ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Podnikateľský sektor padá na kolená a bude horšie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Uznávam, že sú veci, o ktoré sa zaujímam podstatne viac ako iní ľudia. Intenzívnejšie a podľa možnosti na základe osobných skúseností a poznania. Dve osobné návštevy na Donbase, kde počas našej večere v reštaurácii len 4,5 km od nás prichádzalo k bombardovaniu mi dosť hodne otvorilo oči a ukázalo, čo je utrpenie, bezmocnosť ľudí.

Neskôr som videl video, v ktorom pracovníčka banky telefonovala vojakovi bojujúcemu v zákopoch na Donbase a upozorňovala ho, že nemá zaplatené splátky na úver a aké sankcie mu hrozia. Napr. môže prísť o dom. Unavený vojak volajúcej pracovníčke banky trpezlivo vysvetľoval, že dom je zbombardovaný, jednoducho nie je a ona sa mu dovolala do zákopov kde bojuje. Pracovníčka banky si išla stále to svoje, akoby nechápala rozdiel v životných prioritách na jednej strane človeka niekde vo vykúrenej kancelárii v Kyjeve  a  mraze, v zákopoch a so samopalom v ruke na strane druhej.

Prečo toto spomínam?

Možno tvrdé, no náležité porovnanie aplikovateľné v súčasnosti aj u nás. Každá nerozhodnosť vlády, nezmyselné, chaotické a nezrozumiteľné opatrenia systematicky likvidujú podnikateľov, ktorí nainvestovali do svojich podnikateľských zámerov nemalé finančné prostriedky. Mnohí z nich sa zadĺžili na roky až desaťročia, založili bankám svoje súkromné nehnuteľnosti za úvery použité v podnikaní. Následky za nekompetentné a populistické rozhodnutia politikov ale nesú podnikatelia a nie samotní politici, či úradníci. Preto by mali o každom opatrení rozhodovať veľmi citlivo a s braním ohľadu na jeho následky.

Opatrenia prichádzajúce neskoro sú vyslovene „chytaním mačky za chvost“. Opatrenia treba zavádzať preventívne, nie v čase, kedy už je nevyhnutné opätovne zatvárať prevádzky a znovu tak likvidovať prevažne slovenských podnikateľov, keďže nadnárodné reťazce opätovne zostanú otvorené. Zisky z predaja, teda peniaze zarobené na Slovensku takto znovu odídu do zahraničia.

Je toto normálne?

V plnej miere schvaľujem razantné opatrenia zamedzujúce šíreniu vírusu, no vzhľadom na súčasný stav opätovne prichádzajú, resp. sú navrhované neskoro a  kvôli vážnemu stavu vo veľmi tvrdej forme.

Každý normálne rozmýšlajúci človek musí chápať, že jediným východiskom z dlhodobého hľadiska je maximálna miera zaočkovania populácie. O nevhodnom spôsobe lotérie som písal tu:

Očakával som, že Covid lotéria bude viac motivačným nástrojom pre maximum ľudí, ako show verejnoprávnej TV

 

Dosah lotérie nebol dostatočne široký a motivačný pre masy – stále sme v zaočkovanosti na tom veľmi zle.

Ak budú schválené opatrenia, ktoré nezvýhodnia očkovaných, významne sa stratí motivácia pre neočkovaných procedúru podstúpiť a nielen to. S najväčšou pravdepodobnosťou klesne aj motivácia ľudí s dvomi vakcínami na aplikáciu tretej. Logicky ľudia použijú argumenty, že očkovanie je zbytočné, neprináša očkovaným slobodu. Tá ale bola možná len včasnejším zásahom  odborníkov a razantnejšími opatreniami, ktoré bolo potrebné zaviesť preventívne. Možno dokonca už v septembri.

