ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Daňová reforma a navrhované opatrenia strany Za ľudí k zvýšeniu zaočkovanosti obyvateľov Slovenska

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Daňová a odvodová reforma

„Komplexnú reformu daní a odvodov nebola schopná presadiť žiadna vláda za posledných 15 rokov. Strana ZA ĽUDÍ vždy podporovala reformy, pretože len cez komplexné reformy môžeme ľuďom priniesť lepšie služby štátu a jeho efektívnejšie spravovanie. V navrhovanej reforme oceňujeme výraznú podporu rodín, podporu rozvoja talentov našich detí, aj zjednodušenie a zefektívnenie daňového systému. Je to veľká reforma a samozrejme musíme vyladiť mnohé jej detaily, ale je to reforma, ktorá posunie Slovensko dopredu,“ povedala predsedníčka strany ZA ĽUDÍ, Veronika Remišová.

Vicepremiérka a predsedníčka strany ZA ĽUDÍ, strana ZA ĽUDÍ a hlavný ekonóm strany Tomáš Meravý víta zámer ministra financií zreformovať systém daní a odvodov, v ktorom sa strane ZA ĽUDÍ podarilo presadiť naše priority, ktorými sú obnova 19 percentnej dane z príjmu, zvýšenie daňového bonusu, nižšie daňovo-odvodové zaťaženie práce a rušenie nesystémových výnimiek. Okrem veľmi dobrých návrhov sa však v návrhu daňovej a odvodovej reformy nachádza aj niekoľko bodov, ktoré vzbudzujú otázky. „Navrhujeme, aby sa táto reforma rozfázovala tak, aby najjednoduchšie, najúčinnejšie a najmenej sporné opatrenia boli prijaté čím skôr. Ide  o zníženie a zjednotenie sadzieb dane z príjmu, zvýšenie daňového bonusu, úpravu rodinných dávok, rušenie výnimiek, alebo zníženie poistných sadzieb. Takto vieme zabezpečiť skorý pozitívny efekt na našu ekonomiku. Zároveň tým získame čas pre diskusiu, doladenie a prípadne hľadanie alternatívnych riešení u tých návrhov, ktoré vyvolávajú otázky“, navrhuje Tomáš Meravý. „Strana ZA ĽUDÍ uznáva potrebu vyrovnať deformácie v zdaňovaní medzi zamestnancami a živnostníkmi, návrh ministra financií na zavedenie paušálnej dane však vnímame ako predbežný návrh, ktorý je potrebné podrobiť analýze z hľadiska jej dopadov“, dodal Meravý.

 

Motivačné návrhy k zvýšeniu zaočkovanosti

Strana ZA ĽUDÍ je jedinou stranou, ktorá sa dlhodobo a konzistentne zastáva očkovaných a presadzuje očkovanie ako nástroj, ktorý chráni pred ťažkým priebehom ochorenia a pomáha tak chrániť zdravotnícky systém, ekonomiku a pracovné miesta. Ľudia, ktorí nie sú chránení očkovaním, sa skôr či neskôr s vírusom stretnú a riskujú, že skončia v ťažkom stave v nemocnici. Lockdown ich ani neochráni, ani nezabráni utrpeniu a obetiam v nemocniciach, iba ich presunie na neskôr. Preto majú všetky prijímané opatrenia obsahovať motiváciu k očkovaniu. Keď to tak nie je, zvyšuje sa riziko veľkých problémov o pár mesiacov neskôr, pretože to môže výrazne znížiť záujem ľudí o očkovanie. Situácia v nemocniciach je dnes výrazne horšia, ako boli predpoklady odborníkov ešte pred dvoma mesiacmi. Preto ako strana ZA ĽUDÍ navrhujeme nové opatrenia, ktorými chceme podporiť preťažených zdravotníkov, podporiť očkovanie a zabezpečiť účinnejšie presadzovanie opatrení. Lockdown pandemickú situáciu na Slovensku nevyrieši, len ju posunie v čase. Za jediné riešenie považujeme očkovanie. Najvyšší nárast prihlásení na očkovanie sme zaznamenali práve vtedy, keď sme vytvorili motivačné podmienky a očkovaní boli na základe covid automatu zvýhodnení. Naša strana nikdy neklamala svojim voličom a nebudeme im klamať ani teraz. Lockdown stojí Slovensko 300 miliónov eur každý mesiac, liečba na umelej pľúcnej ventilácii 20 000 eur a vakcína 20 eur. Preto akékoľvek prijaté opatrenie musí byť motivačné a ľudí nabádať k očkovaniu. Zvlášť je nevyhnutné zaočkovať najohrozenejšiu skupinu obyvateľstva – občanov nad 55 rokov, kde je najväčší predpoklad, že skončia v ťažkom stave v nemocnici. Drvivá väčšina pacientov v nemocniciach a na umelej pľúcnej ventilácii sú totiž neočkovaní pacienti nad 55 rokov.  Ak sa nezvýši zaočkovanosť tejto skupiny, budeme v rovnakej situácii aj o rok  a budeme sa trápiť s nikdy nekončiacimi vlnami lockdownou. Ak nezaberú motivačné opatrenia, či už finančná podpora pre seniorov, alebo zvýhodnenie zaočkovaných ľudí, nevylučujeme diskusiu o povinnom očkovaní populácie nad 55 rokov. Iná cesta z pandémie ako masívna zaočkovanosť 55+ nie je,“ uviedla Veronika Remišová.

S konkrétnymi motivačnými opatreniami na ňu nadviazal hlavný expert strany ZA ĽUDÍ na zdravotníctvo, lekár Obaidullah Mir: „Pre zdravotníkov za ich mimoriadne náročnú a obetavú prácu navrhujeme rekreačný voucher, ktorý by si uplatnili po odznení 3. vlny, ako i ich dočasné zaradenie do rizikovej skupiny III. Takisto zdravotné poisťovne musia aktívnejšie participovať na motivácii k očkovaniu – napr. motivačnými balíčkami pre očkovaných, vouchermi pre zaočkovaných nad 60 rokov, osvetovou kampaňou, ale aj väčšou motiváciou za očkovaných pacientov pre ambulantných lekárov. V boji s pandémiou navrhujeme aj skrátenie COVID-passu na 9 mesiacov, s cieľom motivovať očkovanie treťou dávkou najmä u starších pacientov, ako aj zvýšenie dostupnosti monoklonálnych protilátok.“

 

zdroj: Za ľudí

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Pan Majko, prístroje ktoré môžu zachrániť život vieme na Slovensku vyrobiť, bohužiaľ nevieme použiť , nemamame anesteziologov ktorý to vedia ovladat je ich uboho malo. Sprosté politické reči nikoho nevyliečia a zvlášť babkoherečky.

  2. Miloš.Remišová má taký prehlad o Slovensku,ako ja o Kongu.Pozri si nejaké videa s Remišovou.Nebudem Ti sem dávať linky,kedže sa Ti to nepáči

  3. Ezop ja sa pokúsim 3X hádať…
    Že by to bola Nora bývalá Mojsejová? Ale nie nie,tá nevie všetko…
    Alebo tá z Pezinskej skládky ? Ani tá nie,lebo tá vyskočila zo smetiska a nie z kravskej onej.
    A čo takto Remišová ? No neviem,tá vie určite všetko. Ja to vzdávam

  4. Včera v relacii..Na telo…zase zahviezdila opäť nevedela odpovedať na otázku,aka je aktualna DPH,ale neustále kváka o danovej reforme

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img