ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Úradníci mali umožniť podvod možno až vo výške 24 mil. Eur

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V podstate len pred niekoľkými hodinami novinári tentokrát z investigatívneho centra Jána Kuciaka odhalili mimoriadne závažnú a nepríjemnú kauzu zneužitia finančných dotácií určených pre pomoc firmám počas covidovej krízy. Má ísť o asi 24 mil. Eur, čo je skutočne závratná čiastka v momente, kedy niektoré firmy do pomoci buď nespadli vôbec, alebo dostali napr. po 200, či 250 Eur pomoci za mesiac. A to napriek poklesom tržieb rádovo o desiatky percent.

Podľa posledných vyjadrení ministra Práce sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka vyzerá tak, že ministerstvo, resp. on osobne v danej veci skutočne urobil všetko, čo v danom momente urobiť mohol a to aj dostatočne promptne.

Podľa medializovaných informácií,  „pomoc“mali podvodným spôsobom prijať firmy, ktoré sa nedajú nazvať ani len schránkovými, nakoľko v ich prípade nevlastnia ani len tú povestnú schránku na doručovanie pošty. Napriek tomu, že vlastníkmi firiem sú cudzí štátni príslušníci, týmto firmám neboli na účty vyplatené sumy vo výške 200 či 400 Eur mesačne, ale všetkým rádovo stovky tisíc Eur.

Minister Krajniak sa na tlačovej konferencii vyjadril, že k zlyhaniu malo prísť u štyroch dnes už bývalých radových pracovníkov Úradov práce v Pezinku a malo prísť k sfalšovaniu žiadostí, ako aj podpisov o pomoc a tieto mali byť napriek tomu posúdené, ako relevantné. Nateraz nie je k dispozícii informácia, či predmetné osoby sú zadržané a umiestnené vo väzbe a či vyšetrovanie preukázalo ich prepojenie na predmetné firmy. Krajniak uviedol, že zatiaľ pravdepodobne nie.

Za najdôležitejšie v tomto kontexte považujem identifikovanie motívu takéhoto konania, pokiaľ by predmetné osoby prepojenie na firmy nemali. Treba si uvedomiť, že v prípade podvodu takto veľkého rozsahu, pre ľudí platených štátov, akýkoľvek trest nie je postačujúci. Osoby, ktoré zakryli podvodné žiadosti o dotácie nepochybne konali úmyselne. Nech by boli za svoje konanie odsúdené na akýkoľvek trest, či dokonca bol by im zhabaný majetok (pokiaľ sa nejedná o niektorého z oligarchov) náhrada škody pre štát a teda poškodených občanov a poctivých podnikateľov (už druhý rok čeliacich výrazným obmedzeniam v súvislosti s koronakrízou) je mizivá.  Povedzme si na rovinu, že vymyslieť pre úradníka podvod za 24 mil. Eur a tento úspešne dokonať v systéme je priam geniálne. V systéme, v ktorom drvivá väčšina podnikateľov čelila telefonátom z úradov aj pre 200 Eur pomoci, jednoducho niečo bolo zanedbané. A povedzme si na rovinu, že fakt že za 24 mil. Eur si v súčasnom svete zabezpečí budúcnosť ktokoľvek viacmenej na zbytok celého života. Verme, že vyšetrovanie prebieha intenzívne a skutočne prinesie aj výsledky.

Za problém považujem, že opätovne na prípad museli upozorniť novinári. Chápem snahu nemedializovať celý prípad ihneď, resp. do vykonania kontrol. No najneskôr po zistení, že pochybili úradníci len na úrade v Pezinku, mala byť verejnosť korektne oboznámená o zisteniach a vyšetrovaní prípadu a to priamo ministrom, ktorý mohol hrdo pred novinármi oznámiť, že pochybenie bolo odhalené, prebieha vyšetrovanie a boli prijaté opatrenia znemožňujúce takéto konanie jednotlivými úradníkmi do budúcnosti.

Dôvera verejnosti sa získava dlhodobo. No stráca veľmi rýchlo. Aj dnes tu máme firmy, ktoré aj súčasné opatrenia môžu „položiť na lopatky“. Minimálne podnikateľom spôsobujú straty, z ktorých sa s najväčšou pravdepodobnosťou – samozrejme hovoríme o podnikateľoch čestných a férových – budú spamätávať dlhé roky. Ak chce vláda pochopenie od týchto ľudí, je čas na zmenu prístupu aj voči nim.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Ministerstvo práce môže „hrdo“ ohlasovať čokoľvek,nesie za to plnú politicku zodpovednosť.A to v plnom rozsahu.Vyhovaranie je ale v móde u súčasnej vlády.Podla expertov,je to skoro nemožné,takýto podvod urobiť na komunálnej úrovni.

  2. Bohus len sa netes. Ide o kauzu strany Sme rodina, ktora ako vsetci vieme neni moc po voli ostatnym koalicnym partnerom. Ktovie ci by bol tento clanok tuna, keby islo a kauzu OLaNO

  3. Bohuš 22. októbra 2021, 16:00 – kritizujem zlyhanie, podvod a kradez verejnych penazi zo strany konkretnych ludi, ktori verim ze ponesu plnu trestnopravnu zodpovednost.

    To som robil v minulosti, robim do dnes a budem vzdy. To nezalezi od toho, kto je pri vlade.

  4. Dovolím si povedať, že toto sa nedialo len v Pezinku. A áno, politická zodpovednosť je na strane najlepšieho koaličného partnera, ktorý nemá veľkú chuť bojovať s korupciou tak ako to žiada zvyšok vlády.

