ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Na potrebu zmeny konzumného spôsobu života upozorní Medzinárodný deň nenakupovania

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

SAŽP |MM|  Žijeme v konzumnom svete, ktorý je charakteristický nadmernou spotrebou a ktorého výsledkom je fakt, že nakupujeme veľa nepotrebných vecí. Vecí, ktoré sme videli v reklame, u rodiny, u známych či kolegov a ktoré, samozrejme, chceme vlastniť aj my. Práve 27. november je však dňom, kedy by sme sa mali zamyslieť nad našimi nákupnými zvykmi a prehodnotiť naše spotrebiteľské správanie.

Medzinárodný deň nenakupovania sa prvýkrát objavil v roku 1992 vo Vancouveri. Kampaň, ktorú vtedy zorganizoval kreatívny umelec Ted Dave, upozorňovala na negatívne dopady nakupovania na životné prostredie, naše zdravie a samotný život. Jej odkaz je stále aktuálny aj v súčasnosti. Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP), ako rezortná organizácia Ministerstva životného prostredia, sa tejto téme v rámci environmentálnej osvety spoločnosti venuje dlhodobo. Odborníci na envirovýchovu a vzdelávanie SAŽP preto ponúkajú niekoľko tipov, ako odolať volaniu nákupného vozíka:

 

Zmeňte nákupné zvyky a obmedzte nákup len na nevyhnutné veci

V posledných rokoch sa do popredia dostáva termín dobrovoľná skromnosť, čiže štýl života založený na kontrolovaní svojich túžob a prianí. Naozaj potrebujem každý mesiac nový sveter či tričko, alebo si vystačím s tým, čo mám? Musím mať model telefónu podľa najnovších trendov? Skúste si pred každým nákupom položiť otázku či danú vec naozaj potrebujete, alebo iba chcete uspokojiť svoju túžbu, ktorá vám prinesie krátkodobé potešenie a o niekoľko dní budete túžiť po ďalšej veci.

 

Nedajte sa zmanipulovať reklamou

Reklama je všade okolo nás. Nové veci častokrát nakupujeme hlavne vplyvom dobre premyslenej reklamy, ktorá nás zasiahne na našom citlivom mieste. Ak viete, že ťažko odolávate pokušeniu, snažte sa mu vyhnúť (nepozerajte reklamy v TV, odhláste sa z newslettrov, zrušte doručovanie katalógov k vám domov).

 

Robte si nákupné zoznamy

Nákupné zoznamy používali už naši starí rodičia. Týka sa to hlavne nákupu potravín. Urobte si revíziu zásob, premyslite „jedálniček“ a spíšte si nákupný zoznam. Skúste v supermarkete odolať lákavým obalom, akciám a nakupujte presne podľa zoznamu.

 

Prekonávajte svoje túžby a dávajte si malé osobné výzvy

Povedzte si, že mesiac nekúpite žiadne oblečenie, prípadne si s kamarátmi zorganizujete výmenu oblečenia, tzv. SWAP. Obdarujte blízkych na Vianoce vlastnoručne vyrobenými darčekmi. Vyrobte si vlastnú kozmetiku. Namiesto kúpy nových kníh, zájdite do knižnice. V niektorých mestách dokonca fungujú aj špecializované knižnice vecí, kde si môžete požičať hodnotnejšie predmety či spotrebiče do domácnosti.

 

 

Definujte svoje skutočné potreby a hodnoty

Venujte čas sebe, rodine alebo priateľom namiesto nákupov. Pozornosť zamerajte na potreby svojich blízkych, prejdite sa v prírode, čítajte knihy, vzdelávajte sa.

 

 

Nezabudnite, že nakupovanie = odpad

Konzum a nadmerná spotreba so sebou prinášajú mnohé negatívna. Jedným z nich je tvorba zbytočného množstva odpadu. Odpadu, ktorý vzniká v procese ťažby, výroby, dopravy a hlavne spotreby. Odpadu, ktorý by vôbec nemusel vzniknúť. Ak vás zaujíma, ako predchádzať vzniku odpadu, chcete získať praktické tipy a máte radi výzvy zapojte sa do nového online projektu SAŽP s názvom „Zatoč s odpadom!“.

 

V rámci projektu predstavujeme postupne 10 rôznych výziev, ktoré spája spoločný cieľ – zamyslieť sa nad odpadom, naštartovať seba, ale aj okolie k pozitívnym zmenám. Zapojiť sa môže široká verejnosť, žiaci aj učitelia do 30. júna 2022. Viac informácií o kampani nájdete na webe www.ewobox.sk/sazp/zatoc-s-odpadom.

