ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Seredskí poslanci schválili zmeny vo frekvencii zberu komunálneho odpadu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta  /15 NOV 2021/

Aby sa poplatky za smeti pre Seredčanov dokázali udržať na úrovni roku 2021, schválilo v novembri zastupiteľstvo nové všeobecne záväzné nariadenie ohľadne zberu komunálnych odpadov v našom meste. Čo sa pre obyvateľov mesta zmení od januára 2022?

 

Odvoz komunálneho odpadu od rodinných domov bude raz za 14 dní

Zber komunálneho odpadu od rodinných domov bude zmenený z raz týždenne na raz za dva týždne. Polovica mesta bude zozbieraná v párny pondelok, druhá polovica mesta v nepárny pondelok. Smetiarske autá budú teda brázdiť mestom menej často. Harmonogram zberu dostanú obyvatelia čoskoro.

 

Taktiež mesto stiahne 48 kusov 1100-litrových nádob od bytových domov, teda na sídliskách bude menej čiernych zmesových nádob. Z týchto zmien vyplynie šetrenie financií mesta na logistike odpadov.

 

„Zistili sme, že odseparovaním kuchynských odpadov sa nám čiastočne vyprázdnili čierne 1100-litrové nádoby. Pri rodinných domoch sme zasa často zberali poloprázdne nádoby, resp. ich ľudia nevykladali vôbec vďaka poctivejšiemu triedeniu. Predpokladaná ročná úspora predstavuje 17 600 eur,“ vysvetlil prednosta Tibor Krajčovič.

 

Ďalej, zber konárov bude v intervale jeden krát za 14 dní v období marec, apríl, október a november.  V období máj až september bude raz za mesiac spred rodinných domov. Naplánovaný bude na každú prvú pracovnú stredu, súbežne so zberom skla.

 

Ak potrebujete, požiadajte mesto o pridanie nádoby

V súvislosti s menej častým zberom odpadov chce zároveň mesto zabezpečiť, aby smetné nádoby obyvateľom stíhali. Preto poslanci schválili aj zmenu počtu osôb žijúcich na rodinných domoch na jeden kus nádoby z pôvodných šesť na štyri. V prípade starostlivosti o imobilného človeka je možnosť si na rodinný dom požiadať o ďalšiu nádobu na zmesový odpad.

 

V prípade, ak vám kontajner po zmene frekvencii zvozu nepostačuje, požiadajte si o ďalšiu nádobu na Oddelení životného prostredia, kontakt: lucia.opatova@sered.sk, miriam.klottonova@sered.sk.

 

Bližšie informácie si nájdete v čerstvom VZN mesta Sereď č. 09/2021, ktorým sa mení a dopĺňa VZN č. 7/2017.

 

Zdroj foto: https://www.google.com/search?q=zber+komun%C3%A1lneho+odpadu&tbm=isch&ved=2ahUKEwiT7tzFnpr0AhUP0xoKHWpyARYQ2-cCegQIABAA&oq=zber+&gs_lcp=CgNpbWcQARgAMgcIIxDvAxAnMgUIABCABDIFCAAQgAQyBAgAEEMyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQ6CAgAEIAEELEDUKEGWMwKYLUaaABwAHgAgAHbAYgBlgaSAQUyLjMuMZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=BkGSYZPTJY-ma-rkhbAB&bih=603&biw=1229#imgrc=yMFq7N8pLsxSyM

 

