ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

3004 ľudí v nemocniciach. Už len necelé dve stovky a máme humanitárnu krízu…

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ešte necelé dve stovky ľudí skončia v nemocniciach a na Slovensku máme humanitárnu krízu. A to tu stále máme „politikov“, ktorí volajú po odmietaní očkovania a dostatok ľudí ochotných na túto bezcitnú taktiku získavania voličov sa nechať namotať.

Antivaxeri zaočkovaných verejne nazývajú opichancami a vo veľkom zdieľajú a šíria nezmysly zverejňované v článkoch bez autorov a na weboch bez známeho vydavateľa. Teda nulová zodpovednosť za šírený obsah, no zato neskutočná virálnosť takýchto materiálov pre nenáročné heslá a dobre sa počúvajúce  akože argumenty.

Sranda ale skončila. Slová odborníkov sa naplnili, ľudia zomierajú a – je tu otázka, kto za tento stav môže?

V prvom rade vidím vážne zlyhanie štátu a odborníkov. Nie však po stránke odbornosti, ale komunikácie voči občanom.

V takto závažných a náročných témach musí byť komunikácia s občanom vedená jednoducho uvádzaním príkladov a spôsobom, ktorý je schopný pochopiť. Zložitá komunikácia sa rovná značnému nepochopeniu komunikovanej problematiky.

Problém vidím aj v zložitosti opatrení a ich viac menej formálnosti. Ľudia si zvykli na množstvo opatrení vydávaných na poslednú chvíľu, zmätkoch a rozdielnosti v ich interpretácii dokonca aj jednotlivými politikmi koalície a nedôslednou kontrolou, teda ich vymožiteľnosťou. Čím viac opatrení a čím sú zložitejšie, tým je kontrola menej možná a teda opatrenia sa míňajú účinku.

Ako na to? Skutočne len tie najdôležitejšie obmedzenia, žiadne zložité výnimky, prehľadná prezentácia vo všetkých médiách a skutočne nekompromisné kontroly ich dodržiavania s okamžitými sankciami.

O nedodržiavaní opatrení samotnými politikmi písať nebudem, sú hanbou nielen pre nich, ale pre štát a argumentami pre tú jednoduchšiu vrstvu občanov prečo na opatrenia kašľať.

Vážnym problémom je aj sústavné prenášanie zodpovednosti za kontrolu a vymáhanie dodržiavania opatrení na podnikateľov, namiesto samotných občanov, resp. kontrolné orgány. Povedané inak, už i tak mimoriadne likvidovaný podnikateľ nemôže niesť žiadnu zodpovednosť za nezodpovedných jedincov, ktorí záväzné pravidlá nerešpektujú !! A už vôbec nemôže štát vystavovať podnikateľov hnevu občanov a riziku potenciálnej straty klientov.

Keď by sme povedali „celé zlé, tak by sme neboli ďaleko od pravdy. Môžeme ale chcieť niečo lepšie, od ľudí, keď sa nevedia alebo nechcú dohodnúť tí, ktorí majú za každých okolností ísť príkladom?

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Nie, Seredan, za tuto situaciu si moze kazdy jeden nezaockovany, hlavne starsi 55+. Toto je pandemia nezaockovanych ! Ak by sa dali zaockovat vsetci dochodci, tak tu nemame kolaps zdravotnictva. Naplnaju nam nemocnice hlavne stari ludia. Uverili politikom typu Fico, Mazurek, Kotleba a vysledok je tu. Vlada zabezpecila vakciny? Zabezpecila. Rozhodnutia vlady nie su idealne, ale je to koalicia 4 stran. Robia kompromisy. Dochodci sa svojim rozhodnutim neockovat dobrovolne vystavuju riziku smrti. To je fakt.

  2. A plus nezaockovani vyslovene SKODIA ekonomike statu a firmam s ich zamestnancami. Takto vazne opatrenia tu mame kvoli nim.

    Teraz su v ockovacich centrach navaly, ludia cakaju hodiny v radoch. Ked hovorim, ze sme narod bacov, ludia sa urazaju – ze ako si to mozem dovolit. Tu mame odpoved, co sme.

    Aj tak sa ockovaniu nakoniec nevyhneme. Akurat to bude s neskutocnymi stratami na zivotoch a ekonomike.

  3. Miloš ty si tým covidom doslova posadnutý ! Niekedy si mi povedal že ty si nestranný,že sa neprikláňaš na nikoho stranu,ale teraz vidím na 100% ku komu si sa pridal…

  4. Daniel 22. novembra 2021, 8:17 – som rad, ze v otazke zivota a smrti, akceptacie vedeckych poznatkov a odsudzovani nezmyslov a tiez v rozliseni co je pre posun spolocnosti dopredu a nie nazormi zotrvanie v stredoveku, mam v hlave upratane a ze si mozem dovolit byt čitatelny a predvidatelny.