 

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Keď sú jeden deň, maximálne dva dni zatvorené potraviny, ľudia nakupujú potravín toľko, ako by mala vypuknú tretia svetová vojna, alebo by malo dôjsť ku koncu sveta. Ale je aj pravdou, že aké potraviny sa nám predávajú? Chlieb – splesnivie za dva dni, praná zelenina, zemiaky – za niekoľko dní zhnijú. Preto sa pýtam, aký debil to zariadil aby sa predávala praná zelenina, aby sa stále dookola kupovala a vyhadzovala? Mäso – samá voda. Keď vidíte na obrazovke Tv varenie, pýtam sa, odkiaľ majú to mäso, lebo nevyzerá, že by bolo také, aké sa nám predáva? O oblečení ani nehovorím. V obchodných reťazcoch pomaly nebudú potraviny, ale plno oblečenia, hračiek… Hoci sa hovorí aj o šetrení s oblečením, stále vidíme na obrazovkách módne trendy, aká farba bude na budúci rok, čo sa bude nosiť…? Tak čo, ako šetriť, odkiaľ začať, nie náhodou od reklamy?

  2. Ak chcete ušetriť (ale zdravie, nie peniaze) mali by ste si čo najviac potravín kúpiť priamo od výrobcov potravín. Kúpou náhrad potravín v reťazci ničíte svoje zdravie, platíte viac za obal a reklamu a maržu 100-200% a nakupujete prevažne iba náhradu. Ktorú napokon vyhadzujete a tak len sa točíte v markete pri pokladni týždeň čo týždeň.

    Na nákup potravín od výrobcov však musíte vycestovať, minúť čas, často sú tam potraviny drahšie, sú však kvalitnejšie, dlhšie vydržia, majú vyššiu výživovú hodnotu, sú zdravšie. Mnohé si musíte byť schopný preskladniť dlhšiu dobu inak sa vám neoplatí za nimi príliš často cestovať. Nevýhoda je potreba vyššej hotovosti, naraz kúpiť viac. Úplna nevýhoda je, že u mnohých sa musíte s niekym dobre poznať, inak nie že vám ani dvere neotvorí, ale ani ho nenájdete. Treba mať na to aj hodne času, alebo spájať sily so susedmi alebo najbližšími. Potraviny v obchodných reťazcoch to je nejasný pôvod, drahá marža, dodávateľ zosekaný s cenou na dno alebo za čiaru, tovar v akcii=konečná.

    Cieľová skupina reťazcov už dnes je skôr socialne slabšia skupina obyvateľstva s kontokorentnou kartou v ruke, prudko reagujúca na akciové kura dovezené z polska s krajinou pôvodu Brazília bez dátumu výroby.

    Druhá stránka veci je aj to, že ak by sa všetci vrhli na kvalitné potraviny, tak nikto to tu nedokáže zabezpečiť, takže časť z nás sa tak či tak musí krmiť aj …

  3. Prečo by nemohli užívať zdravé potraviny všetci občania tohto štátu? Tí darmožráči žijú z daní ľudí, ktoré sú u nás takmer najvyššie. Tak by mohli pre ľudí urobiť aspoň to, že potraviny, ktoré si zakúpia a nie sú najlacnejšie, nemuseli vyhadzovať. Prečo na najúrodnejšej zemi sú postavené sklady, firmy, ktoré sa tu len otočia a zdŕhnu, miesto toho, aby sa u nás dopestovala zelenina… Miesto podporovania našich pestovateľov, radšej budeme dovážať ten hnoj.

  4. Áno, presne tak.. Za to, že si nejdeš kúpiť mrkvu na trh, ale do supermarketu, lebo si lenivý kokot, môže EÚ. To dá predsa rozum..

  5. Aj ked mu dvakrat povies kokot, lakotu neprekrocis.
    Domaci pestovatel nemoze konkurovat cenou marketom. A slovak (ano s) radsej zaplati a zahodi lacny hnoj, ako by mal dat o korunu viac za kvalitu, ktoru spotrebuje.

  6. Jozef 27. novembra 2021, 8:28 aj tak sú všetky potraviny na hovno 😁.Inak teraz som kupoval od kamaráta pestovateľa zemiaky 1€/kg.Mám možnosť isť „oberkovať“ od Agro Máčaj.chuťovo a kvalita 🤮🤢. 6 krát chemicky ošetrené

  7. Bohus, minuly tyzden som kupil vrecko od toho Vinohradcara pred ustavom. Su fakt dobre.
    Tam kde byvam si pred par rokmi otvoril masiarstvo maly obchodnik, zo zaciatku ludia brkotali, ze je drahy. Teraz nestiha, hlavne pred sviatkami. Uz nevadi, za ma klobasy za 8€ a nie jak v tesku za 3. A maso je naozaj maso.

  8. Jozef.mäsiara mám v Košútoch.super vyrobky klobasky 8,5€.len smola že zomrel (rakovina+ covid ) prebrali to jeho synovia .snaha tam je.

  9. Z čoho mal ten tvoj mäsiar rakovinu, z tých zdravých výrobkov? Kupuješ drahšie výrobky len aby si sa mohol pochváliť a nedôjde ti, že klobása bude vždy klobása. Existujú aj zdravšie potraviny.

