ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Republika Barbados

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Tak teda ďalšia krajina opustila koloniálne impérium Veľkej Británie a stala sa republikou. Daňový raj je štvrtou krajinou, ktorá „odišlo“ z pod priameho vplyvu Anglickej kráľovnej a pokúsi sa ísť vlastnou cestou na čele s prezidentom.

Barbados (španielsky „bradatý muž“ – buď podľa portugalského Barbados alebo španielskeho Barbudos, oba značiace „fúzači“ podľa figovníkov, ktoré tam majú „bradatý“ tvar) je ostrovný štát v Karibskom mori. Leží na náveterných ostrovoch Malých Antíl a je lemovaný koralovými útesmi. Najvyšším vrchom je Mount Hillaby (340 m). Najväčšie mestá sú Bridgetown, Speightstown, Holetown, St. Lawrence a Oistins. Obyvateľstvo tvoria z 80 % černosi, 16 % mulati a 4 % belosi. 65,3 % sú protestanti, 4,4 % katolíci, 12,8 % ostatní a 17,5 % bez vyznania. Podnebie je príjemné, ale od júna do novembra trvá obdobie hurikánov.
Zákonodarný orgán je ľudová komora (28 miest). Barbados je člen OSN, OAS, Commonwealth a CARICOM.
V roku 1518 bol ostrov obsadený Španielmi. V 16.17. storočí o územie súperili Španieli, Francúzi a Angličania. Od roku 1627 je britskou, od roku 1655 korunnou kolóniou. Barbados mal rozsiahlu vnútornú autonómiu; jeho parlament (House of Assembly) vznikol v roku 1639 a je tretí najstarší na západnej pologuli. Roku 1951 bolo zavedené všeobecné volebné právo. V rokoch 19581962 bol súčasťou federácie Západoindických ostrovov (Západoindická federácia, kolónia Veľkej Británie), ale už v roku 1961 získal vnútornú autonómiu. Štát sa stal v rámci Commonwealthu v roku 1966 nezávislým. V čele stojí generálny guvernér, ktorý zastupuje britskú kráľovnú.
Zdroj: Wikipedia.org

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img