ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Vedenie mesta k preberanému bodu poskytne odpovede až po rokovaní MsZ. Z čoho majú strach?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Vo veci problematického prenájmu mestského pozemku v Malom Háji súkromným spoločnostiam a vývoja situácie, kedy Mestu Sereď (teda nám obyvateľom) nájomcovia nechávajú dlhy v značných čiastkach, sme sa prostredníctvom hovorkyne MsÚ Mgr. Zuzany Slahučkovej, na vedenie Mesta Sereď obrátili s nasledujúcimi otázkami:

Milos Majko     st 27. 10. 11:47 (pred 5 dňami)

komu: Zuzana, Zuzana
Dobry den,
ziadame vedenie mesta Sered, konkretne primatora mesta Tomcanyiho, jeho zastupcu Veselickeho a prednostu MsU Krajcovica (teda vsetci plateni z dani obcanov) o konkretne odpovede na nasledujuce otazky:

1. – preco, s akym motivom a v akych konkretnych terminoch a financnych ciastkach mesto dotovalo firmu TEKADEX s.r.o.?
2. – preco mesto netrvalo na dodrzani zmluvy odberu BRO a to BEZPLATNE po dobu, ktora bola s firmou zazmluvnena?
3. – vrati prednosta Krajcovic odmeny udelene mu VOPRED PRIMATOROM Tomcanyim minimalne za cas, kedy nim dohodnute podmienky zmluvy neboli naplnene? O takejto potrebe sa vyjadrili viaceri nami osloveni poslanci MsZ.
4. – kedy prednosta Krajcovic VOPRED mu vyplatene odmeny vrati na ucet mesta, v akej vyske a ak nie, z akeho dovodu?
5. – preco – aku mal motivaciu PRIMATOR NEkonat od leta minuleho roku napriek tomu, ze vedel o porusovani najomnej zmluvy firmou TEKADEX s.r.o. a navazani odpadu zo zahranicia na prenajaty mestsky pozemok?
6. – aku motivaciu mal PREDNOSTA Krajcovic na VEREJNE OBHAJOVANIE firmy porusujucej zmluvu a zakon? Ziadame konkretnu odpoved.
7. – co konkretne a kedy urobili, zodpovedni uradnici MsU aby zabranili nezakonnemu navazaniu plastoveho odpadu na mestsky pozemok a porusovaniu najomnej zmluvy firmou TEKADEX s.r.o. alebo inymi firmami na pozemku podnikajucimi?
8. – preco podstatne aktivnejsie NEkonali zodpovedni uradnici MsU – informovani o stave na mestskom pozemku boli a to vdaka poslankyni Fackovcovej a Irsakovi niekolkokrat VEREJNE !!
9. – kto a z akeho dovodu mal zaujem na tom, aby v objekte bola instalovana linka BEZ POVOLENI a aku malo vedenie mesta motivaciu na OBHAJOVANIE nezakonneho konania firmy ? Ziadame konkretnu odpoved.
10. – ako je mozne, ze na komisiu podla poslankyne bol vyvijany tlak, aby znovu rozhodla v prospech firmy vedenej rovnakym konatelom a to napriek tomu, ze firma pod vedenim tohto konatela dlhodobo nedodrziavala zmluvne podmienky a Mestu Sered zostala dlhovat nemalu financnu ciastku?
11. – kto zaplati zavazky za TEKADEX a nasledne GreenCon Recykling v pripade, ze firmy nebudu solventne a zavazky si nesplnia?
12.- ak spolocnost GreenCon Recykling s.r.o. do ukoncenia najmu, teda 31.decembra 2021 neuvedie prenajaty mestsky pozemok do povodneho stavu, neodprace / nespracuje tony BRO odpadu, neodstrani bez stavebneho povolenia postavenu pristavbu haly, pripadne sposobi skody na majetku mesta, kto toto vykona a na koho naklady?
13. – na verejnych rokovania MsZ od vysokopostavenych volenych zastupcov Mesta Sered a uradnikov padli vyjadrenia, ktore vzbuduju obavy z mozneho zvyhodnovania jednej firmy, jej neopodstatneneho dotovania z verejnych fiancnych zdrojov napriek neplneniu zmluvnych zavazkov firmou, nebolo kontrolovane vykonavanie sluzieb za ktore mesto zaplatilo (vykonanie kompetentnych nezaujimalo), nebolo vyzadovane dodrziavanie zmluvy, ci dokonca kompetentni nekonali ani na zaklade verejnych upozorneni na porusovanie zmluvy. Toto vzbudzuje obavy a podozrenia z mozneho korupcneho spravania sa verejnych cinitelov, zneuzivania verejnych financnych prostriedkov a ich nekonania vo verejnom zaujme.
Aku motivaciu k takemuto konaniu a nekonaniu tam,kde vereni cinitelia konat boli povinni, malo vedenie mesta?

