ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Väčšia ochrana pre ohrozených, viac slobody pre zaočkovaných

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MZ SR |MM|  Tretia vlna pandémie je na Slovensku najmä vlnou nezaočkovaných. Väčšina dospelej populácie sa rozhodla chrániť pred ťažkým priebehom ochorenia Covid-19 očkovaním. Ich zodpovedný prístup voči spoločnosti, ale aj k hospodárstvu musí byť zohľadnený vo väčšej miere slobody. Je zároveň úlohou štátu chrániť tých, ktorí sú najviac ohrození ochorením Covid-19 a doteraz nevyužili možnosť najúčinnejšej ochrany, ktorou je vakcína.

Vláda SR včera schválila zákon, ktorý zavádza zásadné opatrenia v boji proti pandémii ochorenia Covid-19. Do parlamentu ide v skrátenom legislatívnom konaní. Vyhláškami ÚVZ SR sa následne upravia ďalšie opatrenia, napríklad otvorenie prevádzok a ubytovacích zariadení v čiernych okresoch pre zaočkovaných zákazníkov.

Nové opatrenia, ktoré by mali čoskoro platiť v praxi po definitívnom schválení (prostredníctvom legislatívy, vyhlášok ÚVZ SR a uznesení Vlády SR):

1. Otvorenie prevádzok a ubytovania v čiernych okresoch pre plne zaočkovaných a tých, ktorí za posledných 180 dní prekonali ochorenie Covid-19.
2. Zamestnávatelia budú kontrolovať OTP režim svojich zamestnancov.
3. Zamestnávateľ bude musieť 2-krát týždenne testovať svojich zamestnancov. Štát do konca novembra preplatí štát alebo poskytne potrebné testy.
4. V čiernych okresoch budú môcť v prevádzkach pracovať aj nezaočkovaní zamestnanci, ktorí neprekonali ochorenie. Budú však musieť byť testovaní a po celý čas s respirátorom, ktorý prekryje ich horné dýchacie cesty.
5. Prevádzkovatelia a organizátori hromadných podujatí budú povinní kontrolovať dodržiavanie opatrení a okrem dokladu o očkovaní/testovaní/prekonaní ochorenia budú môcť na verifikáciu údajov skontrolovať aj doklad totožnosti.
6. Ak sa kontrolovaná osoba odmietne preukázať dokladom totožnosti alebo dokladom o očkovaní/testovaní/prekonaní, prevádzkovateľ alebo organizátor bude mať povinnosť odmietnuť mu vstup do prevádzky alebo na hromadné podujatie.
7. Ak osoba po vstupe do prevádzky alebo na podujatie poruší opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR uvedené vo vyhláške, prevádzkovateľ alebo organizátor bude mať právo ho vykázať.
8. Pri porušení stanovených pravidiel budú mať pracovníci RÚVZ právo udeliť blokovú pokutu a zatvoriť prevádzku na 30 dní.
9. Pracovník RÚVZ môže požiadať PZ SR o súčinnosť pre uzatváraní prevádzky po zistení nedostatkov.
10. Opakované nerešpektovanie zatvorenia prevádzky bude považované za závažné porušenie. V takom prípade živnostenský úrad zruší živnostenské oprávnenie.
11. Až na 1.000 eur. sa zvyšuje pokuta v blokovom konaní za sfalšovanie Covid passu, resp. iného dokladu o očkovaní, testovaní a prekonaní.
12. Tiež sa zvyšuje pokuta až na 1.000 eur za urážku/útok na zdravotníkov.
13. V prípade potreby bude možný presun zdravotníkov na pracovisko zdravotníckeho zariadenia, kde to bude najviac potrebné, na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti.
14. V nevyhnutnom prípade bude možné nariadenie pracovnej povinnosti.
15. V prípade potreby bude možné povolanie zložiek v odbore sanitár ozbrojených síl a využitie členov ozbrojených síl.
16. V prípade vianočných trhov bude možné realizovať predaj výrobkov, nie tovarov na konzumáciu.
17. Ministerstvo zdravotníctva v teréne zabezpečuje edukačné tímy a aktivity na osvety v boji s pandémiou.
18. Ministerstvo zdravotníctva zabezpečuje dostupnú modernú inovatívnu liečbu pre pacientov s COVID-19, monoklonálne protilátky na podpornú liečbu pacientov s rizikom vážneho priebehu ochorenia COVID-19 sa už aktívne podávajú ľuďom s ochorením, ktorí ich potrebujú.
19. Pre zamestnancov bude odporúčaná práca formou home office, ak to zamestnanie občana umožňuje.
20. Ministerstvo zdravotníctva SR realizuje v spolupráci s ostatnými rezortmi aplikovanie 3. dávky vakcíny prioritne pre rizikové skupiny obyvateľstva.
21. Ministerstvo zdravotníctva SR v spolupráci s nemocnicami reprofilizuje potrebný počet lôžok v predstihu na zabezpečenie adekvátnej zdravotnej starostlivosti pre pacientov s COVID-19.
22. Úrad Vlády SR a Ministerstvo zdravotníctva SR aktívne motivuje ľudí na očkovanie 1. dávkou očkovacej látky pre tú časť obyvateľstva, ktorá sa doteraz nezaočkovala.
23. Štát zabezpečí dôslednú kontrolu opatrení v súvislosti s pandémiou COVID-19.
24. Pandemická PN sa zrovnoprávni s klasickou PN pri iných ochoreniach.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. obmedzit by mali hlavne ockovaných. ze ich chráni vakcína – ok. Ale ako chránia neockovaných, keď ten vírus sami prenašajú?