  10. Anonym 27. novembra 2021, 10:30🤦‍♂️ šeš vúl .Kamaratka zomrela na rakovinu v 44 rokoch nepila nefajčila a mäso jedna dosť striedmo. “ že klobása bude vždy klobása.“ áno aj sojová

  11. Tak prečo od 47-čky užívaš kyselinu acetylsalicylovú? Lebo ja som vůl? Niekde inde bude chyba. Stravuj sa zdravšie, klobása za 8,5€ nič negarantuje.

  12. Kde vidis, ze by Bohus tlacil 5 x denne klobasy. Tu som spomenul ja ako priklad pre rozdiel cien. Niekto tu chce slusne diskutovat a ty na neho bezdovodne utocis. Ta svrbi nieco?

  13. Ten k…. si ty a tie výrazy si nechaj pre seba, tebe sa hodia. Keď si myslíš, že na trhu všetci predávajú doma vypestovanú zeleninu, si na veľkom omyle. Choď napr. vo štvrtok do Kauflandu, koľko plných košov až do vrchu naloženého tovaru naberú priekupníci! Okrem iného mäso, zeleninu, ovocie…Čo sa už urodí bez postrekov a hnojenia? Vo väčšine sú to priekupníci a vy si myslíte, že keď to kúpite na trhu je to zdravé. Možno, že od tej zdravej stravy osprostievaš, čo sa odzrkadľuje aj na tvojich komentároch.

  14. Presne tú sračku predáva aj priekupník s tým rozdielom, že ju preplatíš a sa ubezpečíš, že kupuješ zdravé potraviny. Ale je to na tebe.

  15. Keby si chodil nakupovať roky na trh, tak by si osobne poznal tých, ktorí predávajú potraviny z veľkoskladu a tých, ktori to pestujú doma ( tých ľudí z trhu zratas na prstoch, není ich veľa). Niečo si dopestujem aj sam. Niečo kúpim alebo vymením od známych. Mäso zoženieš kvalitné skoro na každej dedine. Stačí chcieť. Samozrejme lenivý kokot bude hľadať chybu vždy v druhom, nikdy nie v sebe. Ani mne sa nepáčia potraviny, ktoré predávajú v marketoch. Vytvoril som si svoje zdroje + pestujem sám a to mam 3 malé deti a pracujem vo svojej firme 10-12 hodín denne a napriek tomu si pár základných potravín postíham dopestovať. Da sa to. Nemám televíziu. Netravim víkendy tulanim sa po obchodoch. Nemám FB ani iné soc.siete. Jednoducho sa už roky zameriavam na to, čo je pre mňa dôležité a tomu venujem svoj čas. A nesedím s vyvalenymi guľami pred telkou s fľašku v ruke a neľutujem sa, ako mi všetci ubližujú. Nepotrebujem mat mercedes, radšej som si kúpil záhradu. Môžeš si ju prenajat, aj to som kedysi robil. Zo záhrady budeš zdravý na tele aj na duchu. Stačí chcieť a mat vôľu.

  16. Ten k… si ty, na to na kvadrát. Takého debila, ako si ty, len tak ľahko sa nenájde. Ty debil jeden šibnutý, každý má záhradu, každý môže chodiť po dedinách zháňať kvalitné mäso, ľudia zo sídlisk sa rozbehnú po dedinách zháňať mäso, zeleninu? Kto ti povedal, že ľudia, ktorí chodia nakupovať, sa cez víkendy túlajú po obchodoch? Radšej keby si držal hubu a nevyjadroval sa! Mal by si sa dať liečiť, viac by ti to prospelo, ako tu urážať ľudí tvojimi vulgarizmami. Si pekným príkladom pre tvoje deti. Majú si z koho brať príklad.

  17. Nechaj ho, on si ide svoje. Ani nevie komu to píše, ale určite vie, že ten niekto má Facebook, váľa gule pri telke s fľašou v ruke, túla sa po obchodoch a nemá záhradu. Vykecal sa.

  18. Ano, každý môže, keď sa bude snažiť. Každý si môže kúpiť kvalitnejšiu zeleninu, ísť na samozber ovocia, atď. Záhradu ti mnohí požičajú zadarmo, len aby im nezarastla burinou, ale to ty netušíš, lebo si to nikdy neskúsil, spýtať sa. Aj zo sídliska môžeš ist na dedinu pozháňať veci. Ale to musíš sadnúť na bicykel a urobiť pár záberov a zadýchať sa a to je už náročné.. Lepšie je sedieť doma a plakať.. Môžem si dovoliť kritizovať, pretože som začínal z bodu O. Pardon, začal som z mínusu. Vzal som si najprv požičku, aby som mohol začať samostatne žiť a živiť sa. A dnes sa mi darí, lebo sa snažím. Ty tu len vypisuješ a ľutuješ sa. Koho deti sa budú hanbiť na konci za svojho rodiča, čo myslíš?

  19. Niekto sa ľutuje? Kde si sa to dočítal? Nechápem prečo si niečo vymýšľaš a snažíš sa niekoho presvedčiť, že je to tak.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img