Pani Slahuckova, na zaklade Vasej infomracie o vytazenosti do stredy, Vam otazky zasielame az v stredu a prosime odpovede od vedenia mesta do 18.00 hodiny piatka 29.10.2021.
Dakujeme.

Za SOL, Milos Majko

– – –

Obdobné otázky sme zverejnili v SOL už v pondelok presne pred týždňom. Reakcia zo strany vedenia mesta – žiadna.

Na základe zaslaných otázok písomne, hovorkyňa odpovedala:

st 27. 10. 2021 o 13:06

Zuzana Slahučková <zuzana.slahuckova@gmail.com> napísal(a):

Ďakujem za zhovievavosť, no nešlo o moju vyťaženosť do stredy. Išlo o to, keď ste mi do telefónu čítali otázky, tak Vami uvedený termín do stredy nebol reálny.
Ja sa do tých otázok samozrejme pustím, no už teraz Vás informujem, že nie všetky Vám zodpoviem do termínu, ktorý ste si stanovili.

S pozdravom, Slahučková

Následne naša reakcia opätovne zaslaná e-mailom hovorkyni Slahučkovej:

Milos Majko  27. 10. 2021 15:29 (pred 5 dňami)

komu: Zuzana
… tak rozmyslam, cim to bude, ked nejaka odpoved nebude zodpovedana …
D.
MM 

Žiaľ, zodpovedaná nebola žiadna otázka. Ale úplne žiadna. Pani hopvorkyňa Slahučková sa vyjadrila, že odpovede budú až po rokovaní MsZ, ktoré bude cez týždeň.

Požiadali sme ju, aby to oznámila e-mailom. To len aby občan, daňový poplatník a volič poznal pravdu:

Zuzana Slahučková   pi 29. 10. 13:43 (pred 3 dňami)

komu: mne
Dobrý deň,
do Vami stanoveného termínu Vám z kapacitných dôvodov nedokážem zabezpečiť odpovede.
Venujem sa im.
Najskorší termín, kedy Vám odpovede viem zaslať, bude po termíne aktuálneho zastupiteľstva, ktoré sa koná 4. novembra 2021.

Za pochopenie ďakujem, Zuzana Slahučková 

No a máme to. Ani občania, obyvatelia a ani poslanci MsZ nepotrebujú pri prerokovávaní bodov č. 17.H.1.- Pozemky v lokalite „Malý háj“, 17.H.2. – žiadosť spoločnosti GreenCon Recycling s.r.o (žiadosť o splátkový kalendár)  poznať odpovede na dôležité otázky týkajúce sa správy vecí verejných a nakladania s majetkom mesta.

Prečo vedenie mesta zastúpené primátorom Tomčányim a prednostom Krajčovičom nezverejní odpovede ešte pred rokovaním poslancov MsZ? Z čoho majú strach?

Že celé zle? Mýlite sa, ešte oveľa horšie !! Niekto tu rozohral zvláštnu „hru“ a niekto má evidentne strach, aký bude mať koniec.

O podnikaní firiem pod konateľom Krošlákom na mestskom majetku v Malom Háji, sme toho už napísali dosť na to, aby mal niekto strach. Firmu vyšetruje polícia pre niekoľko porušení zákonov, primátor mesta Tomčányi napriek upozorneniam poslancov za vlastníka nehnuteľnosti nekonal ani pri jednoznačnom a hrubom porušovaní zmluvy.