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Dôvodová správa hovorí že vývoz 110 l – 120 l čiernych nádob na zmesový odpad od rodinných domov v intervale raz za 14 dní (v súčasnosti platnom a účinnom nariadení je vývoz raz za 7 dní – § 3 ods.2 písm. a) ), rovnaká frekvencia je v mestách napr. Trnava, Nitra, Trenčín – má frekvenciu aj raz za mesiac). Ja som si dal tú prácu a otvoril som si aktuálne VZN o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi na území mesta Trenčín a tam sa píše, že vývoz 120 (110) l 1 x za mesačne pre 1 – 2 poplatníkov, ale pre 3-5 poplatníkov je frekvencia 1x za 14 dní. Takže s tým mesiacom na vývoz je to dosť zavádzajúca informácia. 2-člennej domácnosti to možno stačí raz za mesiac, ale aj tých bude asi menšina. Tak by som ten Trenčín ani nespomínal, lebo to ľudí len nas..rdí. Prečo je v dôvodovej správe vôbec táto informácia – akože aj horšie sme mohli dopadnúť ? Ja do 110l nádoby dokážem nalisovať aj 100kg komunálneho odpadu, len kto to bude dvíhať nebude vďačný.

  2. Dalsie PRENASANIE nakladov na obyvatelov.

    Ked sme upozornovali na obdobny problem pri odoberani separovanych odpadov, bola odozva u ludi pomerne nizka. Usetrilo mesto, obcan ma problemy navyse so skladovanim odpadov.

    Vazeni, toto nie je setrenie !! Toto je jednoduche a primitivne presuvanie nakladov na obcanov. Nezaplatime to zo spolocnej kasy – viac zostane pre futbal ci na ine veci, ale zaplatime to tentokrat z vlastnych penazeniek. Vsetko totiz nieco stoji. Aj skladovaci priestor.

    Toto nie je cesta !!

  3. takže ľudia z rodinných domov zastavia na sí
    dlisku a tu budú vyhadzovať smeti ,lebo svoje smetné nádoby budú mať plné ….

  4. Ako rátam tak rátam to znamená ze cenu za smeti zvýšili o 50%
    Keď hovoria ze cena nepôjde hore ale zber namiesto každého tyzdny bude raz za 2tyzdne to znamená ze o 50%dali.cenu hore
    A ľudia v Seredi držia huby haha.

  5. Myslim si ze vedenie mesta zase vymyslelo akysi nezmysel a koleduje si o ďaĺšie vytvaranie nelegalnych skladok,ktore sa konecne v minulosti za velke peniaze odstranili. Nepozerajme na dochodcov ktori de facto mozu produkovat menej odpadu,ale pozerajme na rodiny stvor,a viac clenne,bude dvoj tyzd.cyklus staciť?,alebo v letnych mesiacoch dame prilezitosť hlodavcom a červikom ako prst? Pani z vedenia mesta a važeni poslanci,17 600€ ušetriť čo nieje až taka suma za 1.rok, Legionar za cca. 70 000€ by bol možno ešte neaky čas pockal. Ďakujem za pochopenie.

  6. Podľa toho čo nám predostrelo vedenie mesta tak sa znížilo množstvo odpadu vyvážané v čiernych nádobách. Odpad sa totiž viac separuje. A čo sa týka viacčlenných rodín, tie si môžu bezplatne požiadať o nádobu navyše, aby mali kam dávať odpad.

  7. My sme 4-clenna rodina a niekedy mam co robit, aby nam jedna nadoba za tyzden stacila. Tak som zvedava, co mam robit, ked budu odvazat smeti raz za 2 tyzdne?! Mne dalsiu nadobu nedaju! Kam to mam akoze davat?! Lebo ja tu nadobu za tyzden naplnim, teraz budem mat 2x tolko🤦🏻A mam to 2 tyzdne skladovat, ano?! O kolko ste zas chceli zvysit poplatky?? Nebudeme za chvilu svietit na ulici len kazdu tretiu noc, sak kto chodi v noci vonku?! Cakam odpoved, kam mam vyhodit odpad! Len mi neskuste napisat, ze na vlastne naklady na zberny dvor😤😤😤

  8. Pokiaĺ prejdeme na dvoj tyždenný,zvoz , tak by sa mal pre občanov znižit poplatok za ročný zvoz odpadov z domacností,aspoň to dáva logika. A viac členné rodiny že si vraj majú zobrať bezplatne ďaĺšiu nadobu?,to je predsa nezmysel.

