ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Prezidentka si pripomenula 103. výročie vzniku Československa

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezidentka Zuzana Čaputová si vo štvrtok 28. októbra 2021 pri príležitosti štátneho sviatku pripomenula 103. výročie vzniku Československa. 

Zároveň si uctila pamiatku M. R. Štefánika a T. G. Masaryka položením vencov k ich pamätníkom na bratislavskom nábreží. Prezidentka ocenila, že prvýkrát v dejinách samostatnej Slovenskej republiky si výročie vzniku ČSR pripomíname ako štátny sviatok. „Nebyť Československa, neexistovalo by pravdepodobne ani dnešné Slovensko. Vznik Československej republiky v októbri 1918 je jednou z najvýznamnejších udalostí našich moderných dejín. Z ľudu hovoriaceho slovenským jazykom sa po roku 1918 stal subjekt vlastných dejín, lebo získal to, čo mu dovtedy bolo odopreté: štátny rámec pre svoj politický, ekonomický, sociálny a kultúrny rozvoj.“

Prvej republike podľa prezidentky vďačíme za to, že naše jazykové a kultúrne bohatstvo je automaticky širšie a pestrejšie aj o hodnoty z druhej strany rieky Moravy a z tejto unikátnej blízkosti čerpáme aj dnes. „Napriek tomu, že už nie sme spolu, pričom naše pokojné rozdelenie bolo ukážkovou lekciou vyspelosti, zostali sme si stále blízki.“

 

zdroj: prezident.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Na budoucnost podle něj nelze pohlížet bez obav. Hrozbu vidí nejenom v omezeních spojených s koronavirovu pandemií. „Čelíme pokusům svět, který naši předkové vybojovali a v němž jsme my vyrostli, sociálním inženýrstvím změnit a předělat ho podle představ nové generace ideologů, kteří své antihumánní představy a své světovládné ambice skrývají za fráze o záchraně planety, za boj proti změnám klimatu, za odstranění zcela svévolně definované diskriminace, za údajně potřebnou globální vládu a za další podobné progresivistické cíle, které nejsou cíli našimi,“ řekl. Vadí jim podle něj existence národních států, rodiny a lidské přirozenosti.

    Poznamenal, že „bořitelé našeho světa“ ke svým cílům využívají především mezinárodní instituce jako Ogranizaci spojených národů (OSN) a Evropskou unii. „I v důsledku toho politika Bruselu sleduje jiné cíle, než jakými jsou svoboda, prosperita a zvyšování životní úrovně obyvatel Evropy,“ míní Klaus.

    https://www.novinky.cz/domaci/clanek/klaus-cesko-stoji-na-klicove-krizovatce-jde-o-vsechno-40376320

  2. Je pekné že si spomenula na Štefánika ale že aj Štúr mal narodeniny ju netankuje. Asi sa bojí že by ju zavreli tak ako Rostasa.
    Ktovie či bude oslavovať keď bude mať narodeniny jej mecenáš Sereš

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img