Prednosta MsÚ Krajčovič sa k veci vyjadroval verejne – ako sa veci skutočne majú a v čom sa predstavitelia mesta správali – povedzme to diplomaticky – akosi svojsky? Tak, akoby ani nespravovali verejné finančné prostriedky, ale z peňaženky by ťahali svoje  vlastné, ktorými by pomáhali krachujúcemu kamošovi?

Mesto za spoločnosť postupne preberalo záväzky, ktoré mala robiť pre mesto bezplatne, až nakoniec TEKADEX len odvážal BRO len z plastových hnedých kontajnerov. Ostatné záväzky za neho vykonávalo mesto na vlastné náklady ( čo predstavovalo finančnú čiastku cez 15 000 eur) a nevymáhalo si to od neho v rámci zmluvnej pokuty, ako bolo dojednané v nájomnej zmluve. Takisto mesto vôbec nekontrolovalo, či služba, ktorú si mesto zmluvne dojednalo s Krošlákovými spoločnosťami (v roku 2018 a 2019 BPS Vlčkovce, 2020 TEKADEX) na dotriedenie BRO, bola naozaj vykonaná.

V roku 2020 bolo poslaneckým prieskumom zistené, že BRO viac spracovávaný nebol, ako bol a byt mal, a ani ho firma vedená Krošlákom netriedila. Za túto službu ale od mesta Krošlákove firmy dostali ročne zaplatené cez 34 000 eur. Toto prednosta Krajčovič považoval za pomoc, dotáciu pre firmu p. Krošláka a vôbec ho nezaujímalo, či odpad triedi alebo nie. Vlastne tieto zmluvy s ním boli uzavreté, aby sa mu finančne pomohlo a nemusela sa otvárať pôvodná nájomná zmluva.

Že vám to hlava neberie a že takto sa možno správa kamoš ku kamošovi v krčme pri pive a nie úradník na úrade či štatutár mesta a za mestské peniaze?

To nie je všetko !!

Ani v roku 2020 si spoločnosť TEKADEX nedokázala zaplatiť subdodávateľa zabezpečujúceho zvoz BRO od rodinných domov. Platí to mesto, s tým, že si to bude vymáhať cez zmluvné pokuty. (Od koho?)

V júni 2020 si mesto vyhlásilo VO na zvoz BRO a zabezpečuje ho už len mesto. Potom, už po tlaku poslancov a aj hlavnej kontrolórky, ktorá na podnet poslancov vykonala kontrolu dodržiavania zmluvy s TEKADEXom, boli vyčíslené pohľadávky za dlžné nájomné a aj zmluvné pokuty vo výške viac ako 36 000 eur. K dnešnému dňu je nám spoločnosť dlžná viac ako 51 000 eur.

Absurdné konanie a v prípade štatutára mesta trestuhodné NEkonanie ? Stále to nie je všetko !!

„Nadštandartný“ postoj mesta bol aj ku spoločnosti GreenCon Recycling s.r.o. – posledné nájomné mal zaplatené v marci 2021, ale mesto ho až 31.8 vyzvalo na zaplatenie dlžného nájomného, hoci podľa zmluvy s touto spoločnosťou to malo urobiť už po dvoch mesiacoch.

Až príliš veľa nejasností a až podozrivo veľká angažovanosť minimálne dvoch ľudí z vedenia mesta v aktivitách tohto konateľa, resp. firiem, v ktorých ako konateľ figuruje.

A príliš podozrivé dotovanie firmy, ktorá si dlhodobo a systematicky neplnila záväzky vyplývajúce jej zo zmluvy.

Nátlak na komisiu zo strany vedenia mesta verejne priznaný poslankyňou MsZ, aby komisia vo výberovom konaní vybrala firmu vedenú s rovnakým konateľom Krošlákom, je už „len“ bombónikom v kontexte dlhoročného  diania okolo Malého Hája.

Fakty o kauze týkajúcej sa  firiem vedených konateľom Krošlákom a podnikajúcich na mestskom pozemku v Malom Háji, sú zverejnené v predchádzajúcich článkoch. A to aj verejné vyjadrenia vedenia mesta v iných médiách,  týkajúce odmien udelených prednostovi MsÚ Krajčovičovi vo výške  65 000 Eur.