  9. Jedna nadoba je pre 4 osoby. Ked som pytala este jednu, povedala pani, ze nemozem, lebo to je v ramci toho, co si platim. Tak teraz budem platit tak isto, ale odvoz raz za dva tyzdne. Logicky mi tiez vychadza, ze bud by mali znizit poplatky alebo chceli o polku zvysit poplatky?! Takze nie, ze oni budu zli, ze by sa zvysili poplatky, ale oni su ti dobri, ze mysleli na nas a nemusime platit viac🤦🏻😂😂😂ked ma p. Krajcovic malo smeti, asi to zanesiem k nemu🤷‍♂️Fakt ma zaujima odpoved, kam to mam vyhodit!

  10. Pán Kurbel a nevšimli ste si náhodou, že poslancom sú predostrené materialy ktoré sú v rozpore so zákonom alebo sa nezakladajú na pravde?
    Par príkladov : vecné bremena, nájomné na infraštruktúra odsuhladujete aj na stavby ktoré su v rozpore s územným planom,
    Nájomná zmluva garbiarska
    Vyťaženosť komunalneho odpadu tie čísla nesedia a nesedí veľa veľa materiál ktoré máte predkladané na zastupiteľstvo
    Nerozumiem odborným útvarom mesta Sered ako si môžu vôbec dovoliť takýto materiál dať do zastupiteľstva.

  11. 4 člena rodina má nárok iba na jednu nádobu na komunálny odpad!!!!!!!!!!
    Už nebudeme skladovať len papier a plasty 2 týždne ale už aj komunálny odpad!!!!!!
    Celé zle,
    PS spoluobčania pri cinziakoch nekričte na nás že to budeme hádzať do vašich nádob, chyba je na strane vedenia mesta. Dakujem Vám za pochopenie

  12. Poslancom su predkladané aj také materiály a takým spôsobom ako si želá náš veľkomožný. To si už všimlo viacero poslancov nie len ja. No ale čo už, keď väčšinu má na svojej strane. Niekoho kúpil, niekoho zastrašil a niekoho protiprávne vyhodil z parlamentu. Náš pán veľkomožný môže všetko.

  13. Ano takto to robia aj niektore obce ALE obyvatelom dali 240L nadoby a nie 120L ako to je tu. Ale v lete je to smrad a hmyz.

  14. Jozinko zas mudrujes? A pytas sa na hluposti? Napr. sačik od mäsa. Do cisteho plastu ho nedas a z normalnej nadoby ide v lete smrad a muchy a červy jak prst

  15. pre poslancov prečo odsúhlasujete debiliny ?????? a nakoniec prečo nepodáte trestné oznámenie veď ide o zneužitie právomoci verejného činiteľa. Irsák právnik čučí a čučí , alebo tomu nerozumie ?????

  16. tak ako si lojzo napísal Irsák právnik sa sa bojí?????Čoho že na neho voľačo vytiahnu??????Držia ho za vajcia ako iných???????

  17. Jozinko presne toto so vedel ze napises. Tak ja mam oplachovat este aj zatecene sacky a minat pitnu ktoru musim este aj zaplatit. Tak kurva ne ze platime vodu este aj ciganom a aj s odvozom kontajnerov z ktorych skacu patkane po celom meste tak chces este aby ludia oplachovali aj sáčky. Jozinko zacal si fetovat? Ci Krajcovic ta obdaroval s castou jeho odmeny? Alebo co sa s tebou deje. Niekedy som si stebou celkom rad pokecal ale odkedy si dal do seba tu vakcinacnu dobrotu tak ides dolu vodou. Lebo inak si to neviem vysvetliť a prestavam chapat tvoje myslienkove pochody

  18. vyhodu na dome ma ten kto kúri pieckou, Martin, Trencín. vyvoz raz za 14 dní. Tam vela ludi tak má, Odseparuje svoj odpad o dalsie zložky.