  5. Takže kto riadi štát ? Vláda či nezaockovaní
    ? Takže nezaockovaní sú nadradení nad vládou.
    Ľudia umierajú a tu stále niekto bude obhajovať blbcov vo vláde aj cez mŕtvoly ?
    Rovno zrusme políciu súdy veď podľa vašej logiky aj tak si budú ľudia robiť čo chcú.
    Je mi zle z tejto vlády a ešte aj z ľudí čo nechápu že vďaka nej tu ľudia zomierajú a čoskoro tu máme 20 tisíc mŕtvych.

  6. ak vytiahne paty z domu nakazeny zaockovany je to to iste ako nakazeny nezaockovany..bud sa davajme vsetci testovat alebo to nema vyznam…poznam pripad ked aj zaockovany mal horsi priebeh ked bol zaockovany ako ked nebol zaockovany..v nemocniciach koncia ty ktory to nezvladaju ci su zaockovany alebo su neni…

  7. Ano, suhlasim s tym aby za sucasny stav v pandemii bol niekto brany na zodpovednost a bohuzial to bude pan Matovicko aj s Hegerkom a jeho druzinou. Preco? Lebo su vo vlade. Teraz sa uz nestaci iba vyhovarat lebo Fico, lebo Pele, lebo neviem kto. Teraz je cas ukazat co dokazu. Za cas vo vlade nedokazali nic iba rozostvavat celu spolocnost a narod, ich dovera je na bode mrazu, vobec neliecili pacientov. Co dobre dokazali odkedy vladnu? Nic. Stale sa len hadaju, gagaju a taraju. Ani len kampan na spropagovanie ockovania normalnu nedokazali urobit,
    presvedcit ludi – > zato si stihli vybudovat velku nedoveru naroda. Vobec sa nevenovali pandemii, iba svojim spinavym kseftikom. Nedokazali ani vcas prijat opatrenia, ktore tu mali byt uz min. mesiac a pol dozadu. Naco su teraz deti v skolach ked su roznasacmi?
    Boli to oni co sem priniesli politicku nekulturu ziapania na namestiach, plagatikov a pod. pri protestoch. Toto robi sucasna opozicia aspon kulturne. Dovolil by si prist teraz Matovic s Hegerom medzi dav ludi na namestie? Akou zbranou bojovali, takou zrejme aj pojdu kadelachsie.
    Absolutne neschopna vlada. Vo vsetkom. A o tom ze nedokazali pridat lekarom a udrzat ich tu by sa tiez dalo pisat…. Absolutne zlyhanie. Narod prebud sa!

  8. Šuhajko vláda môže mať svedomie čisté, zabezpečila vakcíny, bolo dostatok času, národ sa očkovať nechce. Proti očkovaniu, rúškam a opatreniam burcuje ľudí Fico, Pele, Blaha, Kotleba a spol.+ chamradin a kolektiv so zjemajvlek. To, že sa hadajú je normálne, chválabohu, lepšie ako Fico s Mečiarom a Paškom, keď boli dohodnutý a stratili sme na ich dohode všetci. Národ sa rozhádal sám, príliš uveril dezolátom a organizovanému zločinu na čele s dr.Ficom, ktorý si sleduje svoje cieľe. Na námestiach nie je nikto, iba zopár posledných popletených. Covid19 je svetová pandémia, rovnaké vakcíny a opatrenia sú všade na svete, podľa toho ako sa obyvateľstvo k tomu postavilo taký je výsledok. Slováci sa očkovať nechcú, slobodne sa rozhodli, teraz zahltili špecializované lôžka výlučne neočkovaný a odpálili tak celé zdravotníctvo. Hrnú sa tam ďalší lahnúť do bezvedomia mladý neočkovaný. Následok bude tvrdý lockdown dlhé mesiace a humanitárna pomoc. Príliš moc spájaš vládu s pandémiou, každý sa slobodne rozhodol.

  9. Asi to tak bude,lebo sa ozve hneď,keď nedajbože niekto vysloví nejaký iný názor.Klame,len sa tak prasi.A kde hneď to poviem.

  10. Tak,na námestiach,je pár popletenych?Ešte som Fica nepočul,že by brojil proti Ruskom proti očkovaniu,naopak,stále ponúkajú nejaké riešenia.Ludia proste vláde nedôverujú.

  11. Pre nick “jebem na vas” 14:43 – to akože myslíš vážne, že v nemocniciach končia rovnako zaočkovaní aj nezaočkovaní? To kde si čítal takú sprostosť? Za posledné týždne by som u nás narátal zaočkovaných na prstoch jednej ruky, kdežto neočkovanými sme doslova zasypaní a to v mimoriadne ťažkých stavoch. Aj dnes nás navštívili “murári” – hovoríme tak pohrebákom, ktorí okrem skafandrov majú na sebe aj také zvláštne žlté prilby, ako stavební robotníci, preto murári. Prakticky už nemáme smenu bez ich návštevy. A ďalších nezaočkovaných v ťažkých stavoch presúvame do inej nemocnice, lebo naše lôžka sú vypredané. Neviem čo bude ďalej. Preto sa prosím zaočkujte, čo najskôr. Páči sa mi postoj anonyma 17:23, tak to má byť, nedajte na politikov, ale ratujte svoje životy.

