ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Cintoríny v Seredi prechádzajú pod správu mesta. Ako postupovať, ak sa stanete obstarávateľom pohrebu? Mestský úrad pripravil manuál

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta  /18 NOV 2021/

Od decembra tohto roku bude dve mestské pohrebiská spravovať mesto Sereď. Uzniesli sa na tom seredskí poslanci na svojom septembrovom zasadnutí. Táto zmena so sebou prinesie mierny nárast poplatkov za služby pri pohrebe. Nájomné za hrobové miesta, otváracia doba pohrebísk a fungovanie na nich ostávajú nezmenené.

 

Nájomné za hrobové miesta sa nemení

V súvislosti s ukončení nájomnej zmluvy dohodou s predchádzajúcim správcom pohrebísk na Kasárenskej aj Hornočepenskej ulici sa mesto pripravilo na prebratie zodpovednosti za ich chod. Vzniklo nové pracovné miesto a mesto zabezpečilo potrebnú odbornú spôsobilosť na výkon tejto služby pre mesto. „S účinnosťou od prvého decembra 2021 bude prevádzkovateľom obidvoch pohrebísk mesto Sereď. Z dôvodu zvýšenia nákladov na prevádzku pohrebísk, boli upravené ceny za poskytované služby. Rozdiel oproti predchádzajúcim cenám za služby je od 1,1 eur do 2,80 eur. Nájomné za hrobové miesta, teda hrob, hrobka a urna, zostáva nezmenené,“ vysvetlila vedúca oddelenia životného prostredia mesta Sereď Zuzana Vohláriková.

 

Mestský úrad vypracoval nový Prevádzkový poriadok pohrebísk, ktorý bude verejnosti prístupný na stránke mesta a tiež v kancelárii správkyne pohrebísk. Tú bude možné nájsť v budove pri cintoríne na Kasárenskej ulici.

 

Taktiež mesto vypracovalo manuál, ako postupovať, ak musíte vybaviť pohreb.

 

Čo rieši správca pohrebísk a čo pohrebná služba?

Správa pohrebísk bude obsahovať napríklad vykopanie a zasypanie hrobu, zapožičanie Domu smútku, márnice, már, chladiaceho a mraziaceho zariadenia, fotodokumentáciu po vykopaní hrobu, exhumácie na základe žiadosti, nájomné zmluvy na hrobové miesta, nájomné za hrobové miesta v zmysle cenníka alebo kontroly dodržiavania povinností vyplývajúcich z Prevádzkového poriadku pohrebísk a platnej legislatívy.

Pohrebná služba, ktorú si zabezpečuje obstarávateľ pohrebu, zabezpečuje služby v súvislosti s prepravou zosnulého a uložením ho do chladiaceho zariadenia, úpravu zosnulého pred pohrebom a samotné pochovanie. Pohrebná služba je tiež oprávnená predávať všetky predmety potrebné k obradu, kvety, smútočné oznámenia, poskytuje poradenskú činnosť súvisiacu s pohrebom.

 

Termín pohrebného obradu možno dohodnúť osobne alebo telefonicky počas pracovného času prevádzkovateľa pohrebísk. V dňoch sobota, nedeľa a počas sviatkov sa pohrebné obrady môžu vykonať len po dohode s prevádzkovateľom pohrebísk.

 

Kontakt: p. Monika Plavocká, tel. 0951 797 937,  031/789 6380, mail: monika.plavocka@sered.sk

 

Pohrebiská Serede sú verejnosti prístupné:

v období od 01.04. do 30.09. v čase od 08:00 hod. do 20:00 hod.,

v období od 01.10. do 30.10. v čase od 08:00 hod. do 18:00 hod.,

v období od 31.10. do 02.11. v čase od 08:00 hod. do 22:00 hod.,

v období od 03.11. do 31.03. v čase od 08:00 hod. do 18:00 hod.

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Čas ukáže ako to bude. Každá nová metla dobre zametá. Aj na začiatku to bolo v poriadku a potom sa to zvrtlo. Nechválme deň pred západom slnka!

  2. poriadok na cintoríne bol aj doteraz. Vedenie mesta sa správa arogantne a egocentricky ako firma na trnavskej, nieje sa comu divit, peniaze.

  3. ……pre dotaz
    kryt, čiže platňu z hrobu ,pri dalšom pohrebe dáva dole ten čo položil a vyrobil…,čiže aj naspäť.. nám bolo povedané takto….

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img