ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Bohatí o niečo schudobnejú, stredná trieda sa vytratí a drvivá väčšina ľudí bude musieť šetriť úplne na všetkom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V súčasnej dobe závratným tempom nezdražuje jedna komodita, ale prakticky všetko, čo bežná rodina potrebuje k prežitiu. A takýto dlhodobý vývoj spôsobí prakticky vytratenie strednej triedy. Aspoň na určitý čas.

Bohatí o niečo zchudobnejú, chudobní chudobnými aj zostanú. Paradoxne, tí najchudobnejší pravdepodobne stratia najmenej. Keďže nič nemali, vlastne o nič neprídu.

Najväčší problém vzniká pre najpočetnejšiu strednú triedu. Aj tá u nás bola a je odlisná od tej v Nemecku, Rakúsku, Holandsku, Francúzsku, či Taliansku. Smejete sa? Chyba ! Euro máme rovnaké. Hovoríme o počte bankoviek v peňaženke, ktorými mesačne má možnosť normálny pracujúci disponovať.

Problémom pre každého bežného pracujúceho teda bude jeho reálny príjem, resp. to, čo si bude (či skôr NEbude) môcť dovoliť. A toho bude hodne. Pri takto závažnom zdražovaní energií a pohonných hmôt, automaticky zdražie doprava. Zdražením dopravy zdražie úplne všetko. Aj tovar dennej spotreby a samozrejme potraviny nevynímajúc.

Zvýšené ceny energie spôsobia zdraženie prenájmov výrobných a skladovacích priestorov, čo prinesie prenesenie zvýšených nákladov do výslednej ceny tovarov pre konečného spotrebiteľa.

Zvyšujú sa ceny nákladov na výstavbu nielen pre podnikatelov, ale aj rodinných domov. Rozostavaných, ale aj tých pred dokončením. Zrazu niet rezervy, úvery sú našponované a splátky pri hypotékach u väčšiny ľudí rozdelené na desaťročia. Zväčša do dôchodku. Neraz aj počas neho. Je to normálny stav v spoločnosti?

Neúmerne sa zvyšujú nuklady  aj na opravy už stojacich nehnuteľností – len príjmy drvivej väčšiny obyvateľov stúpať súbežne s rastom nákladov na život jednoducho nebudú. Nemôžu. Na všetky zvýšené mzdy je potrebne zarobiť peniaze.

Zo zvýšených miezd profituje najviac štát a poisťovne (aj súkromné) vo forme vyšších odvodov, ktoré sú historicky u nás jedny z najvyšších v EÚ.

Kolotoč inflácie sa roztáča. Nevyhnutnosť tlačenia ďalších peňazí a prejedania toho, čo patrilo našim deťom a vnukom.

Aby nedošlo k omylu – za súčasný stav neviním súčasnú vládu. Tá „len“ začala štát riadiť v tom najhoršom čase. Nepripravená personálne a na začiatku prvej vlny koronakrízy.

Uplynulé obdobia ale boli rajom pre predchádzajúce vlády. Ekonomika bola na vzostupe, Slovensku sa darilo. Že sa darilo aj ľuďom pri moci, vidíme na výpovediach tých, ktorí sa ku korupcii a inej trestnej činnosti už priznali. Iných čaká dokazovanie tunelovania verejných financií, zneužívanie funkcií a ich postavenia. Aby tí ďalší videli, ako sa to „do psej matere“ nesmie robiť.

Ako priatelia, poučíme sa aspoň tentokrát takpovediac „z krízového vývoja“ ?

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. A to len preto lebo slovač je sprostá. Máme najmenšie platy v EU a najvyššie ceny. Všetci chodia štrajkovať kvôli očkovaniu ale za zvýšenie platov nikto .

  2. Netreba sa báť. Veď napr. dôchodcom sa bude valorizovať dôchodok o 5€. Vie niekto poradiť ako naložiť s takým obrovským obnosom? Hlavná vec, že oni si zvýšili platy „len“ o 1500€. Nerobme si ilúzie, že to bude inak, keď, ako to prieskum ukazuje, znova by ľudia volili tých, ktorých už odpísali. To isté sa dokola opakuje. Dokiaľ nebudú ľudia používať vlastný zdravý rozum, nič sa nezmení a my budeme na našu hlúposť stále viac a viac doplácať.

