ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Éra samizdatu a jej osobnosti

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Bratislava – Vajnory / Už druhé doplnené vydanie knihy Éra samizdatu na besede v Mestskom kultúrnom stredisku v uplynulú nedeľu odprezentoval jej autor, historik  Ing. PhDr. Ján Šimulčík, PhD. Keďže kniha je o hrdinoch doby z pred roka 1989 a disidentoch zaoberajúcich sa písaním, tlačením a rozširovaním tzv. „samizdatov“, vlastne hlavnou osobnosťou večera bol  Martin Lauko žijúci vo Vajnoroch.

Práve Martin Lauko v tzv. „podzemnej cirkvi“ aktívne pôsobil a spolu s rodinou počas totality samizdaty tvoril a rozširoval, je v knihe spolu s JUDr. Jánom Čarnogurským a Františkom Mikloškom popisovaný podrobne.

Oficiálny prezentácia knihy Éra samizdatu sa uskutočnila  počas  oficiálneho pamätného dňa Slovenskej republiky 12. októbra počas medzinárodnej konferenkcie konanej v Univerzitnej knižnici v Bratislave. Nad týmto podujatím prevzal záštitu premiér Slovenskej republiky  Eduard Heger.

Závery z tejto knihy priniesla vo svojom spravodajstve aj TV JOJ.

Pre tých, ktorí sa verejnej diskusie zúčastniť nemali možnosť, prinášame fotoreportáž a videozáznam celej diskusie.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Milan 18. októbra 2021, 9:18 – k tomu ze zijeme v demokracii ZIAL prispela aj jardova havaria v Cernobyle a nasledne uplny krach financneho systemu v byvalom ZSSR.

    Nasledky (hlavne ekologicke) budu likvidovat generacie a to aj za 100 ci 300 rokov. A neskor.

  2. Pan Majko teraz sme tiež pred krachom. Žijeme moralnom bahne a sme takmer pred finačnim krachom. Keď nie sú eura tak sa natlačia, to čo je aká ekonomika. Fukušima tiež prispela k demokracii a ekológii. Aj Atol Bikini a teraz kovid hotová pohroma.

  3. Milan 18. októbra 2021, 14:27 – akosi mam chaos v kontexte Vami napisaneho diskusneho prispevku.

    Ano, moralka akoby nebola. Nielen u beznych ludi, ale aj v podnikani a zial aj u politikov.

  4. Milan, kapitalistickým demokratom sa to žije – zatiaľ. V minulosti vycuciavali africké krajiny, v súčasnosti zasa krajiny východnej europy, ktoré vytiahli z bahna potápajúci demokratický kapitalizmus.

  5. Nezávislý , kapitalistické demokratické
    krajiny nás cez clá a sankcie vyčerpávali aj pred rokom 1989 a teraz v tom demokraticky pokračujú. Určite boli odsúdenia hodné skutočnosti v minulosti, ale aj teraz nie je všetko v poriadku.
    Svetu vládnu finančné skupiny pod rúškom demokratických politikov…
    Malá krajina ako Slovensko nemá šancu sa ubrániť.

  6. Absolvujem stovky debát o Slovensku z geopolitickeho hladiska, jeho vyznamu mozneho ovplyvnovania svetoveho diania.

    Vzdy a kazdemu „hej Slovakovi“ sa snazim vysvetlit, ze Slovenska republika je statom s poctom obyvatelov rovnajucim sa dennej preprave pasazierov mestom v Londyne.

    Na Slovensku mame mesta, ktorych pocet obyvatelov sa zmesti do jednej supravy londynskeho alebo new yorskeho metra pocas dopravnej spicky.

    Nasa krajina ma neslavnu minulost a pochadzame takpovediac z bacov a jednoduchych ludi, ktori sa ani dnes nedokazu postavit hajzlikom a podvodnikom ani len vo vlkastnej obci ci meste.

    My jednoducho nemame kapacity ani moznosti ovplyvnit cokolvek velke ani v EU, nieto este vo svete.

    Ano, za socializmu sme boli utlaceni do kuta a vzoprelo sa len niekolko stoviek ludi a na Slovensku to boli hlavne veriaci ludia hajaci si pravo na vierovyznanie.

    Prave takito ludia podpisovymi akciami ci Svieckovou manifestaciou a samozrejme vydavanim ilegalnych Samizdatov postupne nahlodavali STB a socialisticke zriadenie ako take a nasledne dopomohli k Novemnru ´89. Aj ked ako som uz napisal, havaria v Cernobyle rozpad „Sovietskeho bloku“ urychlila.

    Prave ozrejmenie tychto a inych udalosti pocas totality v CSSR hlavne mladym ludom, je cielom budovaneho Muzea totality.

    A ako som u napisal, muzeum dokumentaciou totalitnych praktik „mocnych“ nekonci ´89-tym rokom. Nasledne tu bol Meciar, Fico a s nimi spojene zlociny.
    Mame co robit, aby sme stihali… 😉

    Milos Majko

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img