  2. Ako chránia očkovaní,neočkovaných? Tak,ako chránia neočkovaní,očkovaných?Dodržiavaním určených pravidiel a kto dostane Covid,to je na náhodu..

  3. Ten zaočkovany išiel do toho tiež z obavou ide o to nech to prekoná ľahšie a má úľavu a teraz nezaockovany chce výhodu a aku chod do Nemecka tam stebou spravia krátky proces nepustia tá ani na wc čo tu dristate neockovany sedieť na prdeli a mať výhodu už ste horší ako cigán tiež iba daj daj a nič nerobí preto Keď rodina nebude mať z čoho žiť potom sa dáš pichnúť aj s hovnom

  4. Čítať tu návrhy typu, aby očkovaní boli obmedzení, lebo ohrozujú neočkovaných… To je nonsens. Čo by ste si ešte želali? Čo môžeme pre vás, neočkovaných, urobiť?

  5. Ahojte,
    volam sa Anonym a kedze som postihnuty mentalnou retardaciou, nie som schopny vyplnit policko s nazvom Meno. Preto moje prispevky neberte vazne a ospravedlnujem sa vsetkym, ze kvoli mne je diskusia neprehladna. Vsetkym prajem krasny den a posielam cmucik :-*

  6. Pre oba anonymy nado mnou, konečne normálne komenty! Ostatný nech sa strčila niekam, aj tí čo píšu pod článkom nezmysly a sa čudujem, že Veronika píše také nezmysly, Roman, to je normálne, od toho sa len vulgarizmy dozvieme!!!

  7. Anonym 12 29naco ti to je vedieť mena chceme tvoje dobro nech normálne chodíš po serede ne strhavas sa zo spánku a nad ránom nech sa nepocuras racej vedieť malo ako veľa je viac

  8. Toto je pandémia očkovanych nie naopak. Neockovany sa musi testovať pomaly všade. Ockovany si labzuje kade tade a prenáša ten vírus ďalej. Ďalej sme na chvoste s očkovaním, ostatné krajiny majú oveľa vyššie percento ockovanosti. Prečo sa tam teda idú robiť lockdowny zákazy príkazy ? Veď očkovanie je sloboda. Čisla im tam stúpajú raketovou rýchlosťou. Veď už nemajte klapky na očiach.

  9. Očkovaný prenášajú covid 10x menej ako neočkovaný a pravdepodobne kratšiu dobu a menšiu nálož. Ďalej ako je vidieť v nemocniciach sú násobne menej hospitalizovaný.

    Vyspelé krajiny robia lockdown, kvôli tomu aby nezapratali nemocnice, aby im fungovala tzv. biela medicína a aby neutrpeli ekonomické a hospodárske škody. Pri vysokej preočkovanosti budú v hospitalizáciach prevládať zaočkovaný v pomere k nezaočkovaným, ale ich počty vzhľadom k populácií budú veľmi veľmi veľmi nízke. Po mesačnom lockdowne sú spať na slobode a dúfame, že pošlú humanitárnu pomoc k nám.

    Na slovensku čísla o chvíľu prestanú stúpať, nevieme totiž robiť viac meraní. Takže nemajme klapky na očiach, vidím už dnes že nerobíme bielu medicínu a boj s covidom sme prehrali pred nemocnicami. Čaká nás armagedon, pol roka lockdown, veľké ekonomické škody, ktoré budeme sanovať zadĺžením a rozsiahla humanitárna pomoc. Nemajme klapky na očiach a dajme sa zaočkovať!!!

  10. Bohuzial mas pravdu. Az na tu mensiu naloz. Posledne studie hovoria, ze pri delte je ta naloz cca rovnaka. Ale opatreniami – obmedzit pohyb neockovanych- sa prenos moze udiat len pri ockovanych a teda chranenych, a nemocnice sa nepreplnia. Lahky priebeh a skore uzdravenie.

  11. Aký lockdown? Nemocnice dosiahnu svoj kapacitný vrchol a zvyšných cividových pacientov treba ukladať popri ceste vedľa seba. Prečo by mal byť lockdown, ktorý nám znova bude likvidovať ekonomiku? Nevidím na to žiaden dôvod. Prečo by štát mal znášať ekonomické škody kvôli tým, ktorí sa dobrovoľne rozhodli dať sa neočkovať? To oni budú svojimi postojmi určovať na najbližšie obdobie stav ekonomiky v republike? Nebláznite.

  12. Vedci, virologovia,lekári.Som tu ozaj v dobrej spoločnosti.Vsetko vedia,všetko už majú naštudované,mne zostáva len jediné.Paneboze ochraňuj Slovensko pred takýmto vsevedkom.To sa nedocitas v žiadnom vedeckom štúdiu,čo tu.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img