Slovenská republika je mimoriadne malým trhom s mimoriadne slabou kúpnou silou obyvateľov v porovnaní s Rakúskom, Nemeckom, či krajinami V4. Povedané inak, ekonomických experimentov každého z ministrov, sústavne nových nástrojov na kontrolu  podnikateľov a zvyšovania byrokracie a povinností ukladaných podnikateľom už bolo dosť. Pomoc podnikateľom (mám na mysli bežných podnikateľov, nie nechtové štúdio, ktoré dostalo 200 tisíc Eur, či 24 miliónov Eur schránkovým firmám) opatreniami obmedzených v podnikaní, nie je dostatočná.

Štát podnikateľom umožnil podnikať a zákonom im uložil povinnosti. Počas korony podnikateľom inými zákonnými opatreniami podnikanie výrazne obmedzil, alebo de facto zastavil, no ďalším zákonom stanovené povinnosti zo strany podnikateľov voči štátu nechal zachované.

Vážne nelogické a arogantné !!

Štát aj v súčasnej dobe sankcionuje podnikateľov za meškanie s povinnými platbami, čo je už úplne mimo logiku. Vyzerá to tak, že politici a úradníci fungujúci vo vykúrených kanceláriách s nie malým garantovaným mesačným príjmom pochádzajúcim práve od podnikateľov, sú od reality odtrhnutí tak výrazne, ako v uvedenom telefonáte pracovníčka banky z Kyjeva volajúca vojakovi bojujúcemu v regulérnej vojne na Donbase.

Podnikatelia zatvárajú svoje obchody, prichádzajú o súkromné nehnuteľnosti a sú im likvidované rodiny a dlhodobo budované existencie. Štát ale reálne na svojej správe nešetrí. Platy a počty štátnych úradníkov sú stále neskutočne vysoké, byrokracia pre podnikateľov reálne neklesá a „každý úradník má stále tendenciu pre potvrdenie svojej dôležitosti a nenahraditeľnosti vymyslieť nové tlačivo“.

Štát nerieši dostatočne razantne ani len preukázateľne predražené nákupy z čias predchádzajúcej vlády a nevýhodné zmluvy, ktorými bývalá vládna garnitúra štátny rozpočet zaťažila.

Kompetentné orgány dostatočne razantne neriešia svojvoľné konanie mnohých starostov a primátorov, netransparentné nakladanie s majetkom obcí a miest a stále akoby chránil „svojich ľudí“.

Štát nedostatočne rieši korupciu na všetkých úrovniach riadenia štátu a nové spôsoby odhaľovania a potláčania korupcie nielen že aktívne nevytvára, ale intenzívne blokuje projekty, ktoré sa od začiatku vyvíjali sľubne a preukázateľne mali svoje výsledky.

Toto opätovne nie je cesta dopredu, ale skôr či neskôr zjednodušene povedané do záhuby. Veľa času na nápravu arogancie moci a rozkrádania verejných financií z minulosti nezostáva. Pre naše deti a vnúčatá nebude dobre, keď zostane premárnený.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. najhorsie co stat mohol spravit je zaviest lockdown ale dovolit ludom chodit do prace….
    cize prevadzky mali otvorene (aby ich nemuseli odskodnovat) ale nikto nemohol prist do predajne/restauracie/kazdy nech si doplni sam…

    a aby toho nebolo malo Igorko sa rozhodol ze totalne zlikviduje zivnostnikov svojou reformou, pritom vsetci vieme ako on sam podnikal ked najazdil 170 tisic km fabiou a faktury mal na mankinej povale

    a minister prace znamy aj ako Kriziak vitazoslavne oznamil podnikatelom ze odvody budu odlozene, ale aj tak ich treba platit… cize moj zamestanec doma sedel na zadku ale ja aj tak za neho odvody platit musim

    a teraz mi povedzte ludia, preco by mam mat motivaciu byt ja korektny voci statu ked on nie je ku mne?

  2. Prispevok nado mnou suhlas
    Klobuk dole pan Majko, nemam co dodat popisali ste vsetko co treba,
    a mam dojem, ze vlada robi zase tie iste chyby ak nie horsie, kedy sa poucia z vlastnych chyb? Trpi tym cely narod.

