ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Seredský legionár v kocke: aktéri znovuzrodenia, finančný rozpočet a pozvánka na jeho slávnostné odhalenie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta  /22 OKT 2021/

Socha legionára pred seredskou radnicou je symbolom vďaky a piety vojakom, ktorí položili svoj život pri obrane ČSR. Dnes sa Seredčanom konečne podarilo spoločným úsilím tento monument prinavrátiť na pôvodné miesto. Slávnostné odhalenie nás čaká v utorok 26. októbra 2021.

 

Socha je replika, peniaze poskytli štyria prispievatelia

Pomník padlým v Seredi bol prvýkrát odhalený v roku 1929. Z ideologických dôvodov ho v roku 1958 odstránili a zakopali v roku 1969 pravdepodobne niekde pri Váhu. Seredskí nadšenci, pamätníci, aj organizácie mesta sa ho po rokoch pokúšali viackrát nájsť, no žiaden pokus nepriniesol želané ovocie. A tak prišla myšlienka o jeho návrat v podobe vytvorenia kópie.

 

V roku 2019 sa mesto Sereď, Ministerstvo vnútra SR, Nadácia M. R. Štefánika a Ministerstvo obrany ČR dohodli na spoločnom projekte. Zároveň sa všetky uvedené organizácie dohodli na spolufinancovaní.

 

Nadšenci sa snažili dve desaťročia

Úsilie o dielo naštartovali seredskí nadšenci pred dlhými rokmi. Snaha, vytrvalosť a informácie ľudí zo seredského OZ Vodný hrad vyvolali v meste všeobecné presvedčenie, že návrat legionára bude pre mesto prínosom. „Po neúspešnom hľadaní pôvodnej sochy Legionára je vytvorenie a odhalenie jej repliky zavŕšením dlhoročného snaženia zanietených občanov mesta, iniciatív občianskeho združenia VODNÝ HRAD, práce odborníkov rôznych profesií, úsilia mestského múzea a mesta Sereď. Nové dielo majstra sochára a reštaurátora Františka Šmigrovského sa stane súčasťou bohatých dejín mesta rovnako ako pôvodné dielo a historické udalosti s ním spojené. Pamätník venovaný padlým hrdinom pri obrane Slovenska v roku 1919 bude opätovne pripomínať časť našej minulosti aj v budúcnosti,“ uviedli Rastislav Petrovič a Martina Hilkovičová z OZ Vodný hrad.

 

Jediný legionár

Na slávnostné odhalenie sa okrem iných hostí teší aj Pavel Šesták, správca Nadácie M. R. Štefánika. „Našou prácou je, okrem iného, rekonštruovať pomníky a vojnové hroby. Zaujímavosťou seredskej sochy legionára je, že je to jediný taliansky legionár na Slovensku, iných tu niet. Tu v okolí Serede padli najmä talianski, francúzski a ruskí legionári,“ povedal Šesták a doplnil, že hrdinov netreba hľadať len za hranicami Slovenska, pretože nimi boli aj mnohí naši vlastní dedovia, ktorí padli vo vojne.

 

Repliku stvoril Seredčan František Šmigrovský

Ateliér sochárskej rodiny Šmigrovských zreštauroval už mnohé diela v Seredi a širokom okolí, no toto dielo bolo iné. „Vytvorenie legionára bol pre mňa špeciálne. Nebola to totiž reštaurácia, ale tvorba nového diela z 2D do 3D. Podľa dostupných fotografií. Zväčšovali sme detaily, no jeden rozmer nám vždy chýbal. Najnáročnejšie sa tvorili detaily zadnej strany legionára, pretože jeho chrbát sme mali na jedinej maličkej fotografií,“ popísal autor repliky, sochár František Šmigrovský.

