ISSN 1337-8481

utorok, 19. marca, 2024

Konferencia v Glasgowe je pre našu planétu rozhodujúca

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila v utorok 2. novembra 2021 na Klimatickej konferencii OSN v Glasgowe. 

Podľa prezidentky máme jediný spoločný cieľ, ktorým je záchrana planéty a musíme konať podľa tohto cieľa. Konferenciu v Glasgowe označila za rozhodujúcu.

„Potrebujeme zintenzívniť naše úsilie znížiť emisie a zmierniť následky klimatickej krízy. Ak v tomto zlyháme, na ďalších konferenciách budeme diskutovať už len o nezvratnej devastácii našej planéty a jej biotopoch. Takémuto scenáru sa dá ešte stále vyhnúť, zatiaľ to však vyzerá, že zlyhávame v tom, aby sme mu zabránili.“

V príhovore v rámci Fóra svetových lídrov prezidentka zdôraznila, že najmä mladá generácia má z klimatickej krízy vážne obavy. „Je jasné, že mladá generácia vie, že nám dochádza čas. A nám politikom už dochádzajú výhovorky. Som rada, že ako Európska únia robíme to, čo je potrebné: do roku 2030 znížime emisie o najmenej 55%, do roku 2050 sa staneme prvým klimaticky neutrálnym kontinentom a budeme pomáhať rozvojovým krajinám robiť to isté.“

Prezidentka zároveň pripomenula, že emisie Slovenska v porovnaní s rokom 1990 klesli o 46%, emisie metánu sú nižšie o viac ako o polovicu, už teraz vyrábame 80% našej elektriny nízkouhlíkovo a od roku 2023 nebudeme používať uhlie na výrobu elektrickej energie. 43% prostriedkov z plánu obnovy Slovensko využije na podporu udržateľnej zelenej tranzície v doprave, priemysle alebo budovách.

„Vieme, že tieto kroky samé o sebe nebudú stačiť. Boj proti klimatickej kríze si vyžaduje naozaj globálne úsilie: nielen zo strany EÚ a zvyšku rozvinutého sveta, aj keď práve my máme osobitnú zodpovednosť. Všetci musíme prispieť svojím spravodlivým dielom – vrátane tých štátov, ktorých najvyšší predstavitelia  neprišli do Glasgowa.“ 

Parížske záväzky musíme podľa prezidentky premeniť na reálny a kredibilný pokles emisií CO2.  „Uhlíková stopa lietadiel, ktorými sme do Glasgowa prileteli, nesmie byť jediným výsledkom tohtoročnej konferencie. Každý z nás má svoju vlastnú cestu rozvoja a odlišné východiskové pozície, ale spája nás jeden spoločný cieľ: zachrániť našu planétu. Konajme podľa tohto cieľa.“

Celý text príhovoru prezidentky je dostupný v sekcii Prejavy.

 

zdroj: prezident.sk

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. A v čom je rozhodujúca? Miesto hovädzieho budeme žrať polystyrén lebo kravy vraj prdia metán (skleníkový plyn) ale to že v krajinách tretieho sveta pália na ulici pneu to nevadí veď to je od nás niekolko km … malo by sa to brať globálne lebo čoskoro my budeme tý zaostalý …

  2. Akú uhlíkovú stopu zanechali účastníci konferencie, ak ich bolo vyše 170? Najmenej 168 z nich priletelo a odletelo lietadlom. Plus kolóny desiatok limuzín určite nie s elektronickými motormi. Či o tom sa už nepíše? Ak sú takí ekologickí títo farizeji, mohli to zbuchnúť online. Ale to by zas nemohli žrať na recepcii.

  3. Čisté divadielko.Obliect si zelené šaty,vysvietit palác na zeleno,odletieť iným lietadlom ako svojim,samé tetralne gestá,ktoré majú na klímu nulovú hodnotu.Predniest prejav,ktorý sa každému páči,a predstavenie sa končí,a sme tam,kde sme boli.A okrem toho bez Činy,Ruska Indie,a USA,je to len divadielko,ktorého sa prezidentka rada zúčastní.Je to doba a jej charakteristika je nesmierna povrchnosť.Ked sa jedna o zisky,tak potom vyzerá všetko inak.

  4. A čo má ešte, okrem toho čo si vymenoval, urobiť prezidentka takého minišprtštátu ako sme my, no daj námet. Vieš si pri tom prejave predstaviť namiesto nej napr. takého Gašparoviča? To by bolo rošambo.

  5. Je to všetko divadielko, jedna paráda. Idú obmedzovať vraj chov hovädzieho dobytka, ale nevadia im poloprázdne obrovské lietadlá vo vzduchu, v noci vysvietené diaľnice, reklamy, lietadlá ktoré pravidelne týždenne letia do južnej Ameriky pre kvety ( lebo tie asi nesmierne dôležité pre život a asi aj klímu), úžasná nadspotreba tovaru a potom vyhadzovanie, a znovu kolotoč výroby a dokola. Testovanie jadrových hlavíc a podobné hovadiny. ten rozvojový svet, ktorému Európa chce pomáhať nám v produkcii emisií siaha tak po členky, takže samé kecy. Keby tam bola úprimná snaha, tak by sme asi len čumeli na závery konferencie….

  6. Keď som sa vKauflande pýtal, prečo nemajú cukor zoSerede, ale dovezený z Čiech, nevedeli mi odpovedať. To je uhlíkové stopa!!! A koľko ide takých kamiónov???!

  7. Cukor zo Serede sa najprv odvezie do centrálneho skladu a potom znova do Serede. Nechci vedieť všetko, rozum by sa ti zastavil.

  8. Jediný ekologický prezident bol asi p. Kysca tam sa lietalo na alkohol – natankované bolo aj lietadlo aj pasažieri…

  9. „od roku 2023 nebudeme používať uhlie na výrobu elektrickej energie…“ Takže o rok sa zatvoria uhoľné elektrárne na Slovensku a ten výpadok (cca 15% objemu výroby) elektrickej energie nakúpime draho v zahraničí? Alebo pridáme nejaké bloky do jadrových elektrární, či ako? To je len tak? Aká je vízia?

  10. Sumček africký presne ako píšeš. Táto zapredaná vláda chce totálne zničiť ešte aj ten malý zbytok toho čo je ešte Slovenské aby sme sa stali totálne závislí na zahraničí,teda globalistoch. Toto bolo v pláne už dávnejšie.
    Teraz nech skákajú od radosti tí somári čo v roku 2004 kričali od radosti : Hurá sme v únii,únia nám pomôže ! Ja som už vtedy tvrdil že to je náš koniec, Únia nie je na to aby zachraňovala nejakých „slovanov“ ale aby jej bohaté štáty ešte viac zbohatli a z nás urobili otrokov

  11. Daniel, to čo si napísal je totálna peachovina.
    Nechci si predstaviť, v akých sračkách by sme boli, ak by sa splnil vodcov sen o vystúpení z EÚ 🤦

  12. Pán inžinier nič by sa nestalo. Dohodli by sa nové zmluvy a išlo by sa ďalej keby naši „politici“ neroz…ali celú republiku.
    A na Slovensku nijakých vodcov nemáme,jedine tak „lídrov“,čo je vlastne to isté.
    Ja nie som členom ĽSNS tak neviem čo to tu stále všetci splietate. Viem čo vám poškodilo myšlienkové pochody… (v…..a) 🙂

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img