ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

„Slovensko sa vulgarizuje. Slovensko verí, že krčma má byť všade.“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
SIME MARTAUSOVEJ – Mladí veselí muži vo svojej veselosti urazili istú Simu Martausovú. Nebolo to v zahulenej krčme štvrtej cenovej skupiny vedľa dverí do záchodu. Krčma je krčma, má štyri steny, hluché uši a krátku pamäť. Čo sa tam raz povie veľmi rýchlo zmizne. Údel krčmových múdrostí i hlúpostí býva rôzny, najčastejšie podenkový. Slovenská krčma je odjakživa vulgárna, lebo také je jej obecenstvo, ktoré nezvláda svoje emócie.
Internet sa pre niekoho stal krčmou bez stien. Urážky tam nepochádzajú od dedinských opilcov. Sú od gramotných ľudí. Niektorí majú aj vysoké školy. Lenže aj tak im chýba štvrtá cenová. Nie sú krytí záchodovými dverami, sedia doma v izbe. Ak by ich chcel krčmár umravniť, nemôže, niet ho.
Pán poslanec na internete pasie prasce urážajúce prezidentkinu dcéru. On nič, to tie prasce, kričí poslanec a pasie svoje stádo ďalej. Iný poslanec, zmyslov zbavený, zrejme aj nezdravistý človek, tými istými zvratkami polial aj prezidentku. Ešte sa štvrtá cenová nespamätala a už prišli urážky speváčky Simy Martausovej. Vylievať si tuposť na bezbrannej žene je ako opovrhovať vlastnou matkou. A čo? Slovensko sa vulgarizuje. Slovensko verí, že krčma má byť všade. Na ulici, v parlamente, v redakcii, v divadle, vo vlaku, v samoobsluhe, všade žijeme a počúvame krčmovinu. Urážky – ak smerujú do opačného tábora, sú tolerované. A tak pritvrdzujeme. Tí, čo by mali ísť príkladom, idú v protismere a ešte sa nám smejú. Sme im naivní, smiešni, sme z iného storočia a nevieme kde žijeme.
Vieme však, že vulgárny útok na ženu, nech ide od fašistu či komunistu, pravičiara, ľavičiara, katolíka alebo luterána, je to útokom na jej ľudskú dôstojnosť. A kolegovia zo SME to prepískli. Možno uverili, že úspech v médiách ruší v istom bode hranice slušného vyjadrovania. Neruší, naopak, u skutočných osobností úspech zväzuje ďalšou zodpovednosťou.
Sima Martausová je v žalostnom prúde slovenskej populárnej piesne prameňom čistej vody. Páči sa mi jej umelecká cesta. Nemusím súhlasiť s jej názormi veriacej občianky, katolíčky. Ale som šťastný, že ich má a slobodne ich vyjadruje. Jej sloboda nenesie bezuzdnosť ale étos, tak vnímam jej umeleckú cestu. Naviac, jej sloboda je aj mojou slobodou.
Preto ju budem brániť aj pred chrapúňmi zo SME. Pred mnohými rokmi som s kolegami zo Smeny doniesol posledné rodinné peniaze, aby navzdory hulvátovi Mečiarovi mohol vzniknúť slobodný denník SME. Medzitým šli roky, doposiaľ ich je dvadsaťosem.
Sima, stojím za tvojou umeleckou tvorbou, osobnou slobodou, právom na názor a budem ich brániť. Prekroč tú špinu a kráčaj ďalej, vieš, že nie si sama. Veľa síl!
Peter Juščák
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. ˇKeď si to môžu dovoliť? Kto bol za to potrestaný? Len oni sú veľmi hákliví na seba. Zahŕňajú súdy svojimi hlúposťami. Všetko chcú nasmerovať na Ústavný súd. Keď si to môžeme dovoliť „vrchnosť“, tak si to potom dovoľuje aj „spodina“. Vieme, ako to vyzerá na našich súdoch? Na ich existenciu sú zbytočne vyhodené peniaze. Vymožiteľnosť práva a spravodlivosti= 0.

