ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

eRkári v Ostrom Grúni – leto 2021

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Andrej Macho, VOC   /15 NOV 2021/   Napriek nepriaznivej epidemiologickej situácii sme sa všetci dobrovoľníci i deti s veľkým nadšením tešili na spoločný letný eRko tábor 2021, ktorý sa konal koncom júla aj vďaka podpore mesta Sereď. Na zážitky bohatý týždeň eRkári a sympatizanti eRka zo Serede a okolia tento rok strávili v príjemnom hornatom prostredí regióna Tekov, v obci Ostrý Grúň. Tematickým pilierom tohto týždňa bolo netradičné spoznávanie Slovenska v rôznych oblastiach – história, hrady, zámky, šľachtické rody, fauna, flóra, vodné diela, rieky, priemysel, baníctvo, hory, pohoria, národné parky a pod.

 

Každý deň sme za súťaže získavali zlatky, ktoré si skupiny ukladali do svojich tímových mešcov. Každé ráno začínalo budíčkom a rozcvičkou, ktorá sa niesla aj v podobe eRko tancov. Svoje miesto mala v každom dni ranná i večerná modlitba, ktorá nás vždy vtiahla do duchovného sveta zaujímavým spôsobom.

V nedeľu sme spoznávali históriu Slovenska. Rôzne aktivity sa venovali témam ako Veľká Morava, Slovania, Uhorsko, Československo, uzákonenie spisovného jazyka, slovanské národy, prvé písmo. Cez deň sme sa oboznámili aj so známymi historickými osobnosťami: napr. Ján Amos Komenský, Habsburgovci (Mária Terézia, Jozef II.), Ľudovít Štúr, Jánošík, Štefan Moyzes, sv. Cyril a Metod. Ako večerný program sme absolvovali súťažný vedomostný kvíz s historickými otázkami doprevádzanými video ukážkami.

 

Pondelok  sa niesol spoznávaním hradov a zámkov, kaštieľov Slovenska, šľachtických rodov. Ukázali sme si tiež aké dobové remeslá sa na nádvoriach realizovali, napr. kováčstvo, ukážka trhu, garbiarstvo, šerm a podobne. Počas dňa si deti na vyvesených plagátoch čítali o významných šľachtických rodoch, ktoré pôsobili na území Slovenska. V tento deň sme mali aj osobitne vyhradený čas na teambuildingové aktivity.

V utorok nás čakala túra, a preto hneď po raňajkách sme si predstavili tému dňa. Tento deň sa niesol spoznávaním fauny a flóry, riek, vodných diel, chránených zvierat a rastlín.

 

Na túru sme sa vybrali po náučnom chodníku lesnej železnice v Partizánskej doline. Počas celej cesty sme si vychutnávali horský vzduch a lesom sa niesol štebot našich menších i väčších turistov.

 

V stredu sme spoznávali priemysel Slovenska. Spoznávali sme napr. výrobu na Slovensku, baníctvo, hutníctvo, lodný priemysel, chemický aj potravinársky priemysel. Doobedňajšie aktivity boli obohatené aj o streľbu z luku. V rámci popoludňajšieho programu sme si okrem iného vyrábali aj vlastné koráby (lode).

V predposledný deň, štvrtok, sme spoznávali hory, pohoria a národné parky. Veľká a Malá Fatra, Karpaty, Nízke tatry, Vysoké tatry,… a pripomenuli sme si aj poslanie horskej záchrannej služby. Doobeda tímy absolvovali 8 tematických stanovíšť, ktoré pozostávali aj zo stanovišťa „Horskej záchrannej služby“, kde si účastníci precvičili napríklad aj podávanie prvej pomoci.

 

Večerný program pozostával zo záverečného ceremoniálu tábora. Spoločne sme si vyhodnotili celý týždeň, odovzdali sme si diplomy a zabavili sa pri večernej opekačke, nechýbali ani eRko tance. Taktiež si účastníci vybrali ceny na pamiatku a táborové pero.

 

Ďakujeme sponzorom a rodičom za podporu a možnosť eRko tábor realizovať. Bol to náročný, ale zmysluplný týždeň ako pre deti, tak i pre dobrovoľníkov – animátorov.

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img