    „Pri rodinných domoch sme zasa často zberali poloprázdne nádoby“. Aha zaujimavé, pretože odkedy sú plastové kontajneri, smetiari do ních nenakukujú, A ak ludia nevyložili kontajneri , nie preto že by tam nič nemali ale preto že zabudli ich vyložiť.
    Takže tieto vaše argumenty mesto, si schovajte za klobúk. Ak budete vyvažať raz za 14 dní a zvyšite poplatky, zasypem vas hovnami

  19. Obyvatel 17. novembra 2021, 11:21 – Ty uz nedokazes byt vecny. Nie Jozef sa zmenil, ale Ty ! Precitaj si, co si napisal. Ty si schopny vakcinaciu na dehonestovanie a osocovanie ineho pouzit este aj v diskusii o komunalnom odpade.

  20. Už teraz sa teším, ako to bude po 2 týždňoch v smetiaku rozvoniavať. To je paráda. Gratulujem Vám páni poslanci. Hniloba, parazity, zápach. Nehovoriac o letných horúčavách. Ďakujeme. Prednosta, na hrad!

  21. Obyvatel 17. novembra 2021, 11:21 jednoduché riešenie! pred vyhodením to dáš do umývačky riadu a potom vyhodíš 🤷‍♂️🤦‍♂️ to aby Ti tu museli našepkávať 🤣😷

  22. Miloš ked som sa ta pytal ci si mal covid a ci sa po vakcinacii testujes aby si nahodou neroznasal infekcnost, tak neodpovedas a robis zo seba mrtveho chrobaka. Aj ked ja viem preco neodpovedas. Ale zato s priam akcnou iniciativou sa montujej do mojej reakcie na Jozinka. Pritom dobre vies ze sa vzdy len tak doberame. Milos neber to tak vazne a neprezivaj tak kazdu komunikaciu satiru lebo ti z toho zacne nacisto hrabať

  23. Bohus je viac obyvatelov ale podla casu sudiac ze reagujes na mna. Ty si este lepsi betar ako Jozinko😂 ale to je super napad pre Jozinka 👍

  24. A teraz realita v praxi cca 6 rokov v Dolnej Strede: vývoz 110 litrových nádob každé 2 týždne a ludia si zvykli. Tento rok sa dokonca zaviedol 2 týždnový zber do 60 litrových nádob. / dobrovolné pre zodpovedne separujúcich občanov./
    Na začiatku šomranie a teraz žiadny problém!

  25. Jozef.neviem kto je Krajcovic. ale kto platí mňa, to Ti poviem naprosto presne. Ja som šef aj makač v jednej osobe(SPFO) 🤷‍♂️ nie SZČO

  26. A nebol hlavny dovod na vyplatenie cca 60.000e premii pre TB to ze vybavil firmu na odvoz odpadu za najvyhodnejsie ceny v strednej europe? …a za najnizsie ceny? Ta firma tusim vydrzala 2 roky

  27. Pani poslanci prosim zobudte sa a nevracajme sa 20 rokov dozadu. Viete si predstavit komunalny odpad v lete po dvoch tyzdnoch skladovania na slnku? Potom sa necudujte ze to budete mat rovno pred vchodom na MU

  28. No keď to nebudeme mat kam dávať prídeme hromadné a nadrbeme to bachratemu pred vchod na úrad. Keď nás bude dosť ani fizli si nepomôžu.

  29. Smetiak je za 5 dní plný okakaných plienok… tu nastáva otázka, že keď sa za 5 dní zaplní smetná nádoba, tak zvyšných 9dní do ďalšieho vývozu odpadu hudem plienky nosiť pred dvere MsÚ? Alebo ako to je myslené? A ešte ma zaujíma čo s ušetrenými € ? Budú odmeny alebo aký to bude mať efekt?