  3. Bohatí nikdy neschudobnejú. Práve naopak. Len chudobní budú ešte chudobnejší. Boháči sa vždy vynašli, lebo si vždy kúpili užitočných idiotov vo vláde, alebo si vymysleli rôzné krízy. Raz hospodárska, potom finančná a teraz koronu. Aj to je len čistý biznys, nič iné. Dezinfekcie, hyg.pomôcky, vakcíny a bohužiaľ momentálne aj čoraz drahšie potraviny, energie, palivá, že vraj aj autá, ktorých je navyrábaných viac než dosť. Ale…..zisky si treba ošetriť. Kapitalizmus robí divy. Bohužiaľ. Je to režim kde je najdôležitejší zisk jednotlivcov, nie blaho, či životná úroveň väčšiny. Ľudia sú len položky na odpis. A Slovensko má žiaľ tú smolu, že nielenže máme gro priemyslu zameraný na automobilky ale aj neschopnú diletantskú vládu, ktorá riadi krajinu ako Titanic. Síce s plnou parádou a silnými rečami, zato priamo na ľadovec.

  4. Bohati o nieco chudobnejsi ? kamo ty si trosku mimo , cim dalej su bohati bohatsi , stredna trieda sa rozdelila medzi bohatsimi a chudobou , chudobnejsi budu zobraci , normalne fungujuca demokracia , ideme podla vzoru USA, ci za co sme strngali ?

  5. Miloš. Ktorý „boháč“ drží peniaze na učte, ktoré by mu znehodnotila inflácia? tu ide o to že po akejkoľvek kríze sú „boháči“ ešte bohatší. Ale inak máš pravdu. Stredná trieda pomaly vymizne. a chudobných bude čím ďalej viacej.

  6. Neposudzuje u bohatých iba prijmy. Samozrejme, že aj ich príjmy podľahnú inflácii. Ale treba povedať aj B. Bohatí infláciu až tak necítia, keďže rast spotrebiteľských cien im vykompenzuje nárast hodnoty ich majetku. Čiže počas inflácie im narastá hodnota majetku a tá je výraznejšia ako im z príjmov odkrojí inflácia. V konečnom dôsledku teda bohatnú. Úplne jednoducho povedané.

  7. Som zvedavy, ci konecne henti daju za pravdu Grohlingovej reforme skolstva, ktora chce okrem ineho naucit decka aj financnej gramote.

  8. Miloš“ Bohatí o niečo schudobnejú, stredná trieda sa vytratí a drvivá väčšina ľudí bude musieť šetriť úplne na všetkom“ Anonym 1. novembra 2021, 9:39 Ti to napísal ako to funguje u bohatých. žiaden „boháč“ nedrží peniaze .ich bohatsvo je v majetku.

  9. Bohuš 1. novembra 2021, 12:00 – skusim pomalsie, snad budes stihat. 😉

    Prvotne je rec o inflacii. Preto je v prispevku napisane Vladovi napisane:

    Miloš Majko 1. novembra 2021, 8:54
    Vlado 1. novembra 2021, 8:13 – mozes prosim matematicky vysvetlit, ako ktokolvek vlastniaci peniaze pri vysokej inflacii nehladiac na jeho prijmy zbohatne? Dakujem.

    Doplnim este „drobnost“ – inflacia likviduje kazdeho peniaze, financnu hodnotu majetku a povedane uplne jednoducho – hlavne uspory. A hotovost ma aj bohaty clovek. Len ide o ciastky, v ktorych stredna vrstva nema majetky.

    A úpreco aj hodnotu majetku? Lebo kazdy nehnutelnost ma realnu hodnotu, ktoru je iny ochotny zaplatit. V ekonomike rozpravky koncia a zacina realita.

    Hodne bohatych ludi ktorym dosla hotovost muselo predat svoje majetky pod cenu a ostali – nuz, ako to povedat slusne – v p…

    Co sa tyka ostatnych prijmov – ano, su ludia a firmy, ktore na ekonomickej situacii zarobia. Spekulacie, ale aj normalne obchodovanie – mali dostatocnu hotovost. Tak napr. lacno skupia nehnutelnosti, ktore budu zostavat bankam pre nesplatene zypoteky, ktore pre vysoke uroky nedokazali ludia splacat.

