ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Historická spolupráca pri obnove rodinných domov s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

SAŽP |MM|  Zelenému reštartu Slovenska pomôžu investície z Plánu obnovy a odolnosti SR, predovšetkým vyše pol miliardy eur na obnovu rodinných domov. Počíta sa s energetickou obnovou 30 tisíc domov. V tejto súvislosti bude potrebná finančná spoluúčasť zo strany domácností. Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky uzavrelo spoločne so Slovenskou agentúrou životného prostredia a Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBOR) Memorandum o porozumení pri realizácii obnovy rodinných domov.

Podľa slov ministra životného prostredia Jána Budaja bude štát preplácať prostredníctvom plánu obnovy určitú časť nákladov. „Majitelia nerenovovaných domov budú môcť urobiť so štátom dohodu, obsahujúcu plán na premenu svojej nehnuteľnosti na kvalitný dom pre 21. storočie,“ zdôraznil minister Budaj.

Zvyšnú časť obnovy domu si budú ich majitelia financovať z vlastných zdrojov, prípadne prostredníctvom bankových úverov. Vďaka podpísanému Memorandu o porozumení pomôže EBOR pri využití komerčného financovania od partnerských komerčných bánk vo výške až 100 mil. eur.

Zelenú transformáciu Slovenska oceňuje aj EBOR. „Ide o dôležitú dohodu a prvú svojho druhu na Slovensku, kde bude program ťažiť z grantov plánu obnovy v kombinácii s komerčným financovaním. Nový program pomôže Slovensku posunúť sa vpred so svojou zelenou transformáciou, najmä z pohľadu renovácie budov,“ podčiarkla výkonná riaditeľka EBOR pre strednú a juhovýchodnú Európu Charlotte Ruhe.

Obnova rodinných domov si vyžiada úzku spoluprácu medzi ministerstvom životného prostredia, Slovenskou agentúrou životného prostredia (SAŽP) a EBOR s cieľom zabezpečiť, aby pôžičky, granty a technická pomoc boli dobre integrované. „Pre nás je kľúčové, aby koneční príjemcovia mali účinný a včasný prístup k potrebnému financovaniu a podpore.

Práve preto chceme zriadiť 10 regionálnych kancelárií, v ktorých záujemca  vybaví všetko na jednom mieste,“ doplnil generálny riaditeľ SAŽP Michal Maco.

Plán obnovy a odolnosti zastrešuje Úrad vlády SR. „Tento plán obsahuje desiatky ťažkých a kľúčových reforiem, ktoré zvýšia kvalitu života obyvateľom Slovenska v rôznych oblastiach. Či už cez kvalitnejšie školstvo, nové či zrenovované nemocnice, ale tiež zelenšiu a čistejšiu krajinu. Práve zelené témy sú pre plán obnovy kľúčové – až 43 % celej alokácie plánu zahŕňa zelené opatrenia,“ uzavrela generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy Úradu vlády SR Lívia Vašáková.

 

 

 

 

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. som zvedavy, ci realita bude birokraticke peklo a vyrabovanie fondu kamosmi kamosov s kontaktami na spravnych miestach, ako vzdy…

  2. A zase si to budú mocť dovoliť iba tí ktorí budú mať z čoho splácať tú druhú polovicu čo im dá banka. Ostatným móže padnúť aj stecha na hlavu.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img