ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Vláda ponúkla zvýšenie platov pre zamestnancov štátu, k definitívnej dohode neprišlo

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Úrad vlády SR |MM|   Na Úrade vlády SR sa dnes uskutočnilo tretie kolo kolektívneho vyjednávania týkajúce sa zamestnancov vo verejnej a štátnej správe na rok 2022.

Štát prišiel s ponukou na zvýšenie platov zamestnancov štátu o 3 % v roku 2022 od 1. 7. 2022. Zamestnanci by zároveň mohli získať jednorazový platový bonus 350 eur, ktorý by bol v štátnej správe vyplatený v januári 2022 a v samospráve do 30. júna 2022. V druhom polroku 2022 by mali zamestnanci štátu tiež nárok na 1 deň plateného voľna navyše.

Náklady na zvýšené finančné ohodnotenie by mali byť vo výške 325 miliónov eur.

Zástupcovia odborových zväzov SR si vyžiadali čas na prerokovanie tohto návrhu v rámci svojich zväzov do 8. 12. 2021 a na definitívnu dohodu sa teda ešte čaká.

Štátni zamestnanci a zamestnanci vo verejnej správe majú v zmysle kolektívnej zmluvy nad rámec podmienok v Zákonníku práce týždeň dovolenky navyše, príspevok na doplnkové a dôchodkové sporenie, jedno odstupné a odchodné navyše, skrátený pracovný čas.

Kolektívne vyjednávanie o kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa sa týka všetkých štátnych zamestnancov, v oblasti verejnej služby sú to napríklad zamestnanci štátnych orgánov vykonávajúci práce vo verejnom záujme, zamestnanci samosprávy, pedagogickí a odborní zamestnanci, nepedagogickí zamestnanci na školách, učitelia vysokých škôl, zdravotnícki zamestnanci, zamestnanci v zariadeniach sociálnych služieb, umeleckí zamestnanci. Spolu ide o takmer 250 000 zamestnancov.

Kolektívne vyjednávanie sa nepriamo týka aj ďalších zamestnancov v rámci verejného sektora, napríklad policajtov či vojakov.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Totok uz pozname: ked nas nezaplati stat urobi to Mafia. Tej bude stacit zopar drobnych. No neskorumpovali by ste ich ked uz su taki lacni?

  2. Zvysovanie miezd statnym zamestnancom v case, kedy podnikatelia tvoriaci zaklad ekonomiky statu su na kolenach, povazujem za nesystemove, neseriozne a nesystemove opatrenie.

    Je potrebne ist na to opacne – najskor vyznamne podporit cestnych podnikatelov a ti nasledne vygeneruju financne prostriedky, ktore v konecnom dosledku mozu byt pouzite aj na zvysenie miezd stovkam tisic ludi platenych statom – teda nami obcanmi.

    Opacne kroky sposobia len dalsie narastanie dlhu a to vyplacanim ludi, ktori realne vytvorene peniaze spotrebovavaju.

    Za uplne NEVYHNUTNE povazujem vyrazne SETRENIE na strane chodu statu. Znizovanie byrokracie a uradnikov – do IT projektov boli naliate stovky milionov Eur, az miliardy. Systemy NEfunguju dobre, su zastarale a nespolahlive.

    Toto vsetko povedane inak – seriozny podnikatel by sposobom, akym funguje stat, neprezil ani mesiac…

  3. Toho trnavského plagiatora treba vyhnat z vlády. Je evidentné že je stále on predsedom vlády. Šašo sa stal kráľom. Novinárska obec mlčí.

  4. Najskôr podporiť čestných podnikateľov? To si ako predstavujete? Urobia sa dve skupiny, v jednej budú čestní a v druhej nečestní, aby sme vedeli koho podporiť?

  5. Bohuš, existujú, ale ako a kto ich rozlíši? Tento je poctivý podnikateľ, toho podporíme. Tento nie je, toho nepodporíme. Ako bude prebiehať to selektovanie?

  6. Jozef 3. decembra 2021, 9:38 zisti si kolko platia dane v EU Microsoft .Google. apple a iné nadnárodné spoločnosti.A aj u nás na SK platia firmy ktoré majú obrat v miliónoch,pár tisíc €

  7. Nejde len o produkovanie straty, ale o úmyselné znižovanie zisku (zabalené do pekného slovného spojenia „optimalizácia zisku“, po slovensky ojebávanie). To kto bude skúmať?

  8. presne to som myslel, nie uctovnu stratu, ale realnu. to comu si spravne povedal ojeb….
    A kto kontrolovat? danove urady mozu zamestnat a vyskolit gymnazistov, ktori sa nedostanu na vysku, ale vedia sa naucit 2+2 a zasady jednoducheho uctovnictva.

  9. citate o tom denne ako malo penazi stacilo mafii na skorumpovanie statneho zamestnanca cez ktoreho odlifrovala vsetko tam kam potrebovala

  10. Konečne rozumní návrh z dielne inžyniera… živnostníkov treba poriadne zdaniť lebo každý druhý sa premáva na bmw a treba to hneď rozumne investovať do štátných zamestnancov aby mali motiváciu chodiť do roboti pondelok – piatok od 7:30-10:30 + 11:30-15:30. A živnostník si to už dáko vykompenzuje sobotu a v nedelu tie výdaje…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img