    Ale to je uz o sirsich suvislostiach a o tych snad inokedy.

    Ozaj, Vlado – ako to je s vysvetlenim tej matematiky?

  10. Neoponujte Miloskovi on ma svoj svet , tazko mu vysvetlit ako sa da lahko zbohanut pri inflacii , pokym on foti otravuje obcanov za hluposti trosku mu uteka cas sponzori . Ano inflacia je o matematike ale ked sa vies zorientovat sledovat ako sa ubera trh staci nedrzat eurase v banke alebo doma pod poduskou ….

  11. Pre Miloš Majko
    Pardon za meškanie, ale nedržím šichtu na SOL. Miloš, ako fakt ma prekvapuješ. Matematika nepustí, lenže tu nejde o žiadne počty. Žiadny pracháč nedrží peniaze na účte. Práve naopak, najviac kupujú a investujú v dobách krízy. Tak ako tomu bolo aj počas fin.krízy, keď padli ceny nehnuteľností. Pracháči ich skupovali vo veľkom, lebo vedeli, že to nepotrvá večne a mali nato. Tak tomu bude aj teraz. Stačí na trhu vyvolať paniku a ľudia im ich straty vykryjú. Uvediem príklad.počas 1.vlny korony bol zúfalý dopyt po dezinfekcii a rúškach. Fakt je niekto tak blbý a verí, že nikde neboli? Boli, doslove narvaté sklady, len sa pekne počkalo, kým nestúpne cena. A investovaný milión sa premenil na 2, alebo aj 3.

  12. IP ty si asi vedľa reality.Majko jasne píše že hovori o samej inflacii a nie ďalších príjmoch.Ty chceš byť zaujímavý a chceš si rypnúť tak píšeš o tých ostatných príjmoch a hovoríš o inom.že má Majko trpezlivosť písať ty

  13. Pán Majko,to ste si akože sám v tej hlave dal dohromady,alebo ste si aj niečo naštudoval.O Tom majetku,ste úplne,ale úplne vedľa.

  14. Vlado 1. novembra 2021, 12:44 – neplanujes niekedy citat a vyjadrovat sa v suvislostiach? To si fakt myslis, ze si prave objavil dalsi svetadiel?

    abcd 1. novembra 2021, 12:47 – tento druh reakcii je uplne bezny a zial stale castejsi. A niektore diskusie ma celkom bavia, ked teda neprejdu do urovne hodnej psychiatrickej liecebne.

    IP 1. novembra 2021, 12:38 – obdobne plati aj pre Teba.

    – – –

    Zaroven si ale treba uvedomit, ze nie kazdy clovek ma miliony ako Kicura. Zial, stredna trieda pride o uspory, ktore nedostali v proviziach za biznisy dohodnene „v mene statu“ a na ukor statu. Ludia prisu o odmakane a zdanene prachy pripravene na novy nabytok, rekonstrukciu domu, ci auto.

    Bohaty clovek pride o rovnake percento z kazdeho Eura v hotovosti, ako zobrak. Rozdiel je len v pocte Eur a ze zobrak si ten nakupny vozik za dalsiu hotovost vymeni tazko, kdezto bohaty jednu zlatu tehlicku na hotovost (aj ked mozno nevyhodnejsie) premeni viac menej hned.

    Teoria je jedna vec, no prax ina.

    A teraz sa skuste pobavit s mladymi rodinami, ktorym zrazu chyba hotovost na dokoncenie rozostavanych domov, za ktore platia uver rozpocitany na 35 rokov.
    Len ich hned nezabite poznamkou, ze onedlho vzhladom na inflaciu zakonite stupnu urokove sadzby. Lebo oni najlepsie vedia, aku maju rezervu dnes, nebudu musiet dlho rozmyslat nad tym, co bude potom…

  15. ste tupci.pán majko píše o praxi a vy tu snívate len aby ste odporovali.syn mi stavia dom úver musí platiť a celá rodina mu zháňa peniaze na drahý materiál.ako píše pán majko keď zvýšia úroky v banke,asi bude celá rodina jesť v poronde trávu.tu vidím ako ďaleko pán majko rozmýšľa.niekorý ľudia to ešte pocítia a my to máme doma už teraz!!!!!