Skutočne si súčasné vedenie mesta myslí, že všetci ľudia sú hlúpi, len oni sú tými vyvolenými géniami?

S mimoriadnou pozornosťou budeme sledovať najbližšie rokovanie MsZ a „záujem“ poslancov MsZ o nakladanie s majetkom mesta a finančnými zdrojmi, ako aj „záujem“ o fakty obsiahnuté v tomto článku.

Tentokrát budú poslanci MsZ o pripade informovaní, takže ich alibizmus že snáď o veciach netušili – NEobstojí. Ani pri prípadnom následnom vyšetrovaní orgánov činných v trestnom konaní.

 

Foto: (C) Milos Majko – archív SOL

Na fotografii: firma TEKADEX sa podľa protokolu z kontroly SIŽP podieľala na nezákonnom cezhraničnom dovoze odpadu na Slovensko. Tento odpad v rozpore s povoleniami a nájomnou zmluvou skladovala na pozemku Mesta Sereď, ktorý mala v prenájme. O činnosti bol niekoľkokrát verejne upovedomený aj primátor a štatutár mesta Sereď Tomčányi, no ten niekoľko mesiacov vo veci nekonal a nezabránil tak nezákonnej činnosti nájomcu.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Kdesi som už napísal, že sú Užitoční idioti. Tu čítam, že to robia výborne. Nestáli veľa. Ani minútu. Chcete si ich prenajať?

  2. Nekonajú, lebo sú do toho aj oni zapletení a ktovie, čo by sme sa dozvedeli o čom sa nám ani nesníva. A p.Krajčovič, ten veselo opakovane požičiava peniaze Energetike, samozrejme nie svoje. A čo ešte nevieme?

  3. Nakladanie s majetkom mesta, nájmy , vecné bremena k pozemkom mesta
    poslanci odsúhlasujú v rozpore so zákonmi.
    Je chybou poslancov že si veci nenaštudujú, česť výnimkám . A chybu mame aj my občania že sa nezaujímame o veci verejné.

  4. Ja som len zvedavý kedy tento marazmus tohoto vedenia mesta skonci. Tiez som zvedavy ako budu na tento marazmus reagovat poslanci na tomto zastupiteľstve. V dnesnej dobe je toto vobec mozne aby si vedenie mesta dovolilo takto konat?

  5. V dnešnej dobe je možné všetko. Keď máš na úradoch výtlak, dokážeš aj nemožné💪🏻. Obočím. Podľa mňa by mali byť voľby každý rok. Pozri sa, čo sa rok pred voľbami začalo diať v meste Sereď. Sme svedkami tak masívnych zmien👨‍🔧, ktoré tu neboli posledných niekoľko dekád. Buď je to veľkolepá rozlúčka 🤷‍♂️, ale začalo predvolebné masírovanie mozgov💆. Za XY rokov sa dokopy nedialo toľko, ako teraz. Alebo je tu ešte jedna možnosť, náhrada za štadión🏟️.

  6. Tu sa toho už veľa popísalo,prečo ich teda ešte nikto trestné nestíha,hlavne v tejto dobe,keď stačí na cele Slovensko 5.alebo čo ja viem koľko kajucnikov.

  7. Kto vlastne povoľuje dovoz odpadu z okolitých krajín? Podľa mňa to naši vládni činitelia uzatvorili zmluvy a títo dolu v tom pokračujú. Veď chceli postaviť u nás spaľovňu odpadu, ktorá by slúžila aj pre okolité krajiny. Čo na to povedať? Že nás predajú za misu šošovice, hlavne že sa oni nabalia.

  8. Miloš. V Schengene je volny pohyb ludi , tovaru a odpadu.Obchod s odpadom je neuveriteľný biznis, tak sa nečudujte.Viete kolko starých hál je zavezených odpadom? aj toxickým. Skúšali to aj u nás v dedine. Chceli za 200 000Sk(na tú dobu pekné peniaze) na rok prenajať areál na na skladovanie použitého oleja a kyselín. Starosta s tým nemal problém. Ale ľudia mu to zatrhli.

