ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Na podanie projektov do participatívneho rozpočtu ostáva niekoľko dní

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

TT SK |MM| Trnavský samosprávny kraj spustil začiatkom septembra tretí ročník participatívneho rozpočtu. Na realizáciu víťazných projektov je v rozpočte vyčlenených 250-tisíc eur. Občianske združenia, neziskové organizácie a fyzické osoby môžu prihlásiť svoj nápad už len do piatka 29. októbra 2021. Na svoj komunitný zámer môžu získať až 5-tisíc eur. O víťazných projektoch budú prostredníctvom online hlasovania rozhodovať aj obyvatelia kraja.

„Prostredníctvom participatívneho rozpočtu sa v prebiehajúcom ročníku realizuje skoro 60 projektov, ktoré prispievajú k rozvoju kraja vďaka angažovanosti našich obyvateľov. Želám si, aby tomu bolo tak aj v novom vydaní participatívneho rozpočtu, z ktorého opäť rozdelíme štvrť milióna eur,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že župa zorganizovala verejné informatívne stretnutia až v 15 obciach a mestách kraja.

Známe sú už aj kritériá hodnotenia projektov deliberatívnymi fórami, ktoré má 50-percentnú váhu pri rozhodovaní. Koordinátor participatívneho rozpočtu trnavskej župy Jakub Sejna informoval, že „diskusia o kritériách hodnotenia prebehla na odbornej úrovni. Zhodli sme sa na šiestich kritériách. Ide o udržateľnosť, originalitu, inkluzívnosť, vplyv na životné prostredie, mieru zapojenia komunity do realizácie projektu a veľkosť cieľovej skupiny.“

Druhú polovicu rozhodovania majú v rukách obyvatelia Trnavského kraja. Tí môžu prostredníctvom online hlasovania určiť, kam pôjde časť finančných prostriedkov z rozpočtu kraja. Projekty môžu byť podporené až do výšky 5.000 eur.

V minulom roku bolo podaných 154 komunitných a občianskych projektov, z ktorých 105 splnilo charakter participatívneho rozpočtu. Na základe hlasovania je realizovaných 57 projektov.

Všetky potrebné informácie o participatívnom rozpočte trnavskej župy sú spolu s elektronickým prihlasovacím formulárom dostupné na www.tvorimekraj.sk. Aktuality budú zverejňované aj na profile na Facebook-u a Instagrame.

 

Jozef Viskupič, trnavský župan

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img