  16. Miloš tak ešte raz a po-ma-li.“ Bohatí o niečo schudobnejú, stredná trieda sa vytratí a drvivá väčšina ľudí bude musieť šetriť úplne na všetkom“ toto je nadpis článku. v kometoch píšeš o peniazoch a inflácii.to je pravda. znehodnotia sa.ale majetok bohatých nieje o pe-nia-zoch.v tejto dobe nezbohatneš prácou.inak jedny o koze a druhý o voze

  17. Pre Miloš Majko
    Pardon, zabudol som, že akákoľvek odpoveď je zbytočná lebo 150% pravdu máš len ty. Žiadny boháč počas krízy nikdy neschudobnel. Nikdy. A u nás duplovane. Ale možno sa to zmení, veď min.financií je najlepší odborník, vlastne on je odborník na všetko. A určite urobí všetko preto aby slovenské rodiny netrpeli. Veď si nato vyplakal o 3 miliardy navyše.

  18. Bohuš 1. novembra 2021, 13:28 – v sucasnom svete je vsetko a vzdy v konecnom dosledku „len“ o peniazoch.

    Vlado 1. novembra 2021, 13:35 – uz tych 150 % o ktorych pises, su hlupostou. Ale zostan v teorii, ja som uz 30 rokov v realnej praxi.

  19. Anonym 1. novembra 2021, 13:39 Pribudlo 660 miliardárov
    Uplynulý rok bol extrémny, a nielen pre pandémiu, ale aj pre veľké príchody na burzu, rast ceny kryptomien a najmä raketový rast cien akcií. Aj preto sa počet miliardárov v 35. výročnom rebríčku Forbes najbohatších ľudí sveta zvýšil na rekordných 2 755, čo je o celých 660 viac ako vlani, keď rebríček preriedila prvá vlna pandémie.ty si myslíš že Jeff Bezos má v banke 177 milard?

  20. Ešte raz pomali aby to pochopil aj ten 150. percentný.Inflacia je o peniazoch,nie o realitách,nie o zlate nie o iných majetkoch.Prave naopak,kto vidí inflaciu prichádzať,tak sa zbavuje peňazí a investuje do všetkých možných druhov majetku.

  21. Bohuš 1. novembra 2021, 13:45 – ano, uz som pochopil. Prepac, ospravedlnujem sa, nepochopil som Tvoje myslienkove pochody.

    Ty hovoris o tych fakt zopar miliardaroch a ja naozaj nemam kapacitu zamyslat sa nad vecami, ktore ma obchadzaju rovnako, ako let na Mars.

    Ja teda rad a dobrovolne v tomto zostanem na Slovensku a budem pisat o tom, co vidim, citim a denne komunikujem s beznymi ludmi.

  22. Kto má málo, minie málo. Kto má veľa, minie veľa. Žiadny zdroj nie je nevyčerpateľný. Preto sa snažia títo zbohatlici čím najviac si nabrať, ale dokedy? Teraz je ešte z čoho. Ale pomaly už nebude z čoho, lebo všetko je už pomerne rozkradnuté, alebo rozpredané cudzincom. Už ani pôda pod nohami nebude naša. Zo zlého na dobré sa ľahko zvyká, ale opačne ťažko. Aby sme nejako prežili, všetko bremeno hádžu na ľudí, raketovým rastom cien… Dokedy?

  23. Miloš nechaj tak 🤷‍♂️.Tvoje myšlienkove pochody na SOL nechápe asi 90% diskutujúcich. Píšeš o bohatých. Ja tiež .P.S kedy je podľa teba človek bohatý?

  24. Bohuš 1. novembra 2021, 15:16 – som na to zvyknuty a nemam s tym v zasade problem.

    Ked som sa VEREJNE postavil za Kurbela v tepelnom hospodarstve, tiez moje myslienkove pochody nechapalo dokonca 99% ludi v meste. Primatorov brat mi pri odchode zo zmanipulovaneho rokovania MsZ povedal, ze by ma oplul. Ja som nechapal. Mozno on nechapal, ked po rokoch kontrolorka zverejnila vysledky 3 kontrol…

    Ak si myslis, ze povedal prepac – mylis sa.

