ISSN 1337-8481

štvrtok, 18. apríla, 2024

Cenu slobody Antona Srholca získal Martin Korčok, riaditeľ Múzea holokaustu v Seredi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V deň výročia udalostí Novembra ´89 odovzdal predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič Cenu Slobody Antona Srholca štyrom významným osobnostiam za prínos v boji za slobodu a demokraciu. Prestížne ocenenie bolo tento rok udelené po tretí krát a získali ho:

– spisovateľ a redaktor Rádia Slobodná Európa Michal Lošonský
– vysokoškolský pedagóg a politológ László Öllös
– riaditeľ Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok
– cenu in memoriam Hedviga Rozborová za statočnosť v období komunistickej totality.

Predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič mimo iného povedal, že týmto slávnostným aktom župa vyzdvihla a spopularizovala mimoriadny prínos laureátov k ochrane ľudských práv, k upevneniu demokracie a právneho štátu, respektíve ich prejavy občianskej statočnosti. Po minulé roky ocenenie získali napríklad Milan Kňažko, spisovateľ Lajos Grendel, aktivisti Michael Kocáb a Helena Woleková.

Jedným z tohtoročných ocenených laureátov je Martin Korčok

Narodil sa v roku 1979. Je vyštudovaný etnológ, dlhodobo sa odborne sústreďuje na témam holokaustu a uplatňovaniu ľudských práv. Venuje sa výskumu, písaniu scenárov pre vzdelávacie filmy, prednáškovej činnosti a príprave metodických materiálov pre pedagógov. Trnavský samosprávny kraj na svojej webovej stránke ďalej uvádza, že M.Korčok v súčasnosti vedie Múzeum holokaustu v Seredi, ktoré spadá pod Slovenské národné múzeum – Múzeum židovskej kultúry. Už roky spracováva unikátne výpovede preživších a natáča o nich krátke dokumentárne filmy (oral history), aby sa zachovali pre ďalšiu generáciu, keď už sami o nich nebudú môcť rozprávať. Je spoluautorom knihy Holokaust na Slovensku – Seredské svedectvá.
Múzeum holokaustu v Seredi pod jeho vedením venuje špeciálnu pozornosť edukácii najmä mladej generácie. Organizuje množstvo aktivít, pre širokú laickú, ale aj odbornú verejnosť, napríklad aktívne sa venuje vzdelávaniu pedagógov základných a stredných škôl z celého Slovenska.
Popri mapovaní svedectiev o tragickom období holokaustu na Slovensku, publikačnej činnosti a vzdelávacej činnosti, Martin Korčok je aj občiansky mimoriadne aktívny. Často sa vyjadruje k aktuálnym témam verejného diskurzu, ktoré súvisia s prejavmi extrémizmu, xenofóbie, netolerancie, a z pozície svojej odbornosti, ale aj občianskej angažovanosti analyzuje ich príčiny a navrhuje riešenia. Hovorí o potrebe predchádzať šíreniu extrémizmu predovšetkým cestou kvalitného vzdelávania, sprístupňovania faktov a zvyšovaním informovanosti.  (zdroj:TTSK)

K získanému oceneniu povedal: “ Človeka vždy veľmi poteší, ak si jeho prácu všimnú a vážia. Ďakujem TTSK, županovi Jozefovi Viskupičovi a všetkým, ktorí za mnou stoja.“

Kto bol Anton Srholec

Slovenský rímskokatolícky kňaz, salezián, spisovateľ a filantrop bol rodákom zo Skalice. Štúdium absolvoval na gymnáziu v Šaštíne. Za jeho pokus prekročenia rieky Morava strávil niekoľknáboženské o mesiacov vo vyšetrovacej väzbe v Leopoldove, neskôr nútene pracoval v uránových baniach. Po Nežnej revolúcii pomáhal ľuďom bez domova. Ako uviedol Trnavský samosprávny kraj na svojom webe Anton Srholec sa svojim postojom k životu stal symbolom viery v človeka a boja za a politické práva a slobody.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img