  2. Ďakujem za pekný príspevok od redakcie. A zároveň sa chcem spýtať redakcie.. Neprispievaju vami zriadene komentáre pod vašimi člankami veľkou mierou do hrnca zvratkov, ktorý tento uvedomely pán kritizuje? Na jednej strane fandíte kritike chorých komentárov, na strane druhej vytvárate pre tie komentáre sami živnu pôdu. Blbcov môžeme spoločne prevychovať, pomaly, postupne, verím v to. Otvorená anonymná diskusia však s tou prevýchovou nemá spoločne nič. Naopak. Kazí ju. Pomáha zdegenerovanym jedincom vytvárať ďalšie miesto, kde sa môžu prejavovať. Ďakujem za odpoveď.

  3. Chcem sa spýtať redakcie.. 19. novembra 2021, 10:15. Odpoveď 💲💲💲💲💲 „prašule,bubáky,peňeži,euráče“!!!💲💲💲 stačí taká odpoveď?

  4. Chcem sa spýtať redakcie.. 19. novembra 2021, 10:15 – za kazdy diskusny prispevok zodpoveda jeho autor.

    Nemienim opakovat napisane a povedane vela krat – demokracia je nielen o pravach, ale aj povinnostiach a zodpovednosti.

    Udivuje ma, ze namiesto vyzvy diskutovat slusne a kultivovane adresovanej diskutujucim, adresujete kritiku redakcii. V podstate volate po obmedzeni slobody slova, vyjadrovania nazorov.

    A to prave v obdobi, kedy si pripominame vyrocie, kedy sme slobodu ziskali v revolucii.

    Uz, uz budem publikovat clanok, v ktorom prave toto popisujem. Kto nezazil neslobodu, nevazi si slobodu.

    Pre redakciu je zastavenie diskusie jedine kliknutie do tlacitka. Ale pre demokraciu to znamena zakrok uplne popierajuci ideu, s ktorou pred viac ako desiatymi rokmi bolo toto medium zalozene a zaklady, na ktorych bolo zalozene.

    Cesta nie je v blokovani nazorov, ale v civilizovanej diskusii, ktorej vysledkom ma byt posunutie sa v diskutovanej problematike dopredu.

    A na zaver – „zatvorenim ust“ tupcovi zablokovanim moznosti prezentovat nazor ho nezastavite a jeho hlupy nazor nezmenite.

    My potrebujeme dostatok mudrych ludi, ktori tupcov argumentami presvedcia, alebo ich vytlacia mimo tento diskusny priestor.

    17. november ´89 nam dal slobodu a demokraciu. Je len na nas, ako s nou nalozime…

  5. Pan Majko, pri všetkej úcte.. To mi naozaj chcete nakukať, že cesta k slušnejsiemu Slovensku vedie cez dohovaranie primitivom v anonymných diskusiách, aby sa chovali slusnejšie? Ste príliš inteligentný na to, aby ste niečomu podobnému verili sám. . Neumožnovat anonymne diskusie nemá nič spoločné s okliešťovanim práv občanov a demokratickým systémom. To zavádzate. Mame právo slobodne voliť, cestovať, študovať, pracovať a žiť taky život, aký sami chceme. Keď zakažete diskusie, urobíte dobrú vec a s demokraciou to ani trosku nepohne. Krčmovi mudrlanti len zmenia pôsobisko a presunu sa z online priestoru inam, niektorí možno nazad do krčiem.

  6. A ešte dodám.. Demokracia je aj o zodpovednosti. O zodpovednosti múdrejších, schopnejsich ľudí, aby dokázali usmerniť jednoduchšiu väčšinu. Aj o vašej zodpovednosti, či budete vytvárať priestor, kde sa jednoduchšia väčšina bude môcť aj naďalej bezuzdne realizovať vo svojich primitívnych komentároch.

  7. Pre p. Majka 20. novembra 2021, 19:28 – napisane pekne – vdaka.

    Ako som uz povedal, vazme si slobodu a nesnazme sa ju okliestovat dobrovolne. Samemu mi vadia primitivne komentare – snazim sa ich eliminovat argumentami v diskusii.
    Pridajte sa!

    Tu (ani v politike) by nemalo platit, ze „mudrejsi ustupi“. Lebo nas svojim krikom zlikviduju hlupaci v diskusiach a zial aj v politike.