    Vela diskutujucich nechapalo ani to, ked som VEREJNE tvrdil, ze Veselickemu boli vyplatene odmeny neopravnene. Mam zaznamy z jeho vystupeni, ze nema co vracat.

    Nakoniec vratil aspon niekolko tisic. Ostatne ze je premlcane. Ja tvrdim, ze premlcanie niekto sposobil.

    Ani tu nikto nepovedal sorry…

    Mesto konalo nezakonne v pristavbe schodista pri socialnych bytoch. Mam zaznam veducej Halabrinovej, ktora niekolko krat vrdila, ze je to v sulade so zakonom. Klamala, NEBOLO !! Myslsi si, ze tych 2600 Eur co ma stal advokat mi niekto zaplatil? Nie! Ale prednosta sa mne a mojej manzelke ospravedlnil. Drahe to oospravedlnenie…

    Ale nie je koniec vsetkym dnom…

    Vecer bude publikovany clanok znovu zamerany na Maly Haj a zvlastne podnikanie mestom (vedenim mesta) dotovanej firmy na mestskom majetku. Ani tu sme neboli akosi pochopeni v tvrdeniach, pokym SIZP nezverejnila protokol o kontrole, kde konstatovala nezakonne cezhranicne obchodovanie s plastovym odpadom – skladovany bol na mestskom pozemku a vedenie mesta NEkonalo. Ani tu vela ludi nechape – je to chyba m,na, co chapem, alebo ich?

    Mozem pokracovat – nema to zmysel. Ako som uz napisal, som zvyknuty na to, ze akosi inak veci vidim a niekedy aj o 4, 5 ci v niektorych pripadoch aj o 12 az 13 rokov skor ako ti, ktori napriek upozorneniam zostavaju slepi a hluchi…

    Takze si nic z toho nerob. Mna to neuraza…

  25. Bohuš 1. novembra 2021, 15:16 – a kedy je clovek bohaty?

    Ako ktory. Mozno Kicura je najbohatsi po prepusteni z vazby. O poznanie. Lebo tie zlate tehlicky uz dufam ze zabavil stat.

  26. Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) mala u viacerých svojich dodávateľov dlh vyše 19 miliónov eur. Keďže ho nesplatila včas, úroky z omeškania sa vyšplhajú takmer na ďalších 14 miliónov.

    Dohromady vyše 33 miliónov eur získa súkromná firma BFF Central Europe (BFF CE), ktorá skúpila pohľadávky dodávateľov a pohrozila nemocnici exekúciou. Nemocnica preto v júni s firmou podľa hovorkyne Evy Kliskej podpísala zmluvu, aby sa exekúcii vyhla.

    BFF CE sa v posledných mesiacoch zviditeľnila tým, že skupuje miliónové dlhy nemocníc od ich dodávateľov a potom ich cez súdy, exekúcie a vysoké úroky od nich vymáha. Hoci sa najmenej v dvoch prípadoch mohla prihlásiť do ich oddlženia, neurobila tak.

    Z čisto ekonomického hľadiska je to logický krok, lebo cez súdy, vysoké úroky a exekúcie získa viac peňazí, ako by získala, keby svoje pohľadávky prihlásila do oddlženia nemocníc

    Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/22772547/bff-central-europe-zaraba-na-dlhoch-nemocnic-cez-vysoke-uroky.html

  27. To čo sa deje z cenami energií nemá žiadnu logiku. Je to špinavá hra kapitalizmu. Hlavne toho amerického, strácajú pôdu pod nohami a somári v Európe im pomáhajú a pritom likvidujú samí seba. Sankcie na Rusko alebo Čínu nepomáhajú tak to skúšajú seba likvidáciou. Táto hra má výsledok ľudia bez práce nemajú peniaze čo potom?

  28. Kto je tu chudobný??? Pozrite v Kauflande do vozíkov. Voľakedy ľudia v Seredi chodili do práce na bicykloch. Pozrite čo je vyhodené v smetiakoch!!! Sú krajiny,kde ľudia zomierajú od hladu. Sme na tom ešte dobre.