 

Celkovú realizáciu zabezpečilo mesto Sereď

Samotné znovuzrodenie pomníka legionárov trvalo viac ako dva roky. „Projekt bol a je špecifický tým, že išlo o Slovensko – Českú spoluprácu. Jeho kompletná organizácia bola zabezpečená Mestským úradom v Seredi. Po spoločných rokovaniach medzi jednotlivými ministerstvami a Nadáciou M. R. Štefánika boli dohodnuté zmluvy o príspevku na projekt, stanovila sa základná vízia a rozpočet projektu. Prebehlo verejné obstarávanie na zhotoviteľa, projektovým manažérom bola zriadená odborná komisia pre posúdenie návrhu diela a posúdenie vyhotoveného diela z hľadiska jeho estetických kvalít. Aby sme vytvorili kvalitné dielo, ktoré tu po nás zostane niekoľko generácií, spolupracovali sme so sochármi aj architektami a projekt spoločne koordinovali. Dnes sme vo finále a tešíme sa na slávnostné odhalenie sochy a jej symbolické prinavrátenie nášmu mestu,“ objasnil projektový manažér Branislav Bíro, ktorý za mesto zabezpečil realizáciu projektu.

Dodal, že projekt po administratívnej, finančnej a zmluvnej stránke nie je ešte ukončený a po slávnostnom odhalení bude pomník zapísaný do zoznamu vojnových hrobov na Slovensku.

 

Rozpočet

Na realizáciu Legionára venovalo Ministerstvo vnútra SR sumu rovných 55-tisíc eur, mesto Sereď 11 533,95 eur a Nadácia M. R. Štefánika a Ministerstvo obrany ČR spolu 11 533,96 eur.

Celková suma za zhotovenie repliky seredského legionára je 78 067,91 eur.

 

Pozývame vás na slávnostné odhalenie

Mesto Sereď vás srdečne pozýva na odhalenie pamätníka legionárov pred budovou mestského úradu v Seredi na Námestí republiky, 26. októbra 2021 o 14:00 hod.

 

zdroj: seredskenovinky.sk

Foto: Zdroj: archiv SOL

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Ja som si myslel, ze je to na pamiatku Cs. legionarov, ktori bojovali proti madarskej republike rad. A tu citam , ze taliansky legionar.
    Nie je ta talianska uniforma preto, ze vstupili do Cs legii v Taliansku?

  2. ˇVeď na tom nezáleží aká je to uniforma. Dôležité je to, že si na ľudí, ktorí išli či do prvej, alebo druhej svetovej vojny spomíname a nezabúdame. Zaslúžia si to.

  3. Pre Jozefa: Islo o Ceskoslovenske legie, ktore vznikli v Taliansku z prebehlikov a zajatcov z radov Rakusko-Uhorskej armady. Kedze nebol cas ani peniaze na vlastne uniformy, taliani im dali svoje, ale vylozky uz mali ceskoslovenske. Je to teda jedina socha ceskoslovenskeho legionara v talianskej uniforme – ini legionari pouzivali este fancuzske a ruske. Takze spravne by malo byt – jedina socha ceskoslovenskeho legionara z legii vytvorenych v Taliansku.

  4. Aká uniforma? Hlúposť Slovákov v priamom prenose. Ešte ze nemala ta socha legionara uniformu špinavej habsburskej monarchie. Pokiaľ ide o tu sochu, že vraj bola zhodená do konskej jami, tak sa tomu miestu hovorilo. To miesto bolo bližšie k brehu Váhu ako sa hladalo bolo to dosť hlboké.

  5. Ivan 24. októbra 2021, 21:27
    Je to normalna suma, skus taku sochu vyrobit ty, potom zistis, ze len profik ju dokaze vyrobit tak lacno.

  6. Buďme radi že tie peniaze boli schválené ešte počas min vlády.
    Priezvisko ako Naď alebo Gyimesi by asi ťažko dalo peniaze na sochu ktorá by symbolizovala prehru maďarov.

  7. Chudák Legionár, pod tým igelitom je už poloodhalený. Všetci ho už videli, ešte pred slávnostným aktom. Prekvapenie sa nekoná.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img