  9. pre Miloš Majko 2. novembra 2021, 14:47
    Bohužiaľ je to aj jedna z najväčších chýb a nevýhod Schengenu. Žiadna kontrola, žiadne hranice, žiadne obmedzenia. Len tie papierové, ktoré stoja za veľké ho..o.

  10. Vlado 2. novembra 2021, 18:43 – zasnem…

    Tak Ty sa Vlado 32 rokov po Neznej revolucii stazujes na volnost pohybu? Ze si si neuzil socialistiicke hranice, kontroly na nich a perzekucie aj pri nakupe jednej cokolady navyse?

    Vlado, co sposobuje, ze jednu z najvacsich vymozenosti demokracie povazujes za najvacsiu chybu?

    Co keby si sa zastavil na navstevu u mna – mozno Ta zaujme Zelezna opona, ktorej original mam v muzeu. Ano, ten original, ktory sa snazili prekonat tisice ludi a stovky na nej pohraniciari zastrelili. Alebo ich zabila elektrina, ci roztrhali psy.

    Vlado, Vlado…

  11. Miloš Majko 2. novembra 2021, 21:31
    Nemýľ si dojmy a pojmy. Volnosť pohybu osôb pri cestovaní či dochádzaní za prácou je jedna vec. Volnosť pohybu nákladov a tovaru je úplne niečo iné. Bez kontroly, bez dokladov, potom sa divíme, že máme odpad nielen všade okolo ale aj na pultoch obchodov.

  12. Vlado 2. novembra 2021, 22:36 – som si isty, ze dojmy s pojmami si mylis Ty Vlado.

    Volny pohyb osob a tovaru v ramci EU a Schengenskeho priestoru je vyborna vec a vymozenost. Ze je tato vymozenost ZNEUZIVANA ZMRDMI A KRIMINALNYMI ZIVLAMI, je vec ina. To nie je chba systemu, ale tych zmrdov.
    Je potrebne, aby system ochrany pred nezakonnym konanim a represia fungovali dostatocne rychlo a ucinne.

    Sposob Tvojho rozmyslania mi pripada tak, ze by sme mali zakazat ostre noze na rezanie napr. slaninky, lebo sem tam niektory magor kamosovi v krcme rozpara bachor.

    Alebo auta, kedze sem tam nejeky psychopaticky ozran sadne za volant a niekoho zrazi.

    Pochopil?

  13. pre Miloš Majko 3. novembra 2021, 0:35
    Miloš, tie tvoje alibistické prirovnávačky sú už komické. Opakujem znova – voľný pohyb osôb pri cestovaní a dochádzaní za prácou v rámci EU je super. Ale voľný pohyb tovaru je niečo úplne iné. Odkedy sme v únii tak na našich pultoch je bohužiaľ čoraz menej kvalitného tovaru. A v čoraz väčšej miere sa sem vozí doslova odpad. Byť len minimálne kontroly nákladov na hraniciach bolo by to stále lepšie než je terajšia situácia. Dnes naložíš čo chceš a vysypeš to doslova kde chceš. Bez dokladov, bez kontroly. Ale vieš čo je najsmutnejšie? Že nevozí sa odpad od nás na západ ale opačne. A pritom si veľmi dobre pamätám, keď sa zistil problém s mäsom z Poľska, avizovali sa rozsiahle kontroly, no EU zasiahla, že je to neprípustné. Tak kde sme? Hranice ako také, sa nemali vôbec rušiť. Mali svoj význam. Ale Európa pod taktovkou EU je len liberálny bordel, kde akákoľvek logika ide totálne bokom.

  14. Uz bolo MsZ? 4. novembra 2021, 18:08 – Prave teraz poslanci schvalili splatkovy kalendar na dlznu ciastku firme na 24 mesiacov.

    Poslanci sa nezaoberali vlastne nicim, co moze mesto pockat uz o dva mesiace.

    Je to uplne nepochopitelne, ale firma kroea urobila dlhy mestu za necely rok, dostala bez problemov moznost splacat ho dva roky.

    Konali by poslanci rovnako aj pri svojom vlastnom majetku?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img