  29. pre Miloš Majko 1. novembra 2021, 13:39
    Veď hovorím, nikto iný než ty 😀 Aj celé Slovensko teraz zažije 4 roky tvrdej praxe od debilov vo vláde. Tých, ktorých si velebil. Pritom posrali načo pozreli. Ale novinári a kaviarenská lúza to vidí samozrejme inak. Lebo vy ste nadľudia. My len tí obyčajní. My nevidíme ako rastú ceny, aké opatrenia sa robia inde a aké tu, my nevieme porovnať kto kde a ako reálne pomáha národu a kde sa na národ sere, my sme totálne slepí lebo nevidíme prešlapy a ojeby „pozitívnej zmeny“, nie, my obyčajní ľudia nevidíme nič. To iba novinári, umelci a košelkoví mudrlanti z kaviarní, ktorí budú tlieskať týmto zmrdom, ktorí za 4 roky dostanú krajinu do takých sračiek, z ktorých sa nevyhrabeme ani za ďalších 30 rokov. Poviem ti to takto, a ver, že si to myslí aj niekoľko stoviek tisíc Slovákov. Mám v pi.., či skončí v lochu celá opozícia, čo sa zistí z nahrávok na nejakej chate, či Fico naživo niekoho poosiera alebo pretiahne, je mi to u prdele, z toho rodinu neuživím. Ale sere ma, že je tu jeden trnavský kkt, čo sa hrá na pána boha ale je drbnutý jak kýbel gitu, čo sa financií týka a miesto reálnej pomoci len bezducho tliacha. A min. soc vecí pán križiak je ďalší. Jalových rečí milión ale skutek utek. Vlastne hej, pomôže rodinám, že sa navýšia rodinné o 38 centov. Nech si ich strčí do riti pičus. Ale podľa teba je toto super úžasná vláda. Gratulujem. Fakt je tuná aj škoda dačo písať. Veď vlastne nikto okrem teba nemá pravdu.

  30. Vlado najtvrdší kapitalista je ten tvoj fico a komunisti už neexistujú. Tak čí si ty vlastne. Či iba taký nostalgický starý dedo?

  31. Vlado, vo všetkým s tebou súhlasím, no je tu jeden vážny problém že týchto osvietených psychopatov nebude možné odsúdiť, nakoľko uvedenú chorobu majú v zdravotnej dokumentácii.

  32. Majiteľ firmy Bohemia Energy sa pokúsil presunuť svoje nemovitosti v stovkách milionov korun na virtualne firmy..napr.na Cloud Company,kde sídli dalších 4000 firiem,dalšia virtualna spoločnosť Bright Color…tento jednatel firmy figuruje asi v dalších 4500 firmách,Bohemia Energy mala okolo 900 tisíc zákazníkov…

  33. Vladko to tu nepochodis pri tycto intelektualoch , ja som videl nie raz ako Milosko utekal jak dole kopcom ked uz nevedel oponovat slovami , co chvila sa vratia tych co pozatvarali bola tu moznost cez tuto podradnu stranku osocovat uvidime mozno aj zlate prasiatko

  34. Vyslovene ma desi, ked mam pravdu – nesktocne rad by som sa hlavne v takychto veciach mylil.

    Tu je realita: „Na Čechy se valí exekuční lavina. Dluhová past hrozí i střední třídě“

    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/exekuce-finance-dluhy-krize-milostive-leto-stredni-trida.A221106_191514_domaci_albe?zdroj=zavora-clanky

    Presne o tomto som pisal pred viac ako rokom, nasledne systematicky a – precitajte si diskusiu pod mojim clankom vyssie.

    V materiali publikovanom aktualne na iDNES.cz je popisany stav, ktory je v Ceskej republike prave teraz. A my sme „len“ o nieco pozadu. Ako vlastne vo vsetkom. Kedze ale sme na tom ekonomicky stale horsie ako Cesi, caka nas fakt problem. A politici si znovu riesia svoj biznis a seru na obcanov.

    Pride doba, kedy si spolocnost vyziada uz nie restart, ale tvrdy RESET a slusni ludia ju zacnu budovat znovu a od zakladov.

    Ale znovu sa chcem mylit…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img