  8. Tak ja som asi pred hodinou dočítal ďalšie príspevky v diskusiách pod článkami vtedy pre mňa neznámeho, ale dnes už celkom zreteľne identifikovaného autora dvoch blogov na SME, kde sa kresťansky v duchu hesla „kto do teba kameňom ty do neho chlebom“ rozpísal na obranu svojej švagrinej Martausovej. Ten pán účelovo z celej diskusie na Twitteri vybral iba zopár príspevkov a dokonale ich ako správny redaktor z POSTOJ-a manipulatívne spojil aby získali pre neho potrebný význam. Uznávam že zámer vyšiel nadmieru úspešne. Tak za 1. – „spopularizoval“ mne neznámu dievčinu vraj speváčku no zároveň jej urobil medvediu službu pretože jej texty (teda tie čo som našiel na internete) sú naozaj priblblo infantilné a kto o ňu nezavadil sa skôr pousmeje alebo chápavo sa pousmeje. Za 2. – ak chcel ukázať dotyčných redaktorov ako vulgárnych tak sa mu to možno podarilo u jemu podobných lenže následne sme mali a stále máme možnosť prečítať si, čo za brutálnu nálož hnoja v podobe urážok ľudí s iným názorom na vieru, politiku či len sprosté urážky rasové ako pôvodnú tvorbu dokážu vyprodukovať pána autora bratia a sestry vo viere. Až som sa potešil že som ateista. Za 3.- Autor resp. stvoriteľ kauzy „Sima“ nám dal ako riadiaci zamestnanec na ministerstve investícií a RR na známosť, že 14.11. mal dovolenku, lebo inak by ako správny veriaci predsa nemohol v pracovnej dobe písať a zverejňovať súkromné blogy. A následne 15.11. zasa nie moc dôstojne deň sviatočný svätil, lebo ním musel lomcovať hnev natoľko, že neodolal nutkaniu zverejniť o polnoci ďalší blog k blogu predchádzajúcemu. Asi sa mu zdalo že vášne neboli vybičované dostatočne. Že by kresťanské ? Ale kdeže. Myslím že Magušin je len jednoduchý pokrytec. A asi nebudeme ďaleko od pravdy, pretože jeho omieľanie mantry o „urážke ženy neobstojí“ už len preto, že v jeho príspevkoch ani článkoch nenájdete ani jedno jediné slovíčko k aktuálne najnovším urážkami hlavy štátu z produkcie toho poslaneckého šmejda zo Smeru.

  9. Zjavne ste ma nepochopil. Práve naopak. Vyzývate, aby sme sa k vám pridali a spolocne eliminovali primitívnych komentátorov. Pardon. Ale nepridám sa. Prave tieto diskusie sú dôkazom, že nikto slušný tu nedokáže eliminovať žiadneho primitívna. Ani jedného. Slušní ľudia vám z diskusií pomaly ale isto odchádzajú. Zdá sa, že redakcii záleží viac na počte kliknutí, než na tom, kto kliká……

  10. Pre pána Majka 22. novembra 2021, 22:51 – urcite sa mylite, diskusia je podstatne, ale podstatne kvalitnejsia a zmysluplnejsia.

    Pred niekolkymi rokmi sme museli mat 3 adminov, aby stihali moderovat diskusiu, dnes treba jedneho. Dovody poznam, kedze analyza a poucenie sa z negativneho vyvoja su dolezite.

    Ono to ale funguje tak, ze cim viac ziskame, tym viac chceme a tak – to je vyvoj. Diskusia moze byt este podstatne kultivovanejsia.

    Skutocne staci, aby sa zapojili inteligentni a rozhladeni ludia. To je fakt, nie uvaha. A ze sa niekto neprida, ja neovplyvnim. To je na ludoch, SOL tu je dobu, pocas ktorej sa z novorodenca stal stredoskolak a zo stredoskolaka clovek nad 30 rokov – to je pri sucasnom behu sveta viac ako jedna generacia.

  11. Slovo zmrd,zmrdi,verte som čítal prvý raz tu na stránke SOL a ine ešte horšie a expresivnejsie slová.Hadajte,kto ich najviac pouzival.

  12. Peter,celkom by som s Vami súhlasil,ale na konci svojej úvahy,ste ukázal svoju pravu “ slušnú“ tvár.Takze nech žije farizejstvo,ktoré je momentálne na veľkom vzostupe.Ludia,a myslím tým ničím nezaujati ľudia ( a to sú pre mňa SLUSNI,ľudia) majú veľký zmysel pre spravodlivosť,a každy pokus o jednostranne volanie po spravedlnosti ich nesmierne rusi.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img