  5. Schránkové firmičky, trnavské firmičky a to nehovoriac o prenosných mobilných odborových miestach pre našich ľudí.
    A toto je len kvapka čo sa dostala na verejnosť.
    A zajtra trnavský oligarcha povie na tlačovke “ lebo Fico“

  6. Ja som len zvedavý čo a ako sa na toto vyjadrí súdružka Čaputová a ako sa táto strašná , zlodejina vôbec bude vyšetrovať , ale zasa novinári na toto prišli ? Banda skurvená chcem vedieť kto všetko mal ešte v tomto prsty

  7. ta proamericka prostitutka caputova sa urcite k tomu nevyjadri ako sa vyjadrila ku kazimirovi,dezider nevies ved ta nasa jaternicka je nezavisla ako seredsky narkoman.

  8. Boli časy keď sme VŽDY vedeli koľko komu za čo zo štátneho rozpočtu sme venovali NAŠIM Ľuďom. Teraz tieto peniaze išli VÝ – BOH komu? Je to rovnaké ako futbalový zápas Spartak-Slovan 16.10.2021.

  9. Miloš nemohol si tým úradníkom dať moju adresu ? Možno by aj do mojej schránky hodili nejaký miliónik ! Podelili by sme sa,nééé ?

  10. Stretli sa 4.uradnicky v Pezinku,a povedali si,viete dievčatá,nebolo by od veci,keby sme si
    zarobili niečo bokom,a potom to hodilo 24. Mile .Aj keby to tak ozaj bolo,tak.pan Boh chrán celé Slovensko.No ale však mi môžme tým blbcom tam vonku všetko predložiť.Media a pár „dezolatov „tam vonku zabojujú,a sme z toho zase vonku.A ešte tu máme “ lebo Fico“.Čo sa nám už len môže stať!Ľudia,ruku na srdce,nepripadate si aj Vy ako vo zlom sne?

  11. Novinari by mali zacat pisat tieto ciastky blbuvzdorne ako americanom serviruju dokumenty kde vsetko prirovnavaju k futbalovym ihriskam. Bezny clovek si neuvedomuje ciastku 24mil alebo 1 miliarda. Treba to pisat aj s dodatkom ze 24 mil tj 24 000 000 je 24 tisic mesacnych platov v Amazone tj 2000 rokov prace. Alebo napr Slovensko.sk ktore stalo 1 miliardu tj 1 000 000 000 je 83000 rokov prace. Je bezne ze clovek sa straca vo velmi vysokokych a nizkych cislach ale da sa tomu lahko pomoct.

  12. Vega 23. októbra 2021, 8:41 – suhlasim s tym, ze ludia su schopni chapat ciatsky, ktore si vedia predstavit. No a na Slovensku si drviva vacsina ludi vie predstavit tak maximalne cenu panelakoveho bytu alebo domu, na ktore ma hypoteku na cely zivot.

    Nesuhlasim s tym, ze v samospravach nie je mozne taketo podvody urobit. Vsetko zalezi na kontrolnych mechanizmoch a voli primatora alebo starostu vec vykonat. Na urovni samospravy samozrejme zpravidla v mensej ciastke.

    Je potrebne uvedomit si, ze vsade, kde su cerpane verejne finacne zdroje je dolezita v prvom rade moralka ludi, ktori s cudzimi peniazmi narabaju a nasledne uz spomenuta kontrola.

    Zasadnym kontrolnym mechanizmom je TRANSPARENTNOST.

    O tej si v suvislosti so samospravami aj nieco napiseme.

  13. Veď čo som pisal,médiá to už vysvetlia,však Majko, vy tvrdíte,že sa zdá urobiť také niečo na samosprávach.Ja tvrdím,za 1. Úrad práce nie je samosprava,za druhé nie je to možné,aby takúto sumu takto niekam poslali.Takze,to je presne ten pokus o ktorom som písal.A každý vie,že prečo sa to nedá.Lebo tu je sociálna poisťovňa.a tá vám hneď povie,čo je to za firmu,a koľko zamestnancov má.A keďže,jeden z parametrov bolo,že firma musí odvádzať,a musela vyčísliť,aké straty mala,nedá sa to vôbec obísť.Dobry pokus

  14. Radové úradníčky prideľujú milióny??? Takú majú právomoc??? Nikto ich nekontroluje??? To komu chcú nahovoriť??? Treba to poriadne vyšetriť!!!

  15. Pan Krajniak, strašne smrdí, ja mu neverím ani slovo.Matelko len tak uvoľnil 24 melónov, ved kľúče od trezora ma on, čudné čo sa deje. Nikto nie je vo vysetrovačke. Keby na to neprišli novinári tak sa to ututlá.

  16. Presne ako pise Milan. Taketo prachy sa nevyplacaju len tak bez vedomia niekoho najvyššieho. Chudakom zivnostnikom ci najomcom nevyplacali ci pozastavili taketo zachranne dotacie ktore boli a su radovo par euro. A tam bez mihnutia oka a kontroly tuneluju miliony.

  17. Taka špinavá banda tu nebola ani za komušov takmer 32 rokov sa všetko rozkráda. Treba novú revolúciu. Všetkých politikov co dnes vládnu, treba odstaviť, nedať im možnosť pracovať v štátnej správe do konca života.

  18. Nemali by sa používať pri tak závažnej veci rozkrádania milionov v priamom prenose vulgarizmy lebo to dehonestuje závažnosť tohto hrozného činu, ale presto všetko je zaujímavé že novinári nenavštívili tieto úradníčky v predstihu , kde sú vôbec že by ilch už boli odškodnili a sú niekde zalezené. Pri prípade Fico v dedinskej chate to bolo pre novinárov zaujímavejšie…že?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img