ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

Nové stromy, lúka a trvalky. Takto sa na jar zazelená zrevitalizovaný priestor na Cukrovarskej

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta  /8 NOV 2021/

Sereď si dala vypracovať odbornú krajinno-architektonickú štúdiu. Jej cieľom je priniesť kvalitnú a funkčnú zeleň do priestranstva v okolí bývalej Vravy. Čerstvo vynovenú časť Cukrovarskej ulici skrášli sedem mladých vzrastlých stromov, lúčne aj trvalkové plochy. Očakávané zazelenanie zabezpečí mesto na jar budúceho roka.

 

Pestrý celý rok

Priestranstvo zazelenajú tri vzrastlé javory a štyri okrasné hrušky. Vysadia sa najväčšie možné stromy, ktorých koruna bude nasadená v minimálnej výške 2,2 metra.

Veronika, echinacea, šuškarda, kráska, veronika, kocúrnik, poniklec, prýštec, okrasný cesnak, tulipán, modravky, narcis. Toto sú názvy trvaliek a cibuľovín, ktoré prinesú farebnosť do mesta od apríla do októbra. Záhony trvaliek a cibuľovín budú tvoriť plochu približne 230 metrov štvorcových. Pod nové aj zachované staré stromy sa zasa budú vysádzať pôdokryvné typy trvaliek.

Do pripravenej a zúrodnenej pôdy sa zasejú aj semiačka lúčneho kvetinového trávnika. Ich rozloha bude 200 metrov štvorcových a bude obsahovať vyše 80 druhov bylín, tráv, letničiek aj ďateľovín.

 

Prilákame opeľovače

Okrem krásy a farebnosti počas roka majú tieto nové zelené plochy priniesť do mesta viac života. Pestrosť kvetov totiž zabezpečí podmienky pre život užitočného hmyzu a dostatok medonosných rastlín pre opeľovačov.

 

900 metrov lúčnych plôch

Aby toho nebolo málo, na budúcu jar mesto vyseje aj ďalšie lúčne plochy. Približne 700 metrov štvorcových kvetnatej lúčnej plochy vytvorí na Kostolnej ulici, v okolí novovzniknutého parkoviska. Spoločne tak budeme mať v Seredi asi 900 metrov štvorcových plôch premenených na lúky.

Sú pritom podstatné pri prispôsobovaní sa miest klimatickým zmenám. Lúčne plochy okrem toho, že sú podmienkou pre život potrebného hmyzu, aj plnia funkciu akejsi špongie. Tá zachytáva a drží vodu, ktorú v skrotenej podobe v mestách intenzívne potrebujeme. Voda mestské prostredie prirodzene ochladzuje, čo oceníme počas horúcich letných dní.

 

 

zdroj: seredskenovinky.sk

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. pekna myslienka a takto sa ma pristupovat pri vystavbe takychto priestorov.
    LEN NECHAPEM PRECO SA TAK NEPOSTUPOVALO PRI VYSTAVBE TRZNICE
    tam sa nedbalo na zivotne prostredie.
    okrem obrovskej ocelovej OPACHY mnozstvo stolov ktore budu nepotrebne
    dalej iba beton ,dazdova voda do kanalizacie
    znetvorila sa MLYNARSKA UL.
    ODPORUCAM ABY PRACOVNICI MAGISTRATU CHODILI S OTVORENYMI OCAMI napr po GALANTE nenapadna trznica .vela zelene a CYKLOCHODNIK po ktorom sa mozte pohybovat po hlavnej ulici.
    odporucam mlynarsku ulicu vyuzivat v lete ako prirodnu saunu.

  2. a na mlynárskej je ten drahý betón využívaný ako parkovisko. Má byť s povolením od úradu, ale v sobotu je tam anarchia. Machri si skracujú okruh a parkovisko využívajú ako prejazd. Návšetvníci trhu s obavami prekľučkovávajú pomedzi autá. Mestskí policajti nikde nič. Vládnu nám betón a autá. Podriaďujeme verejný priestor autám. Peší neotravujte.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img