, že je potrebné zabojovať už nie pre súčasnosť, ale budúcnosť, urobíme len ďalšie škody podnikateľom, naserieme a odradíme ďalších zaočkovaných a nezaočkovaní akurát tak ešte pritvrdia v antikampani  proti očkovaniu, vláde, vedcom a vlastne všetkým tým, ktorí síce vedia, no nedokážu vykonať.

Sme na rozcestí. Ako nakoniec už veľa krát. Skúsme sa tentokrát rozhodnúť správne. A ukážme občanom, že zodpovednosť a rešpektovanie pravidiel sa oplatí. Vráťme ľuďom dôveru, o ktorú už toľko krát prišli.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Virus a retazce si idu dalej len mali podnikatelia padaju. Liek? Nakupujte u malych miestnych predajcov slovenske vyrobky inac budeme iba koloniou. Ked uz vlada nas nepodpori…

  2. Postavte lagre pre neockovanych a vysvetlite ockovanym ze nie su nesmrtelny a neinfikovatelny.80% ockovanych je len preto aby mohli dovolenkovat vonku.Povinne ockovanie alebo platenie hospitalizacie pre neockovanych,prosim ale buduci lekari a sestricky POVINNE pisomne sa zaviazu ze naklady na studium si odpracuju po dobu 10 rokov v slovenskom zdravotnictve.Narkomani alkoholici tiez nech maju spoluucast na ich liecbe.Zdravotnictvo je v riti uz asi 30rokov a politici to maju na salame.Klamu,zavadzaju a hadaju sa medzi sebou a na nas seru.Chcu vozit lekarov,sestricky,vodicov z inych krajin sveta co keby doviezli normalnych a rozumnych politikov.K volbam ma uz nikto nedostane.Pekne Vianoce prajem

  3. Stále počúvame ako nabádajú seniorov na očkovanie,ale nikto sa nezamyslel nad tým,ako a kam sa majú ísť zaočkovať?Skoro všetci seniori sú odkázaný na odvoz na vakcináciu po celom TT kraji,Ako sa tam majú dostať? Prečo sa neočkuje Seredi?Miesto politikárčenia „O 5MIN.12 treba sa ísť pozrieť ako tá vakcinácia po Slovensku prebieha,Akú majú nemobilný seniori možnosť sa na desiatky kilometrov dopraviť?Nie je pravda,že seniori sa nechcú dať zaočkovať.Nemajú možnosť! Prečo aspom cez vikendy sa neočkuje na mestskej poliklinike?Aspom pre seniorov?

  4. 6.51 :to akoze vazne?
    ja som si zobral volno, nasho seniora som nalozil do auta a odviezol na ockovanie. A kedze som vraj aj ja senior, tak som sa nechal pichnut tiez.
    a problem vyrieseny.
    a preco nie Sered? opytaj sa svojho poslanca, richtara, majitela…

  5. Nechápeš že byť zaočkovaným neznamená že neskončila v nemocnici ? Tvoje osobné blaho ísť si do nákupáku dať kávičku je viac ako ľudský život ?
    Jednoducho je epidémia a čoskoro tu máme omicron a je totálne jedno či si ockovany alebo neockovaný.
    20% očkovaných je v nomocniciach a tu pán chce otvárať podniky pre očkovaných…

  6. Nechapem ludi, co stoja v rade na Trnavskej v tej zime pred MOMkou a testuju sa. Uz len z tohto dovodu by som sa na ich mieste dal zaockovat a mam svaty pokoj.

  7. Anonym 6. decembra 2021, 7:15 – moje osobne blaho? Pouzivas nespravny priklad !!

    V novembri uplynuli 2 roky, co som neopustil Slovensko (dovtedy aspon raz mesacne som cestoval), som zaockovany a napriek tomu tvrdnem doma a nemrdam sa nacierno nikam.

    Na rozdiel od inych, ale realne hodnotim stav a vidim, ze narod bacov a ignorantov inak ako sankciami alebo motivaciou dalej neposunieme. Bolo to tak v minulosti a bude vzdy, pokym si kazdy budem mysliet, ze je najmudrejsi.

    Je najvyssi cas (pre tuto vlnu dokonca neskoro) pocuvat vedcov a lekarov, ktori vidia v praxi Covid denne !!

    Nech Ta „netrapi“ tych 20 % ockovanych, ale 80% NEockovanych. Ideal neexistuje a dobre moznosti uz nie su. Zachranit je treba to, co je zachranit mozne a co sa zachranovat da !!

  8. Veľmi dobrý názor pán Majko. Som len zvedavý kedy začnete nadávať aj na túto vládu. Pretože čo mohli okolo covidu všetko spackali , hlavne preto že na ničom sa spoločne skoro nikdy nedohodli . Na škodu veci….Konzilium permanentne v návrhoch ignorujú…

  9. obcan123 6. decembra 2021, 12:04 A ako si kráľovsky zarobili na covide. MOM. nákup testov atď ……. BIZŇIS 💲💲💲💲💲💲.

  10. Ľudia, kašlite na politikov, starajte sa o seba, svoje zdravie!!! Politici nám nepomôžu, každý musí sám vedieť, čo je preňho najlepšie.

  11. Nože uveď tých vedcov? Napr. “Krompáč” čo prišiel s USA ukázať svojim ratolestiam potkanačiu dieru s ktorej pochádza… o chviľu po príchode tu bolo testovanie… ✌️

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img