  12. Za posledne dni stupa zaujem o ockovanie. Predpokladam, ze za to moze strach o zivot. Lenze problem je ten, ze to je neskoro. Ale vdaka aj za to. Skalni odmietaci sa nedaju, ich volba. Len si neuvedomuju, ze ich uz nebude mat kto a kde ratovat. Bergamo.

  13. Jozef,ani by som nepovedal.dávaju sa očkovať aby nemuseli sediet doma a mohli chodiť do krčmy,kina ,reštiky a do roboty.teraz keby dali dali total lockdown,tak záujem opadne.šak načo.Takže maju papaláši dilemu .

  14. Zaujem neopadne ani cez lockdown. Kazdy uz pozna niekoho kto priamo zomrel na covid, kazdy uz pozna pribeh tazkeho covidu zo svojho okolia, ludia zistuju kde je realita a este vas konspiratorov budu hnat palicami.

  15. Nie som zaočkovaná a ani sa nedám a vôbec za to nemôže Fico,ktorého rozprávky ozaj nepočúvam.Je to z dôvodu skúseností po vakcinácií mojej rodiny.

  16. Nebojte sa, po skúsenosti s delta variantom na vlastnej koži sa budete do smrti očkovať aj proti bežnej chrípke. Budete radi ak po skúsenosti s delta variantom nebudete brať za hrsť liekov denne.

  17. Môj sused mal na jar covid dosť ťažký začiatok.po nasadení antibiotik, po 4 dňoch piloval na dvore drevo. doteraz má postcovidové následky.mal šťastie že jeho lekárka ktora tiež prekonala covid ho začala liečiť. A bol rozhodnutý sa zaočkovať keď príde na rad.Ale po tom čo predviedla táto vláda pri propagácii očkovania a chaotických protipandemických opatrení,sa z neho stal ťažký antivaxer

  18. Bohuš, takže sa mu nepáčilo ako vláda propagovala, mala spraviť nejaké farebnejšie letáčiky, alebo si jeho veličenstvo mali pozvať na úrad a hodinu mu venovať a vysvetlovať, potom by sa mu kampaň páčila. Chaotické opatrenia? Pri celoplošných opatreniach vždy bude chaos, jednému vadí to druhému hento, každý sa k tomu sám postavil. Najhoršie čo môže sám pre seba spraviť je protestovať voči kráse kampane a nesympatie opatrení tým že na just sa nedá zaočkovať. Vírus opäť zmutuje, lebo má šancu a je to prirodzené, buď k lepšiemu alebo horšiemu, je normálne očkovať sa proti respiračnému ochoreniu raz ročne, v čase pandemie voči agresívnemu respiračnému vírusu ako je covid je normálne sa očkovať niekoľko krát za rok. Druhá možnosť neočkovať sa je teraz v priamom prenose. To čo však nevidíme a moc o tom nehovoríme je postcovid syndrom, a toho je velmi vela. Prekonať deltu bez vakciny len tak na ostro je nezodpovednosť voči svojmu zdraviu. Je to hazard so svojím zdravím.

  19. Anonym 23. novembra 2021, 16:43 Neviem.( ako ti pomôžu ATB pri amputácii prstov?)možno preventivne aby nedostal zápal pľúc. Jemu to je jedno .pre nehoho je hlavné že žije.aj ked z následkami

  20. Anonym 23. novembra 2021, 16:46.Ked žiješ na SK tak asi vieš ako tu bola riešena otazka pandemickych opatrení. Nebudem to tu rozpisovať.Bolo by to na dlho

  21. Je mozne aby sa po prekonani covidu jeden clen rodiny a ked nasledne dalsi clen rodiny dozvie ze ten je pozitivny a potvrdi mu to test, A aj ze ten prvy ide po karantene svojej do prace.A dalsi clen je len asi 4 az 5 dni doma z Coronou?Toto sa tuna stale deje.Su sucasne nakazeny ale prvemu skonic karantena a cely cas su doma spolu ale ide potom do prace.Nezmyselne troska nemyslite?

  22. A este nieco.Zaockovanostou pamdemia neskonci.Uvedomte si.A keby mame lepsiu vladu a znalcov a dali by si povedat nemuselo to byt takto.NAco koncom leta??Letecke dni.PApezko dovolenky.Nieje to nezmysel ale pozrite si datumy ako a kedy sa to zacalo rozsirovat.

  23. 3004 ľudí v nemocniciach. Už len necelé dve stovky a máme humanitárnu krízu. 5.12. bolo hospitalizovaných 3576 ľudí a humanitárna kríza nenastala. Kde sa stala chyba?

  24. Humanitárna kríza sa vyriešila selekciou. Určilo sa podľa ročníka, diagnóz, prognózy…s kým sa má rodina rozlúčiť a kto si na špecializované lôžko môže ľahnúť. Zrejme aj zahraničný zdravotný personál do krajiny s polovičnou preočkovanosťou a zadarmo sa moc nehrnie.
    Smrtnosť z UPV je údajne na úrovni 50-70%.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img