  30. tu sa stretla svorka najväčších ignorantov. Vy fakt nevidíte, kam s tými odpadmi ideme? Všade dane za smeti zvyšujú len vy tu nevidíte ani na špičku nosa. Všade! Smeti nás zožerú zažíva a vy sa hľadáte že ich chcete načierno voziť k cinziakom. Sa s pamätajte a začnite separovať jak my ludia tejto doby!!! Vôbec nezaplnime 120litrov komunálu, u nás maximálne 60 l týždenne, ostatne sú separaty.

  31. Ahoj dedko! To že ty a tvoja starká separujete je síce pekné ale treba si uvedomit že sú tu ešte aj 4 aj 5 členné rodiny ktoré majú pochopiteľne inú spotrebu ako ty na dôchodku keď prdíš celý deň pri TV. Na zamyslenie však ostáva že na jednej strane sa sem vozí odpad v kamiónoch (milex) a na strane druhej budeme držať za vajcia domácich… mimochodom som za triedenie odpadu

  32. Mikex s daňami za odpadky nesúvisí. Biznis z odpadmi je rakovina konzumnej doby nesplietaj to dokopy s platením daní. To musí vlastník pozemku vyriešiť sám.

  33. Obcan ako triediš pokakané pampersky? Daj návod, nech mamičky s 2 malými deťmi sa poučia. A že je tých plienok požehnane a parádne voňavých, to si píš. Aj ja triedim, mám na dvore nádherné vrecia plné plastov, cca 2 kusy (a to platy stláčam) a keď v tom zhone mi náhodou nezatrúbi budík, že daj vrecia na ulicu lebo je ten správny štvrtok a zabudnem ich vyložiť, tak hor sa ďalšie 2 týždne a striehnuť v nervoch aby som to náhodou nezmeškal. A vtedy mám na dvore 4 vrecia s plastami, 2 modré s papiermi a jedno zelené (a to zelené je bonbónik, lebo trafiť sa raz za mesiac jen problém ešte väčší) a pribudne smradľavý kontajner. No čo už, miesto pred mestským úradom to istí…

  34. Zberný dvor si ešte neobjavil? Je zadarmo. Detské plienky chápem ale to trvá koľko, 2 roky. Ak čítate co sa deje vo svete musíte vedieť ze s odpadmi to je horšie než pandémia. Nadávať na systém zberu nie je cesta von z tejto pandémie, ale všetci robiť menej odpadu. Rozmýšľať ekologicky je v tomto prípade prakticke, áno chce to systémové zmeny čelo národné. Ale v prvom rade všetci triediť odpad aby sa na skládku vyvazalo co nájme, lebo to sa potom neoplatíme.

  35. ludia načo si robíte starosti s plienkami? za chvíľu ich zakážu. Budú sa použivať tak ako niekedy. Plátené. Je to jedna z najväčších záťaží na ekologiu.

  36. Keby aspon odpad brali v ten isty den v tyzdni, ale teraz to je raz vtedy, raz vtedy, inokedy vtedy, potom clovek zabudne, potom je sviatok, potom je mesiac v zlej pozicii so slnkom a drb, muchy lietaju, sopa plna plastov, mozem to okaslat

  37. brali sklo, dve vrecia pred domom, vzali len jedno, dalsi zber az na jar to kde sme do pice, nadrbem to do cierneho , to sa vam bude pacit. a komunalny drbnem starostovy do obyvacky

  38. Znovu sme pri tom, ze na toto vsetko sme VOPRED UPOZORNILI na SOL.

    A to nehovorime o prakticky viac ako dvoj nasobnom naraste cien za odber odpadu. Znizenie frekvencie odberu odpadu o 50 % a znizenie poctu ludi na jednu nadobu sa rovna comu?

    Znovu to ludom docvakne az vtedy, ked budu mat doma kopy odpadu a problemy co s nim…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img