  3. P. Matovič vyžaduje korektnosť od ľudí voči štátu? Nemyslí si, že keď on od niekoho niečo žiada, by mal ísť príkladom? Však išiel. V predstihu previedol všetok majetok na manželku, aby sa vyhol vyšetrovaniu o nadobudnutí takého majetku, rozhajdákal milióny v lotérii, tak musí hľadať zdroje, ako naplniť štátu pokladňu, ktorú vydrancoval. To chce, aby živnostníci, hoci im zatvorili podniky platili odvody, aby z prepitného odvádzali dane… Čo im už mäknú mozgy? Spravili capa záhradníkom. A pani prezidentka s tým súhlasila ? On si určil čo chce robiť a všetci to odkývli, len aby sa tam udržali? Už 30 rokov nám tu riadia pochybní ľudia a bude ešte horšie, ak sa tento národ nespamätá.

  4. Matovič mal dobrého obhajcu. Obhajca ma teraz dobrý flek. Kiska povedal ze Slovensko ovláda mafia no a na seba nezabudol? Naka dnes zasahovala pre tendre na ministerstve vnútra z čias Sakovej Kalinaka a novinár zverejní podrobní popis vyšetrovania čudné. To co ma vedieť len vyšetrovateľ novinár zverejňuje.

  5. p. Majko,

    Váš príspevok hovorí za všetko a všetkých, tu už neni čo dodať,
    Pravdivé,jasné, zrozumiteľné aj pre tých, ktorí ešte dobre nepochopili tútu situáciu Ďakujem

  6. Pán minister financií ďakujem ako živnostník som si uvedomil že som jedným z najbohatších slovákov lebo profitujem z toho že neplatím dane tak ako mám (podľa neho)
    Hip hip hurá som za vodou 🥂

  7. pan Majko co aj Vam plati vlada za propagaciu ockovania? :D. To len tak na odlahcenie, nie ze to zoberiete vazne :). Nic v zlom, ale vsade na svete sa ukazuje ze ockovanie nepomaha. Tak nesnazte sa vyhovarat na neockovanych ako tato vlada. Ty nemozu zato, kde sme teraz. Zato mozu zle rozhodnutia zlej vlady a ich nezmyselne opatrenia. Tam treba hladat chybu a nie v pocte zaockovanych.

  8. trepes dve na tri.. keby si si pozrel statisticky vies ze sa mylis alebo vedome klames

    najzaockovanejsie krajiny su spojene arabske emiraty, singapur a kuba

    a cuduj sa svete, v dubaji je expo a turisticka sezona, vali sa tam kazdy kto niekam chce vycestovat na dovolenku, zije tam zhruba tolko ludi co na Slovensku (5mil) pricom hustota osidlenia je o moc vyssia oproti SK

    a maju 60 pripadov denne a median smrtnosti na covid poslednych 7 dni je 0!!!!

    tvoj prispevok je na facku doslova

  9. Očkovanie nepomáha? Daj nejaký zdroj kde si sa to dočítal. Opýtaj sa lekárov koľko ľudí majú s covidom v nemocniciach očkovaných a koľko neočkovaných.

  10. seredan 25. novembra 2021, 0:21 – nie, neberiem Vas vazne a nikoho podobneho. Neriesim vladu ani antivaxerov, nie som hlupak. Zato akceptujem vedcov. Keby tak bol urobil aj Miro Kosaristan namiesto vyskakovania v LIDLi, dnes by mu nehladali hrobove miesto.

    Ale jedna vec je zaujimava – ta vlada nie je az tak blba, ked oni ziju a kopa antivaxerov uz zomrela. Co Vy na to?

  11. Jebat na celý podnikateľský sektor ojebavacov na daniach a zvlášť reštaurácie nebudem menovať sto krát bez účtu aj tringelt som dal. To ešte kovid nebol.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img